ИНТЕРВЮТА
Таня Скринска на корицата на бр.14 на седмичното Лайфстайл издание на "Великолепната Жена"!

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Таня Скринска

ВИЗИТКА:
Таня Скринска e еднo от най-ярките лица в светските среди в България. Всеки, който я познава знае, че тя е жена, която умело успява да балансира между бизнеса и семейството си. Тя е стилна, елегантна и женствена. Тя е фина, сдържана и харизматична и е професионалист, който е изцяло отдаден на работата си.

Таня Скринска ръководи собствен бизнес, свързан с фрахтоване, мултимодален и интермодален транспорт. Тя е нежната сила в един все още предимно мъжки бранш.

Двукратен носител е на приза „БГ Модна икона“ в категория „Бизнес“.
Ангажирана е с различни благотворителни каузи, като най-близки до сърцето й са тези в подкрепа на деца със специални потребности, в подкрепа на деца в неравностойно положение, в подкрепа на възрастни хора и на талантливи младежи.

Таня посвещава свободното си време на хубави книги и филми, на срещи с приятели и пътувания, на театър, опера или изложба и на всичко, което не само я зарежда емоционално, но и я обогатява културно и интелектуално.

Според нея успехът е естествено следствие от усилена работа, усъвършенстване, всеотдайност, коректност и постоянство.

Искрено вярва, че истинското великолепие на жената се крие в характера и в женствеността и!

Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове? Какви са Вашите ритуали за красота?

Истинската красота на жената е не само в това да има красиво лице, а и в това да има красив ум, красиво сърце и най-вече красива душа. Истинската красота на жената се проявява в излъчването и в маниерите и, в характера и в поведението и, в ценностната и система и в отношението и към околните. Затова искрено вярвам, че външната красота привлича, но вътрешната красота завладява и пленява!

Външният вид е изключително важен за всяка една уважаваща себе си жена, защото чрез визията и чрез стила си ние изпращаме определени послания. Чрез външността си ние показваме уважение преди всичко към самите нас, след това към институцията или общността, която представляваме, и не на последно място - към хората, с които се срещаме и комуникираме. Според мен добре изглеждащият човек винаги буди доверие и внушава респект.

Определям стила си като елегантен. Смятам, че елегантността се проявява не само в дрехата, но и в начина на мислене и говорене. Тя е в цялостното поведение и излъчване. В стилово отношение предпочитам класическите кройки и комбинации, пастелните тонове и естествените материи. Относно принтовете – имам любими и нося такива, но само когато дрескодът го изисква или когато мястото го позволява. По отношение на аксесоарите - нямам любими или предпочитани, защото според мен в един аутфит са еднакво важни и обувките, и чантата, и бижутата. Факт е, че именно чрез тях и чрез начина, по който ги комбинираме ние можем най-добре да изразим себе си и своята индивидуалност и да подчертаем стила си. Лично аз вярвам, че елегантността е семпла, изисква пестеливост в детайлите, не е подвластна на времето и никога не излиза от мода!

Истината е, че нямам някакви специални ритуали за красота. Моят основен ритуал е да започвам деня си с добро настроение, което с удоволствие предавам и на околните. Като повечето жени, аз също обичам да полагам грижи за външния си вид и да си подарявам различни козметични процедури и масажи, но не съм от дамите, които отделят време за това всяка седмица. Разбира се, винаги подбирам подходяща и качествена козметика, с която полагам ежедневни грижи за кожата си в домашни условия. Старая се да отделям време за себе си не само за да изглеждам добре, но и за да се чувствам добре!

Таня Скринска в интервю за ''Великолепната Жена''

Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?

Да, съгласна съм, че човек се учи докато е жив, но само ако има желание за това. Мисля си, че за съжаление има много хора, които не си извличат поуки от нищо, не искат да се усъвършенстват и да надградят себе си, въпреки че животът им предоставя различни възможности в тази посока. Да продължаваме да се учим през целия си живот е привилегия, която имат само тези от нас, които са осъзнати и в хармония със себе си, които не се страхуват от това да предизвикват себе си и да отговарят на предизвикателствата в личен и в професионален план.

