СПОДЕЛЕНО

Оперативна и диагностична хистероскопия - кога и защо се прави?

Срещаме се д-р Тияна Николова, акушер-гинеколог и основател на СБАЛ ''Свети Лазар'' ,която ще ни разкаже повече за оперативната и диагностичната хистероскопия.
Д-р Николова, напоследък една интервенция стана доста популярна, а именно оперативната или диагностична хистероскопия. Ще ни разкажете ли какво точно представлява хистероскопията?
Хистероскопията се прилага с диагностична цел или като хирургичен метод за лечение на определени състояния. Представлява детайлен оглед на вътрешността на матката с помощта на оптичен телескоп, наречен хистероскоп и спада към еднодневната хирургия.
При какви случаи се налага да се извърши и какво да очакват дамите, които предстои да се подложат на подобна манипулация?
Хистероскопията се използва за диагностика на различни симптоми. Необичайно кръвотечение (извън менструация), или обилно кръвотечение по време на цикъл, често причинено от силно удебелена лигавица, проблеми със забременяването, поради изменения в маточната кухина, както и други гинекологични заболявания, като полипи, стари сраствания, миоми на матката са случаите, при които се налага ивършването на диагностична или терапевтична хистероскопия. За да се установи причината задължително първо се извършва ултразвуков преглед. Тази еднодневна манипулация е изключително щадяща и не бива да плаши дамите.
Как протича една такава миниинвазивна операция и дълъг ли е възстановителният период?
Както споменах, това е кратка и миниинвазивна манипулация, която не предполага дълъг болничен престой. Плановият прием в клиниката обикновено е сутрин, а болничният престой около 6 часа. Хистероскопията се извършва под венозна анестезия, като за отлични резултати ползваме едни от най-добрите медикаменти и апаратура. А целият ни екип е с дългогодишен опит. Възстановителният период по учебник е два дни, като през първия се извършва самата операция, а вторият е по желание на пациентката.
Какви са ползите?
Списъкът е дълъг. След отстраняването на полип чрез хистероскопия, например, ацикличното кървене веднага отшумява. Премахването на полип или резекцията на преграда в маточната кухина, възстановяват нейната нормална анатомия и непосредствено след това се получава спонтанна бременност и безпроблемно износване на плода. За справка три наши пациентки са бременни от миналия месец след като им беше направена хистероскопия в началото на годинта. Смело можем да кажем, че ползите не само са доста, но и с моментален ефект.
Благодарим Ви, д-р Николова!

За повече информация:
Акушеро-гинекологична болница
www.st.lazar-hospital.com
тел.: +359882471069
Здраве