ПЪТЕШЕСТВИЯ

Бали - традиции и ритуали на острова на хилядата храма!

За своето красиво и незабравимо пътуване до Бали, изпълнено с духовно осъзнаване, ни разказва Мирослава Велева-Радкова!

Бали е тропически остров в Индонезия, разположен в сърцето на Индонезийския архипелаг. Намира се в близост до Филипините. Заради богата си история, култура, танци, склуптура и живопис, красивите плажове, природа и тропическия климат Бали е смятан за едно от най-красивите места в света. С десетките си хиляди храмове и пагоди Бали е известен още като "Острова на хилядата храма".

Основните градове на острова са столицата Денпасар - на южния бряг, и пристанището Сингараджа, разположен на западната част на острова. Град Убуд, западно от Денпасар със своите арт магазини, музеи, галерии, е смятан за културния център на Бали. Градската атмосфера на Денпасар - бизнес и административен център на острова, силно контрастира с хиндуистките храмове, зелените терасирани оризови полета и невероятните плажове. Денпасар е модерен космополитен град. В много отношения той има повече общи черти с други индонезийски регионални столици, отколкото с останалата част от острова. Градът е главен административен център и е дом на смесено население от балинезийци, яванци и други емигранти от различните части на архипелага.
Повечето туристи в Бали се отправят към съседните курортни комплекси на Денпасар като Кута, Санур и Нуса Дуа. Там са разположени повечето от хотелите, търговските обекти и нощните клубове на острова. Джалан Гаджах Мада е главната улица на Денпасар - обикновено пълна с коли и задръствания. Площад Пупутан е сърцето на центъра на Денпасар, с морави и много зеленина. Тук са Губернаторската резиденция, Музеят на Бали и Паметникът на кралското семейство, застреляно от холандски стрелци през 1906 година.

Кута – първият и най-голям курорт на острова, се намира на няколко километра от столицата и се разпростира на 20 километра покрай брега, сливайки се със съседния остров Леджиан. Основната атракция е плажът, който е известен и със сърфистите, които ходят там. В Кута има и добър избор на ресторанти, барове, магазини и места за отсядане. Санур – източно от Денпасар на южния бряг, е по-шумен и малко по-скъп курорт от Кута. Тук са разположени по-скъпите хотели - има по-малко нощни барове и евтините места за отсядане са по-малко. Полуостров Нуса Дуа e голям курортен комплекс с множество луксозни хотели. Северно от Денпасар (на по малко от час с кола от летището), сред зелени долини и оризови полета, се намира курортът Убуд – най-доброто място за пазаруване на острова. Тук се намират е eдни от най-добрите в света бутикови хотели.

Валутата в Бали е Индонезийка рупия, за около 400 лева може да получите 3 500 000 милиона рупии-най-бързият начин да се почувствате милионер. Работно време на Банките, търговските обекти и правителствените офиси е от 08:00 до 16:00 часа или от 09:00 до 17:00 часа. Повечето от моловете остават отворени до 22:00 часа или по-късно.
Нашето пътуване започна от Убуд в който прекарахме шест интересни дни в хотел Sri Ratih cottages. Всеки от тях имахме организирана програма от екскурзия до местна забележителност или ритуал в някой от местните храмове. Балинезийците са силно вярващи и изключително свързани с природата. Във всеки дом, хотел или семеен магазин има храм, на който ежедневно се поднасят дарове към техните божества и се молят. Народа изповядва религията хиндуизъм и имат седем различни божества и един главен Бог, когото наричат Лорд.

На втория ден от пристигането ни станахме свидетели на местен ритуал който се нарича Ого-ого.
По квартали, целия остров изработва големи и страшни кукли, които участват във вечерно шествие, придружено от звуците на местните, друм, барабани и музикални инструменти. Цялото население се стича на това шествие, на което с викове и музика вярват, че прогонват злите сили, и духове от острова. Накрая на ритуала в малките часове на нощта куклите се изгарят на специално място.

