СПОДЕЛЕНО

Запазване и реконструкция на матката след премахване на туморни образувания

Когато говорим за големи тумори в областта на малкия таз при жените, в много от случаите матката и яйчниците не се реконструират и запазват. За да се запазят - трябва много внимателен избор от страна на пациента за екипа, на когото да се довери, защото този тип операции са сложни и високо рискови.

От доста години насам, в болницата за женско здраве ''Свети Лазар'' се практикува един „по-консервативен“ модел на хирургична намеса, а именно цялостна реконструкция на матката след премахване на големи образувания и запазване на анатомията на жената в нейната цялост.

Срещаме се д-р Тияна Николова, акушер-гинеколог и основател на СБАЛ ''Свети Лазар'', която току-що, заедно с д-р Бойко Димитров, излизат от операционната зала след тежка двучасова гинекологична операция.
Д-р Николова, каква беше операцията, която току-що приключихте?

Успешно завършихме гинекологична операция за премахване на голям миомен възел, след което последва цялостна реконструкция на маточното тяло.
От колко време практикувате този тип реконструктивна гинекология?

Вече 8-9 години работим с пациенти, които са обиколили не малко болнични заведения заради големи формации в областта на малкия таз и най-вече миомни възли, и на които единствено им е предлагана опцията - миомата да бъде отстранена заедно с матката. Нещо, което ние се стремим да избегнем по всички възможни начини, за да запазим нормалната анатомия на жената, пълноценен начин на живот и разбира се безпроблемен полов контакт.
Колко е най-голямата миома, която сте отстранявали и въпреки това сте спасили репродуктивните органи на жената?

Най-голямата миома беше с диаметър 18-19см. и тежеше, колкото плод в 4-ти месец от бременността, около 350-400гр. Операцията продължи над 2 ч. и 30мин.
Бихте ли споделили как протича подготовката за такава операция и самата операция?

Предоперативната подготовка включва клинични и параклинични изследвания, консултация с анестезиолог, интернист, алерголог, за да сме убедени в гладкото протичане на операцията, както и пост оперативния период. Екипът от двама АГ специалисти, анестезиологичен екип и инструментираща акушерка се заемат първо с отстраняване на миомата от матката и/или прилежащите органи и след това идва трудоемката част – цялостната реконструкция. Като това е съвсем отделна част от оперативната интервенция за отстраняването на миомата от тялото на матката и не са много смелчагите, които се решават да я извършат.
Разкажете ни, какви са плюсовете да бъде запазена анатомията на пациентката?

На първо място отстраняването на матката и/или яйчниците лишава жената от възможността да стане майка. А дори това вече да не е приоритет за нея, чисто хормоналните промени, които настъпват след това - променят коренно качеството и ритъма на живот на жената. Преждевременната менопауза се отразява пряко не само на самата жена, но и на взаимоотношенията ѝ с партньора, понеже сексуалният живот често поема в един не особено благоприятен курс. А когато запазим функцията на репродуктивните органи, всичко това остава на заден план.
Как се чувстват пациентките след подобна интервенция? Кога могат да се върнат към нормален ритъм на живот?

Болничният престой при този тип хирургия е 5 дни. В рамките на 30 дни задължително правим два контролни прегледа и ако всичко е наред и самата жена има желание, може спокойно да се върне към леко физическо натоварване като спорт и към нормален полов живот.

Благодарим Ви, д-р Николова!

За повече информация:
Акушеро-гинекологична болница
www.st.lazar-hospital.com
тел.: +359882471069
Здраве