ПЪТЕШЕСТВИЯ

Приказен рожден ден в мегаполиса на Близкия исток - Дубай!


Вълшебна арабска приказка – така мога да опиша пътуването с моето семейство до Дубай – град на минало и настояще!

Спазвайки дългогодишна традиция да празнуваме рождените си дни /на мен и моя съпруг/ на някое прекрасно място, тази година избрахме Дубай – процъфтяващия мегаполис на Близкия изток.Още с пристигането на летището усещаш горещия, но сух климат, смекчен от бризовете на Арабския залив. Дубай те завладява с огромните търговски центрове, блестящи небостъргачи, страхотни плажове с бял пясък и тюркоазени води, а пустинята- мистична и красива е нещо, което трябва да се преживее.

Пътешествието ни започна с тур в Новия Дубай, като стартира с посещение на Dubai Marina, където се намират най-високата жилищна сграда в света Princess Tower, както и усуканата на 360 градуса Cayan Tower. Продължихме към „осмото чудо на света“ – изкуственият остров Палмата – едно наистина забележително място надминаващи очакванията на всеки един от нас. Архитектурно и инженерно постижение построено само за 8 години.


Денят завърши с вечеря край небостъргача Бурж Халифа - безспорно най-внушителната забележителност в емирството. Със своите 828 метра тя е най-високата сграда в света. Наблюдателната площадка „At the Top” се намира на 124-ти етаж на кулата и предлага невероятна, почти 360-градусова панорама на града.
По време на вечерята имахме удоволствието да се насладим на шоуто на танцуващите фонтани – най-големите в света музикални фонтани със собствена хореография. Спиращи дъха, които се издигат на 80 метра, в различни цветове и невероятна музика.


Магическата градина на Дубай!

Една приказна и впечатляваща естествена цветна градина, с над 50 милиона цветя и 250 милиона растения. Няколко часа не спирахме да разглеждаме и да се наслаждаваме на това невероятно творение, включващо различни фигури, огромен самолет, танцуващи принцеси и приказни герои.

Насред пустинята това приказно място разкрива пред вас величествени гледки!
Сафари в пустинята край Дубай!

Едно от най-запомнящите се приключения се оказа пустинното сафари. То започна вземайки ни от хотела с бяла Toyota Land Cruiser. След около час по магистралата, спряхме на първата спирка, където покарахме ATV – та. Децата бяха безкрайно щастливи!

След като се качихме отново в джипа, целият опасан в ролбари от вътрешната страна, започна истинското приключение. Джиповете буквално летяха през дюните. Наляво-надясно, изведнъж сякаш политаш, след малко джипа се озовава наляво и пясъка от пустинята покрива колата. Всеки момент имаш чувството, че ще се преобърнеш, но не, няма как, шофьорите са изключително опитни.

След лудата надпревара с над 20 джипа, след уникалните снимки на залеза над дюните, вечерта пристигнахме в бедуинско селище, където ни очакваше арабско барбекю, фурми, чаша вино/ тук алкохола е позволен/. Местна жена ни направи красиви временни татуировки от къна. На фона на арабска музика и танци изживяхме още един ден от нашето незабравимо арабско приключение.


Честит Рожден Ден, Силвия!

След няколко дни потопени в невероятни приключения из Дубай, дойде време и за първият рожден ден, моят ден! Денят беше изпълнен с емоции и обиколки из световноизвестния остров Палмата, където посетихме уникалната нова забележителност The View - с невероятна панорамна гледка от 240 метра височина. Дъха ти спира виждайки забележителната архитектура на Палмата, в далечината Бурж Ал Араб и безкрайните ……. Разбира се, не пропуснахме възможността да се разходим в емблематичния хотел Atlantis, който се намира на върха на Палмата. Направихме кратка фото пауза на Бурж Ал Араб/ първия в света „седемзвезден хотел“/.
И ето ни, в края на деня готови за парти. Вечерта се насладихме на прекрасна вечеря в ливански ресторант в комплекс The Point, с невероятна гледка към новите фонтани на Дубай. Отличното обслужване и топлото посрещане от персонала на ресторанта, както и невероятните изненади допринесоха за един вълнуващ и незабравим рожден ден в Дубай!
Честит рожден ден на моя съпруг!

Все още под еуфорията от моя рожден ден и днес рожден ден има съпруга ми- Владимир. През деня си отдъхнахме от забързания ритъм на града, наслаждавайки се на един от най-добрите плажове в Дубай, а именно - La Mer – бял пясък, тюркоазена вода, палми.
Вечерта, като едни истински звезди, отпразнувахме рожденият ден на съпруга ми на круиз с луксозна яхта по Дубай Марина. Преминахме през уникалния изкуствен канал оформящ марината. Имахме страхотен късмет и излезнахме в Персийския залив, от там гледката към нощен Дубай те оставя без дъх -красиво и величествено. За вечерята се погрижиха готвачи от 5* хотел, които приготвяха храната пред нас.

С шампанско в ръка, бели денс танци, танци на дервиша, невероятен микс от арабска и модерна музика, времето на яхтата премина неусетно. В полунощ се върнахме в града, бляскав и необятен, осветен от многобройните красиви и завладяващи небостъргачи.


През следващите няколко дни посетихме куп забележителности: едни от най-известните плажове, Global village – развлекателна дестинация, която съчетава култури от 90 страни по света нa едно място, Дубай мол, Emirates mall известен със ски пистата си. Времето ни не беше достатъчно, въпреки отличната организация от агенцията, на която се доверихме. След няколко години ще се върнем пак, за да се насладим отново на предстоящите атракции и цели квартали, които са в процес на строеж.


Дубай, днес е ярък и забележителен град!
Град, който трябва да посетите!

Автор: Силвия Томова
Снимки: Личен архив

Дубай