На следващия ден е Ниепи - Балийската нова година или така наречения ''ден за тишина''. В този ден никой не излиза от вкъщи, хората не разговарят помежду си, спират електричеството и интернета на целия остров. Смисъла на тази пълна тишина е всеки да си направи равносметка на изминалата година, да си прости, да обмисли положителното и да продължи начисто в новата година.
Балинезийците вярват в кармата, смятат че каквото говориш и правиш ти се връща двойно. Усмихнати, смирени, скромни те благодарят за всяко дребно нещо. Женят се по традиция помежду си, и брака е неразрушим. Нямат пенсионна и осигурителна система, и когато старите са вече неработоспособни-младите поемат грижата за тях. Има уважение, респект и приемственост между поколенията. Традициите се предават от по-старите към младите още в ранна детска възраст.

Едно от силните преживявания за мен беше пречистващ ритуал и молитва при местен духовен лидер, когото наричат Чок. При него се стичат хора от цял свят в търсене на отговори за себе си и балансиране на енергията. Mесните имат облекло, наречено ''Саронг'', което е задължително при посещение в храмовете.
С посещението ми в Bali Zoo сбъднах своя детска мечта да погаля истински слон. А на невероятно красивите оризови тераси, превърнати в предпочитан местен атракцион за снимки успях да развея женствени коси и червена рокля с дълъг шлейф, на екстремна люлка на 25 метра височина. Това се превърна в един от най-красивите ми и вълнуващи спомени от Бали.
На път за втория хотел Taman Sari в област Pemuteran, спряхме на местен пазар за плодове и подправки. В културата на балинезийците е заложен пазарлъка. Всичко се мери на око и ви обявяват сума, която понякога може да свалите до 50%. Заслужава си да опитате червен драконов плод, змийски плод, мангустин, гуава, местни ягоди и мини банани. Храната в Бали е основно пържена, леко пикантна. Ориза е почти навсякъде и правят чипс от всеки плод и зеленчук. Алкохола не е забранен.

В Taman Sari ни посрещнаха с местен оркестър, целия мениджмънт на хотела, и за всяка дама имаше подарък изстуден кокос с логото на хотела и масаж на врата за отпускане след дългия път. Плажа имаше черен пясък заради пепелта от местния вулкан Братан. За комфорта ми на плажа заложих на прекрасните Bileya Couture с новата колекция бански и туника, и разбира се красивите капели на Urbanchic .
В област Pemuteran в планината се намира един от известните храмове на изобилието и кариерния ръст, който посетихме под проливен дъжд и силен вятър. Докато изкачвах грапавите над 220 стъпала, и дъждът затрудняваше придвижването ми, си дадох ясна сметка, че пътя към успеха и в живота често е придружен от препятствия, но ако не се изплашиш и продължиш, гледката отгоре си заслужава.
Последната гала вечер имахме представление на местен детски танцов състав. Насладихме се на изящността на танците им, грациозни движения и невероятна игра с очи. Накрая ни поканиха да потанцуваме с тях, а ние ги поздравихме с една Бяла роза и българско хоро.

В деня на обратния полет посетихме местни плантация за кафе и чай и фабрика за шоколад. Опитахме популярното кафе Лувак и си взехме за България кокосово кафе, чай от лимонова трева и прекрасни натурални шоколади.
Тръгнах си от Бали с обещание да се върна отново за повече време. Пълна с осъзнавания и свързана със себе си, ще нося Бали в сърцето си, като мястото което те кара да се замислиш дълбоко за смисъла на живота и мисията с която си дошъл на земята. Бали ти помага да се отърсиш от материалното и да потънеш в красотата на простичкия живот, връзката с природата и вярата в Бог. В Бали вярват в реинкарнацията и не се страхуват от смъртта. Когато някой умира, празнуват следващото му прераждане и растежа на душата му.
Ако търсите разширяване на съзнанието, смирение и развитие в духовен план, то задължително сложете Бали на своята карта на мечтите!
Автор: Мирослава Велева-Радкова
Снимки: Личен архив
Бали