Като цяло мисля, че съм осъзнат човек, който отдавна е определил посоката си. А в последната година за пореден път установих, че не всичко зависи от нас и не всичко може да бъде предвидено и планирано. Осъзнах, че всъщност животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето. Именно това ме кара да бъда още по-балансирана, по-умерена и по-смирена.

Обичам да чета и се старая винаги да намирам време за това. Сред любимите ми книги са „Един живот“ на Мопасан и „Екатерина Велика“ от Анри Троая. А последните книги, които прочетох и оставиха своя отпечатък в съзнанието ми, са биографичната книга „Моята история“ на Мишел Обама и „Дядо Горио“ на Балзак. В момента чета „Светът от вчера“ на Стефан Цвайг. Вдъхновяват ме книги с послания!

Според мен Баланс в живота е мисия възможна, но зависи изцяло от нас и от нагласите ни. Балансът в живота е свързан с решителността, характера, мотивацията и вътрешното състояние на духа ни.

Никога не съм деляла бизнеса на бизнес по женски и на бизнес по мъжки, защото аз смятам, че и жените, и мъжете трябва да демонстрират в еднаква степен професионализъм, компетентност и отговорност в работата си, за да са успешни. Разбира се и при мъжете, и при жените се наблюдават черти, които по-скоро помагат в бизнеса, както и такива, които по-скоро пречат. Жените сме силно интуитивни, което определям като качество, което е много положително и ценно в работата, но за сметка на това сме по-емоционални от мъжете, което според мен е недостатък, когато се проявява в бизнес среда.

Таня Скринска в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е първото впечатление, което оставяме когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?

Да, според мен първото впечатление, което оставяме, е много важно, дори бих казала, че е най-важното. Със сигурност то не винаги е решаващо, но оставя следа, която никога не се забравя. Факт е, че човек само веднъж може да направи първо впечатление и е желателно то да бъде добро. Лично аз никога не съм следвала правила или насоки за това как да създам добро първо впечатление, защото искрено вярвам, че истинската ми сила се крие в това да бъда себе си. Вярвам, че първото впечатление е много важно, но също така вярвам, че ако то не отговаря на истинската ни същност, не би могло да ни гарантира добри и дълготрайни взаимоотношения в бъдеще.

Това да имаме добри обноски е от съществено значение за изграждането и представянето ни като личности. Смятам, че познаването на етикета и протокола в никакъв случай не трябва да се възприема като помпозност, а е необходимо условие, за да може всеки един човек да се чувства спокойно и комфортно в средата, в която се намира. Познаването на етикета дава свобода и възможност за много по-лесно и по-добро адаптиране в определена ситуация. Дава предимство не само в личния живот, но и в бизнес обстановка.

Таня Скринска в интервю за ''Великолепната Жена''

Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?

Говоренето пред публика до голяма степен е талант, който чрез практика може да се доразвие и усъвършенства и да се превърне в удоволствие. Смятам, че атрактивното говорене пред публика освен всичко останало зависи и от харизмата, от езика на тялото, от дикцията, интонацията и увереността ни. Важно е да се отбележи, че умението да се говори пред публика и комуникативността са две различни неща, въпреки че оставам с впечатлението, че много често хората ги бъркат.

Да, аз съм комуникативна личност и смятам, че е важно за всички нас да бъдем комуникативни, защото това помага и в работата, и в личните взаимоотношения. Качественото общуване с другите е един от водещите фактори за пълноценен начин на живот. Според мен основните бариери в комуникацията между хората са свързани с определени вярвания, културни различия, предразсъдъци или трудности в изразяването. Различията много често възникват и в следствие на различно социално положение или различно ниво на образованост. Вярвам, че ключът към успешната комуникация се крие както в положителното отношение към хората, с които общуваме, така и във взаимното уважение и толерантността.

