ИНТЕРВЮТА
Катя Ценова на корицата на бр.48 на седмичното Лайфстайл издание на "Великолепната Жена"!

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Катя Ценова

ВИЗИТКА:
Катя Ценова е дама, която хората в нейната среда олицетворяват с харизма и усмивка – към хората и живота като цяло. Тя е уникално съчетание на изискана жена, сърдечен човек и отдаден професионалист.

Истински представител на зодия лъв, притежаваща в себе си силен и борбен дух в комбинация с даваща и топла душа. Търсеща, амбициозна и креативна личност, която превръща трудностите в живота си във възможности. Човек с отношение към красотата и уюта - в живота, в хората, в отношенията, и с непоклатим стремеж към създаването на все повече и повече красота и уют – в средата, в детайлите, в себе си и в другите.

Строителен инженер по образование, завършила престижния Воронежски инженерно-строителен институт, Русия. С втора диплома по Маркетинг и корпоративен мениджмънт от Open University of London и множество допълнителни квалификации в областта на управление, предприемачество и човешки ресурси от престижни български и чуждестранни сертифициращи организации.

От 2021 година, Катя е сертифициран Медиатор, специалист по извънсъдебно разрешаване на спорове, вписан в Единния регистър на медиаторите към Министерство на правосъдието.

С изключително богат управленски опит в сферата на инвестиционното консултиране и управление на проекти в областта на строителството и недвижимите имоти. Ръководила е една от най-големите компании в бранша с национално присъствие и клонова мрежа във всички големи градове на страната- Адрес Недвижими имоти. Създала свои собствени компании, водени от принципите за бутиково обслужване и комплексно бизнес консултиране, които развива и в последствие въвежда и предава на своя син.

Катя Ценова е първия в България сертифициран Интелект-тренер, член на Международната асоциация на Интелект-тренерите Super Jump.
Нова професия и обучително-практична методика в световен мащаб, на която тя поставя основите в нашата страна преди малко повече от три години, адаптира я за българския пазар и развива свой професионален екип. Човек, вярващ в принципите и моделите на осъзнатост в поведението на хората и работещ за утвърждаването й като качество и стил на живот на все повече и повече хора. Открива в тази сфера своето призвание и осъществяване на една от своите мечти - да работи с деца. Предава своя натрупан опит и знания като създава първата школа за деца, работеща по метода Super Jump.

Отношението и към децата и възможностите за подобряване качеството на техния живот чрез различни форми на подкрепа, обучение и лично менторство, я мотивира да основе Фондация ''Криси''. Дейността на фондацията е в различни направления, обединени от философията, заложена в нейния слоган - ''ЗаЕдноДетскоСърце''.

Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове? Какви са Вашите ритуали за красота?

''Грижата за красотата трябва да започне със сърцето и душата, в противен случай никакъв грим няма да помогне.''

Това е и моето разбиране, но думите са на Коко Шанел. Истинската красота на жената е енергията, която носи – невидимата. Но лицето е огледалото на вътрешния ни свят и по него можем да четем историята на всяка жена. Тя е за ценители, тя озарява, заразява. Красивата жена е подарък за ценители.

Моят личен стил е съобразен винаги с повода - елегантен, спортен, весел и закачлив, ако е свързан с деца.

През последните няколко години открих ролята на ''студения душ''. Но не само използвам ролята на водата, а и посланието ''Желая здраве и щастие на всички хора по света''. Тогава всяка моя клетка излъчва и дава на мен и на хората любов. Това е моето ''хапче'' красота.

Катя Ценова в интервю за ''Великолепната Жена''

Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?

Жаждата за знание е най-важното качество, което притежаваме. Достъпността на знания и практики ни дава възможност за избор, и какво е за мен, как бих го адаптирала и каква ще е ползата, за мен, моето обкръжение и света.

Аз съм от четящите хора. Никога няма период, в който да не съм открила нов автор, ново заглавие, нова посока. Убедена съм, че книгите ме намират в точния момент. С удоволствие скоро завърших книгата на Ален Боске ''Адът на твоята нежност''. Колекционирам биографии на известни личности. Най-новото попълнение е биографията на Любо Киров, казва се ''Всичко е имало смисъл''. Заслужава си заради пътя, препятствията, любовта и осъзнаването на ролята ни в света. Препоръчвам я горещо и заради музиката, която можеш да слушаш, докато четеш.

Балансът в живота – това е мисия възможна. Живеем в толкова динамично време. Винаги има нещо по-важно, сега… Сигурно ви е познато. Балансът, както и щастието и любовта са избор. Това аз наричам осъзната любов, баланс и хармония.

