ПЪТЕШЕСТВИЯ
Вълнуващо потапяне в магията на Южна Италия!

Вълнуващо потапяне в магията на Южна Италия!


Две дами, Йорданка Коцева и Наталия Миланова - част от първата менторска програма на Йордана Димитрова, заедно с още две наши приятелки (Ина и Влади), организирахме тридневно пътешествие до Южна Италия. Планирахме пътуването до най-малкия детайл, което ни позволи да се насладим максимално на част от най-желаните дестинации в Южна Италия.

Има няколко авиокомпании, които предлагат директен полет до Бари, за нас беше важно да имаме три пълни дни там и избрахме най-подходящото предложение. Кацнахме рано сутринта в петък и си взехме рент-а-кар, за да можем да се насочим към първата желана дестинация, а именно Алберобело/Alberobello - градчето с белите къщи.

Алберобело се намира на около 60 км от Бари и е една от най-популярните дестинации в тази част на Италия. Пътувайки натам се наслаждавахме на красивата природа, минахме през няколко населени места, които загатваха за архитектурата на Алберобело.

Това малко и китно градче е известно с белите къщи, наречени „трули“, или наричани още - ниски варовикови постройки. Конструкцията им е от варовикови късове и плочи, и красивите покриви, които първоначално са били бели, но са почернели от слънцето. Строителството на тези бели къщи датира от 16 в., като са били изграждани по този начин с цел освобождаване от данъци. Те са защитени от UNESCO.

След пристигането ни, веднага се отправихме на разходка из малките улички, наситени с бели къщи. Зад катедралата La Basilica Minore dei Santi Cosma e Damiano – Алберобело, която е на централно място, открихме едно малко магазинче, в което се предлага божествен местен ликьор с различни вкусове, например пистачо. Както всички италианци, собственикът лично ни посрещна, даде ни да опитаме от всеки вкус, за да можем да си изберем най-подходящия за нас.

От другата страна на хълма, има много повече трули, където е и същинската туристическа част. Разходката по уличките, както и гледката са истинско блаженство за сетивата!Следващата ни спирка беше Монополи/Monopoli - малко градче с много приятна архитектура на брега на морето. Там си дадохме време за почивка и наслаждаване на морето. Посетихме един много приятен ресторант на брега на морето, разбира се с морска храна, която беше невероятно вкусна. Насладихме се на чаша местно вино и на брилянтно обслужване. След, което обиколихме централната част. Тя е в типичен италиански стил с малки,тесни и много поддържани улички. Навсякъде има цветя и е изключително чисто. По брега на морето има крепост. Мястото е уникално за разходка и зареждане на сетивата.Последната спирка за деня беше Полиняно а Маре/Polignano a Mare, крайбрежен град в скалите с много приятна атмосфера и гледка към морето. Потопихме се в атмосферата и се насладихме на гледката от високо. Мястото е подходящо за разходка с лодка, която минава отдолу под скалите.

Вторият ден от почивката ни, започна с вкусно кафе и кроасан на площада в Мартина Франка/Martina Franca. Това е градче е магично, грабва те още докато си в колата. Заредени, се отправихме на разходка в стария град. В него ще откриете прекрасна италианска кухня и архитектура. Историческият център може да бъде обиколен за около половин час, но така се потапяш в красотата, че на моменти можеш да съзерцаваш дълго и сякаш времето спира. Отбихме се и в двореца, където може да се върнете назад в миналото, гледайки стенописите и обзавеждането на част от залите. Пред него има уникален площад с цветя и фонтан, където можете да си направите великолепни снимки.
И така, колкото и да не ни си тръгваше, потеглихме към Матера/Matera - място, предлагащо спиращо дъха гледка. Жилищата там са издълбани в скалите, които са били строени без план. Улиците на места минават върху покривите на къщите.

Планът ни за там беше да обядваме, след което да се насладим на мястото. Имахме очакване, че след като е туристическо място, местните няма да спазват типичното за някои места работно време, а именно след 14 часа да не сервират храна. Успяхме да намерим алтернатива като влязохме в едно малко заведение за сандвичи по „твой вкус“. Можеш да си избереш типа хляб, какво да се добави в сандвича, както и соса. Беше невероятно вкусно.
Последният ден посветихме на Бари/Bari, който е значително по-голям град от тези, които посетихме. В него имате възможност да се отдадете на пазаруване, разходка покрай морето и историческия център. В Бари можете да намерите разнообразие от известни и скъпи брандове, както и по-масови.

Една от най-популярните точки в Бари е Базилика Сан Никола/Basillica San Nicola. Намира се в старата част на града. Влизайки вътре попаднахме на неделната служба, беше изключително приятно изживяване. Отдолу в базиликата има специални места, на които всеки може да се пусне желание.

Разбира се в Италия - не е за пропускане и кулинарната част. Успяхме да се насладим на изключително вкусна храна. Едно от попаденията ни беше много изискан ресторант и бар, в близост до централната улица на града. Барът предлага уникални коктейли, чийто съставки не са изписани в менюто, а се избират според храната, която желаеш да опиташ. Персоналът беше феноменално любезен и на база предпочитания във вкусовете, предлагаше най-подходящия избор. След коктейлите опитахме част от храната под формата на „тапаси“. Сервитьорите и собственика ни избираха най-апетитните от тях. От снимките можете да придобиете представа за част от това преживяване. Впечатлени от „тапасите“ избрахме нашето суши за вечеря, което ни беше сервирано в приятната и изискана обстановка в ресторанта.
А нощен Бари е просто великолепен….По време на разходката ни в Бари, посетихме и едно много известно място със сандвичи с черен хляб и октопод, разбира се има богат избор и на други варианти. Казва се Mastro Ciccio и е в централната част на града. Имаше опашка от 15-20 човека в обедните часове, като с цел да се избегне напрежение има система за билети, за да си запазиш място на опашката. Чакането си заслужаваше, опитахме един от най-вкусните октоподи. Макар и в по-неформална обстановка, смело препоръчваме да се опита.


И така нашето пътешествие завърши със събрани положителни емоции и желание за следваща вълнуваща дестинация!

Южна Италия наистина е място, което заслужава да се посети! Цялото пътешествие е наслада за сетивата!

Автор: Йорданка Коцева и Наталия Миланова
Снимки: Личен архив

Италия