ИНТЕРВЮТА
Васка Бакларова на корицата на бр.24 на седмичното Лайфстайл издание на "Великолепната Жена"!

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Васка Бакларова

ВИЗИТКА:
Васка Бакларова е креативен основател, управител и генерален мениджър на Виомода България. Като основен генератор на идеите и създател на фирма започнала от нулата, в рамките на вече 8 години с нейния екип ръководи 3 производствени бази и 270 служителя.

През последните 2 години чрез Агенцията си за корпоративно развитие развива проекта „Подай ръка, създай работна сила“ и платформата ОМНИ, с които цели да намали пробойните между фирмите на пазара на труда и завършващите студенти, като работи тясно в насока кариерна ориентация и развитие.

През Октомври 2020 година в пандемична обстановка поема предизвикателството да стартира Бизнес Лейди Клуб Пловдив. Към днешна дата клубът има 30 члена и продължава да набира популярност сред дамите в бизнес средите на Пловдив. Мотото на клуба е, че в живота дамите не е важно да бъдат просто богати, красиви, известни, високообразовани или перфектни, важното е да дават стойност и да оставят следа след себе си. През последните няколко месеца, Васка е и един от 14-те ментора в Менторската програма на клуба, които изкарват наяве бизнес потенциала на 40 жени, искащи да бъдат предприемачи.

Безвъзмездно участва във Фондацията за Емоционална интелигентност. Като директор на дейността и заедно с консултативния съвет са поставили много високи цели за тази година. Да взимаш интелигентни, премерени и обмислени решения в личния, професионалния и обществения живот е ключът към по-щастливо и успешно бъдеще, за да направим България по-доброто място за живот и реализация.

В личен план Васка Бакларова е омъжена, с две малки деца. Успява перфектно да балансира времето между работата, семейството и личното си развитие. Благодарение на курсове и обучения, които преминава продължава да развива натрупаните умения, както и да открива нови възможности.

Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове, принтове? Какви са Вашите ритуали за красота?

Истинската красота на жената е съвкупност между личен стил, поддържана външност, душевен мир и една искрена широка усмивка!

Външният вид е важен дотолкова, доколкото трябва да презентираме себе си в различни кръгове на обществото ни по най-добрия начин. Това е нашата визитка, с която се представяме и първото впечатление се създава в рамките на 10 секунди. Редно е да не разочароваме околните с липса на вкус и лоши маниери.

Моят личен стил е много различен спрямо средата, в която се намирам – от официални тоалети, през класическо бизнес облекло до удобен спортен сет.

Моите ритуали за красота в ежедневието, са сутрин и вечер пред огледалото да поглезя кожата си, с качествени продукти и етерични масла.

Васка Бакларова в интервю за ''Великолепната Жена"

Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?

Човек се учи докато е жив със сигурност, ако има воля и отворено съзнание!

През последната една година се роди синът ми и с него израснах по различен начин, организирайки и подреждайки живота си по приоритети.

Относно книгите нямам конкретна любима. Обичам книги, които те карат да мислиш над живота и ти помагат да следваш своята лична посока. Всяка прочетена книга ме е намерила в подходящия момент и е довела до някакво мое осъзнаване.

Според мен балансът между семейство, бизнес и лично време за себе си е въпрос на сериозна организация. Аз считам, че за мечтите се работи усърдно и те се сбъдват.

Бизнесът по женски е цяло изкуство - начинът по който работим е едновременно със замах и мащаб, но същевременно с доза нежност и елегантност.

Васка Бакларова в интервю за ''Великолепната Жена"

Важно ли е първото впечатление, което оставяме когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?

В забързаното ежедневие жонглирайки с много отговорности, ангажименти и срещи имам буквално само по няколко минути, които мога да отделя в комуникацията си с нови хора. Ето тук е изключително важно какво първо впечатление ще ми направят, за да мога да преценя дали искам да продължа комуникацията с тях относно даден проект или обща инициатива.

Уменията по етикет и протокол са от първостепенно значение, ако искаш да се чувстваш удобно и комфортно във всяка ситуация. Много често случайно попадам в среда с високопоставени хора и международни бизнес партньори. Тогава уменията, които съм усвоила ми дават увереност и самочувствие в комуникацията, било то на работна среща, обяд или коктейл.

Васка Бакларова в интервю за ''Великолепната Жена"

Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?