Бизнеса по женски? Можем ли дори за минутка да си представим, че той не съществува… Каква скука! Само ние жените можем по природа и призвание да вплетем в работата, с която се занимаваме, нежност, доброта, стил, красота, стойност и непреходност.

Катя Ценова в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е първото впечатление, което оставяме когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?

''Никога нямаме втори шанс да направим първо впечатление.''

Добрите обноски са проява на нашата ценностна система. Тя е базирана на съобразяване с другите, тактичност, балансирани емоции и езиков изказ.

Спазването на етикет в стари времена е било задължително поведение. В нашия съвременен живот е израз на култура и добро възпитание. То се изгражда в най-ранна детска възраст чрез семейството.

Катя Ценова в интервю за ''Великолепната Жена''

Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?

Говоренето пред публика е влияние и отговорност.

Словото трябва да бъде успешно, както за този, който говори, така и за тези, за които е адресирано. Говоренето пред публика за мен е удоволствие. Практикувам го в големи дози, но само когато имам какво да кажа по определена тема и то да бъде толкова истинско, запомнящо се и разкриващо моята гледна точка от друг ъгъл.

Нямам бариери в комуникацията, но се старая да не натрупвам количествено, а качествено и градивно общуване. Времето е най-ценният ни ресурс и трябва много внимателно да го потребяваме.

Речта е идентифицирането на характера на човека. И дори на обществото като цяло. Културата на речта е отделна дисциплина в езикознанието. Неговата основна цел не е натрупването на колкото се може повече знания, а способността да се прилагат правилно.

Катя Ценова в интервю за ''Великолепната Жена''

Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?

Красивата походка и осанка придават увереност в собствените ни сили и съвсем естествено ни позволяват да се харесваме на околните. Начинът, по който седим или стоим, влияе не само на външния ни вид, но и на здравето.

Още от древни времена младите момичета са преминавали обучение преди представянето им във висшето общество. Не случайно и в нашите Интелектуални клубове едно от упражненията се нарича ''Осанка на крал или кралица''.

Моето тяло е моето богатство, и то ми е дадено, за да се грижа за него. През годините експериментирам с различни практики, всичко ново, което навлиза в съвременния свят. Ритуала, който никога не отхвърлям, е сутрешната гимнастика на отворен прозорец, пея, танцувам, живея на сто процента.

Катя Ценова в интервю за ''Великолепната Жена''

Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?

Най-трудно се научих да обичам себе си. Всичко започва от детството (семейството). Там се научих на раздаване до дъно. Докато животът не ме спря. Той винаги търси баланса. Сега се награждавам всеки ден, всяка минута и си задавам въпроса ''Това добре ли е за мен?''.

Прекарвам много време извън София, сред природата, в планината. Градинарствам - толкова много цветя намериха дом при мен. Също така обичам да рисувам и пиша. (Все още нищо не е издадено, но предстои). Общувам с децата, моите и на приятели, и поне една-две седмици лятото сме заедно. Виждам света с техните очи. Уча се от тях. Събудих детето в себе си и не се вземам толкова на сериозно. Пишем заедно на празните странички в живота им. Пишем красота, любов и доброта.

Обичам да пътувам и обожавам Тоскана, а скоро преоткрих Грузия.

Предишната Катя планираше всичко, всеки детайл. Днешната е спонтанна, свободна, импровизираща. Освободих си пространство и открих, че по-добре е да слушам сърцето си, отколкото ума. Моят учител в Акашови записи ме учеше, че трябва да ги сдобря. Все още не умея, има време и за това.

Катя Ценова в интервю за ''Великолепната Жена''

През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?

Личен Имидж и Бранд - това е начинът, по който искаме да ни приемат и да въздействаме.

Катя Ценова с три думи е търсеща, женствена, мъдра - щастлива жена.

Катя Ценова в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли е да поставяме граници в общуването си с хората?

В годините разбрах, че думата приятел е много скъпа ''титла'', която не всеки може да носи. Скоро прочетох, че истинският приятел не е този, който ще изтрие сълзите ти, а този, който не позволява да плачеш.

Ценя приятелите си (отглеждаме се взаимно). Проверили сме се в годините. Животът е най-добрия учител, който имаме. Той ни разчиства пътя, за да знаем накъде отиваме. Кой да допуснем и какъв е смисълът на живота ни… Какво ще оставим след себе си: градина с красиви цветя или с бурени…

Моят социален кръг е изпълнен с невероятни хора, които припознават моята философия за стойностното и красивото, и фалшивото.

Йордана Димитрова и Катя Ценова, Клуб ''Великолепната Жена''

Снимки: Личен архив

ИНТЕРВЮ