ДНЕВНИК
Йордана Димитрова, Специалист по Етикет, Елегантност и Емоционална интелигентност

Чувствате ли, че понякога стресът Ви идва в повече?


Има моменти, когато стресът се прокрадва в живота ни...
Животът на съвременната жена е динамичен - заети сме с работа, деца, семейство, отговорности, задачи, срокове... и понякога всичко това ни идва в повече. Стресът се превърна в основна причина за тревожност и пристъпи на паника при много Дами. И ако не успеем да се справим с това навреме, ефекта е силно влошаване на качеството ни на живот, депресия и раздразнителност.

Ако сте перфекционистка като мен, то Вие сте сред най-предразположените към стрес Дами. Търсите перфекционизъм във всичко и нищо никога не е достатъчно добро за вас. Но ние живеем в Свят, който не е перфектен и е време да осъзнаете, че Вие също не сте перфектна!  

На мен ми помогна един израз на английски:"Perfectly Imperfect!", който се превърна в моято нова отправна точка за това как аз възприемам живота!

Понякога обаче стресът се разкрива и по други начини - замайване, неспособност за фокусиране, чувство на натиск и сърцебиене - все симптоми на стрес. Освен това продължителният стрес може да предизвика тревожност, паника и страх.

Хората се справят със стреса по различни начини – някои игнорират първоначалния проблем, който го е причинил, други се затварят в себе си, а някои направо се разпадат. Но Дамите, които разпознават признаците, веднага взимат мерки и не позволяват на тревожността да ги обхване. Вие от кои сте?

Знаете ли, че използването дори на съвсем прости упражнения и техники може да предотврати появата на стрес и/или да ви върнат в спокойно състояние: 

"Медитацията е деликатното изкуство да не правиш нищо"
Шри Шри Рави

Йордана Димитрова, Специалист по Етикет, Елегантност и Емоционална интелигентност

Техники за предотвратяване появата на стрес и/или да Ви върнат в спокойно състояние:
1. Дълбоко дишане - в ежедневието често дишаме плитко, а дълбокото коремно дишане активира парасимпатиковата нервна система, успокоява ума и емоциите - сложете ръка на корема си и усетете как се надига и след това спада.
2. Физическа активност- раздвижете се, протегнете се, не се заседявайте дълго време на едно място, излезте на чист въздух, разходете се в парка, спортувайте – освобождават се ендорфини, които облекчават стреса. 
3. Слушане на музика - пуснете си любима и/или класическа музика, звуците от природата също оказват успокояващ ефект (дъжд, река, море, птици в гората)
4. Аромотерапия – има аромати, които помагат при стресови ситуации, сложете няколко капки етерични масла в дифузера или на ръката си.
5. Смехът лекува – прочетете любопитни факти, анекдоти, гледайте комедия, поиграйте с децата – смейте се с глас и нервната ви система веднага ще се повлияе.
6. Творчество – рисувайте, танцувайте, пейте... проявете творческата си страна.
7. Медитация – позволете си да се отпуснете, затворете очи, освободете ума си.
8. Вземете си почивка – дори и да е кратка, и не забравяйте да изключите мобилните устройства.
9. Красив външен вид – Дамите знаем колко силно влияние оказва нашият външен вид върху настроението ни, поддържайте се.
10. Време само за Вас – доставете си удоволствие - масаж, вана, книга, филм...

Минутка за хумор:
Хубаво нещо е медитацията. Преди нея ти се иска да убиеш някого, а след нея знаеш кого!

Великолепни Дами, нека не забравяме, че неконтролираният и продължителен стрес може да има опустошителен ефект - не само върху психиката, но и върху тялото ни.

Великолепната Жена знае, че в света не съществува стрес, а само хора със стресиращи мисли!

Йордана Димитрова
Експерт Личен Имидж и Бранд

P.S. - Ако имате нужда от вдъхновение и подкрепа как да успеете с всичко и да си останете спокойна и елегантна жена - Програмата "Код ВЕЛИКОЛЕПНА" е за Вас!

Проверете кога са следващите дати:
АКАДЕМИЯ ВЕЛИКОЛЕПНАТА ЖЕНА

БЛОГ