Животът ми е съвкупност от срещи и говорене пред хора, дали са 10 или 100 човека - няма никакво значение. Ние трябва да знаем, че словото е сила, която е добре да владеем, ако искаме да бъдем успешни.

По принцип, не съм комуникативна личност, по душа съм интроверт. В ежедневието ми се налага да комуникирам на всякакви теми в различните ми роли в обществото. За да създадеш стабилни контакти и да се докажеш като професионалист, са много важни меките умения, как ще се презентираш и какво впечатление ще оставиш след себе си.

Много често хората не знаят как да се презентират или нямат достатъчно самочувствие, за да водят светски разговори. Има малки тънкости и хитринки, чрез които можеш да говориш без капка свян, с когото и да било и на всички популярни теми.

Васка Бакларова в интервю за ''Великолепната Жена"

Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?

Жената трябва да бъде женствена, за това е създадена. Представете си изключително поддържана на външен вид дама, елегантно облекло, обувки на висок ток и в един момент тя да започне да ръкомаха, да вика, да ходи като пате - това някак не се вписва в картинката. Дамата трябва да бъде елегантна, грациозна, да показва спокойствие, колкото и да закъснява – тя не бърза.

Има всякакви ситуации и понякога се е налагало да закъснея за важна среща. В такъв момент си казвам, така или иначе съм закъсняла, важното е да оставя добро впечатление и да поправя впоследствие чрез различни жестове тази грешка.

Васка Бакларова в интервю за ''Великолепната Жена"

Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?

През последните години се научих да обичам себе си. Подарявам си красиви моменти, процедури за тяло, обядвам или вечерям на специално за мен място.

Хоби нямам, а винаги съм искала да имам. Все още не съм открила едното единствено нещо, което да ми носи удоволствие и наслада – обичам да рисувам, да пея, танцувам, да се разхождам в планината или на брега на морето.

Аз обичам да правя всичко, което обичам, а любимата ми дестинация е навсякъде с любимите хора. Аз съм много предвидим човек и ми се иска да се самоизненадам с някоя нестандартна дестинация, която да ме извади от зоната ми на комфорт. Вярвам, че най- хубавото пътешествие е следващото.

Семейните ни традиции са много, първоначално исках аз да ги налагам, но не се получи. Сега с децата виждам как с годините се зараждат нашите лични и съкровени семейни традиции и ценности и това е много истинско.

Васка Бакларова в интервю за ''Великолепната Жена"

През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?

Ние сме нашия личен бранд. Няма друга титла, длъжност или позиция в обществото, която да ни олицетвори с нашата същност освен личния ни имидж. Не можеш да налагаш фалшив имидж, който да е устойчив. Най-правилния подход според мен е да бъдеш просто себе си и да имаш изградени и устойчиви принципи във всяка една ситуация. Тогава не можеш да сбъркаш и да направиш нещо противно на очакванията. Мотото ми е „Бъди себе си и спазвай принципите си, това винаги е на мода“.

С три думи мога да се опиша като „Семейна Бизнес Лейди“!

Деловият външен вид, на който аз залагам е елегантно облекло с капка премерен женствен елемент.

Васка Бакларова в интервю за ''Великолепната Жена"

Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли е да поставяме граници в общуването си с хората?

Всички знаем поговорката „Кажи ми кои са ти приятели и ще ти кажа кой си.“ Аз държа изключително много на личната хигиена в моето обкръжение. Хората около мен са изключително позитивни, променящи средата към по-добро, усмихнати, творящи, мога да им имам изключително доверие, както и те на мен.

Много ми е важно да се събирам със себеподобни, в противен случай като една роза без вода повяхвам и губя от естествения си заряд позитивизъм.

Възхищавам се ежедневно на много хора, които успяват да ме провокират да си кажа – браво, има и такива хора! Примерно наскоро гледах репортаж за един дядо, който живее цял живот в село без име останала е само една къща, без ток и вода, без транспорт и шосе. Казах си - ето това е сила на духа. По същия начин се възхищавам на редица лектори и обучители, които помагат на хората да достигнат едно различно ниво на себепознание.

Аз вярвам, че нашата собствена аура поставя границите ни на общуване. Няма как да се вмести в обкръжението ми човек, който не изповядва моите принципи и възгледи за живота, който е в тотален разрез с моите вярвания, стремежи и мечти. Хората сме създадени, за да живеем в социум, който е близък до нашата същност.

Йордана Димитрова и Васка Бакларова

Снимки: Личен архив.

ИНТЕРВЮ