ПЪТЕШЕСТВИЯ

Пъстрият, жив и динамичен курорт - Мармарис!Турция е едно от местата, което радва моята душа!
Мармарис е от тези дестинации, които преди години запалиха тръпката ми, за работата в сферата туризъма. Сега, няколко години по-късно, се радвам, че имах възможността да се завърна и да посетя отново, някои от любимите ми кътчета .

Мармарис е важен пристанищен град на егейското и средиземноморското крайбрежие, и в същото време е един изключително пъстър, жив и динамичен курорт. Неговите посетители имат възможността да се насладят на разходки по крайбрежната и крепостта, на красиви плажове и природа, време за шопинг и възможност за различни допълнителни екскурзии.Една от тях е целодневна екскурзия с кораба ''Orca'' до Далян Каунос - плажа на костенурките Карета Карета. Това е едно много приятно преживяване, което горещо препоръчвам да си направите, ако сте на почивка в Мармарис или някои от другите близки курорти.Освен плажуване и морски бриз, кораба предлага и плаване с романтични ретро лодки по течението на река Далян. По време на плаването, се правят спирки на важни исторически места, които те връщат назад във времето с легенди и разкази от миналото.
Такива места са гробниците на Ликийските царе в скалите, които са от 6-5 век преди новата ера и се намират на границата на древна Ликия с Кария. Също така има голяма вероятност да видите праисторическите костенурки ''Карета'', които са защитен вид и излизат над водата като за поздрав. Те снасят яйцата си на плажа Исузо, който е с широка златиста пясъчна ивица.

Има спирка и в естествен СПА - център с лечебна вода и кал - мазането, с която допринася за подмладяването на кожата. И дори и да съм била няколко пъти там, всеки път за мен е истинско удоволствие.


Росица Георгиева в Мармарис

Росица Георгиева в Мармарис


Друга от препоръчителните допълнителни екскурзии, която си заслужава да направите, ако сте на почивка в Мармарис, е островът на Клеопатра.

На 15 километра от курорта, в Егейска Турция, се намира островът на Клеопатра. Преди повече от 2000 години, той е бил подарък за нея от Марк Антоний, който е покорен от нейната красота. В знак на силната му обич към Клеопатра, той и подарява този остров. Според легендата пясъкът, който е много фин, чист и златист, е докаран с десетки кораби, специално от Египет за медения им месец.

Това е едно от най-красивите места в залива Гьокава - морето е кристално синьо, а цялото островче е покрито с маслинови дръвчета, палми и кедрова гора. Могат да се видят останките от древния град Кадрия - амфитеатър, храм на Аполон, базилика и други археологически забележителности.
Така разходката с корабче до там, съчетана с плаж е още по-приятна!Точно срещу Мармарис, само на около 18 километра от крайбрежието на Турция, е гръцкият остров Родос. Той е най-големият от Додеканезката група острови и се достига лесно до него - само за час и няколко минути, с ежедневна фериботна връзка. От там може да се потопите и в прекрасната атмосфера на Гърция .

Когато през 1309 година Византийската ера свършва, островът е покорен от рицарите Хоспиталиери на Малтийския орден. Под управлението на тези Родоски рицари, град Родос е построен наново като модел за идеален европейски средновековен град. Много от прочутите забележителности на града, като двореца на Великия майстор на ордена, са построени през този период.

Султан Сюлейман I, наричан още Великолепни, успява да превземе с армията си остров Родос през декември 1522 година. На неколцината оцелели рицари е позволено да се оттеглят в Кралство Сицилия. По-късно рицарите преместват седалището си на остров Малта. Островът остава владение на Османската империя в продължение на почти четири века. След това преминава за известно време под управление на Италия и през 1947 година, тя го отстъпва отново на Гърция, заедно с всички Додеканезки острови.


Росица Георгиева в Мармарис


Още едно приятно изживяване, което може да си подарите, независимо дали сте в Мармарис или в някой друг от курортите - това е турската баня или така наречения хамам. Това е цял ритуал за тялото и душата, а след него човек се чувства като прероден и подмладен. Особено ако си поръча и допълнителен скраб масаж - за пилинг на тялото.

Мармарис е известен и с нощния си живот, и може да бъде една добра парти дестинация. На Bar Street-улица има повече от 40 бара и дискотеки, една до друга. Но, разбира се има и комплекси, подходящи за почивка и релакс. За всеки вкус има по нещо, спрямо настроението, в което всеки се намира. Там, човек няма как да скучае, затова повечето хора остават очаровани от магията на курорта.


Росица Георгиева в Мармарис


Интересен факт е, че територията на Турция, която се намира в Европа е само 3 %, а останалите 97 % са в АзияРазстоянието от българо - турската граница Капитан Андреево - Капъкуле до Мармарис е към 850 километра. Ако пътувате с кола или автобус през протока Дарданелите, който свързва европейската с азиатската част на Турция, се минава по новия мост, който е модернистичен шедьовър и спестява много време.

Разбира се има и ежедневната фериботна връзка между двата бряга от Гелиболу и Чанаккале - земя, пълна с богати легенди, най- вече, заради близостта си с останките от митологичната Древна Троя.

Има и чартърни полети със самолети, с които се стига много по-бързо. Един час и няколко минути е полетът до летище Даламан, а от там има около 90 километра до Мармарис.


Автор: Росица Георгиева
Снимки: Личен архив

Турция