Културата на словото е способността да предадем мислите и идеите си по най-добрия и по най-правилния начин. Това е умението да знаем какво да кажем, как да го кажем и кога да го кажем. Това е онази деликатност на изказа, която винаги прави впечатление и буди възхищение!

Таня Скринска в интервю за ''Великолепната Жена''

Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?

Според мен естетиката на движенията е от ключово значение за красотата и излъчването на всяка една дама. Именно в красивите движения се крие грацията, финеса и елегантността на жената.

Походката и осанката на една жена имат голямо значение за това как изглежда тя, какво излъчва, какво впечатление прави и как се възприема от околните. Мисля си, че до голяма степен стойката и начинът, по който се движи една дама, са свързани с вътрешното и състояние и самочувствие.

Да, спортувам. Посещавам часове по комбинирана гимнастика, но има периоди, в които съм по-ангажирана и се налага да пропускам тренировки. Тогава се старая да правя леки упражнения вкъщи най-вече за да поддържам добър тонус. Храня се балансирано и надявам се здравословно, като в менюто ми присъстват предимно плодове, зеленчуци и морски дарове. Грижа се за външния си вид не само за да изглеждам добре, но и за да се чувствам жизнена, енергична и щастлива.

Таня Скринска в интервю за ''Великолепната Жена''

Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?

Дали обичам себе си - никога не съм се замисляла върху този въпрос. Сега ми го задавате, и замисляйки се, достигам до извода, че се обичам, но вероятно не достатъчно. Аз съм всеотдаен и грижовен човек и винаги съм поставяла проблемите, желанията и емоциите на близките си пред своите собствени. В този ред на мисли вероятно изпитвам по-голяма любов към хората, отколкото към себе си. Това със сигурност не е много добре, защото е емоционално изтощаващо и неминуемо се отразява върху мен самата. Но, това е характер! Едва ли бих могла да го променя кардинално, но все пак аз вярвам, че човек се учи докато е жив. Надявам се да намеря начин да променя поне малко себе си в тази посока и с времето да започна да се щадя и да се обичам малко повече.

Не, нямам хоби. Винаги, когато имам свободно време, го посвещавам на нова или любима книга, на хубав филм, на среща с приятели или пътуване, на театър, опера или изложба. Старая се да правя различни неща, които не просто ме зареждат емоционално, но и ме обогатяват културно и интелектуално.

Имам няколко любими дестинации в Европа и няколко извън Европа. Признавам си, че всички те са край вода, защото обичам морето и край него се зареждам най-добре. Истината е, че напоследък предпочитам да посещавам дестинации, които все още не са се превърнали в „клишета“. Чувствам се щастлива от факта, че притежавам емоционалност, която ми позволява да откривам красотата навсякъде и да и се наслаждавам пълноценно.

Възпитана съм в уважение към семейните ценности и към традициите и затова самата аз държа на тях и се старая да ги спазвам и съхранявам. Уважавам и почитам всеки един празник и се опитвам винаги да създавам прекрасна, уютна и запомняща се обстановка и атмосфера, която да зареди не само мен, но и семейството, близките и приятелите ми, и вярвам, че се справям успешно в това отношение.

Има много неща, които планирам и се старая да планирам, защото съм организиран и отговорен човек и се отнасям сериозно към хората и към ангажиментите, които съм поела. В същото време мога да направя и правя много неща импулсивно и честно казано се оказва, че точно моментите, в които съм импровизирала и съм реагирала спонтанно, се превръщат в най-прекрасни и запомнящи се.

Таня Скринска в интервю за ''Великолепната Жена''

През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?

Днес говорим за личен имидж и бранд, а преди говорехме за репутация. Да, тя е важна и винаги е била важна. Факт е, че начинът, по който ни възприемат хората в личен план, до голяма степен определя и мнението им за нас като професионалисти, и обратното. Съществената разлика е, че днес хората биха могли да се посъветват със специалист или да наемат свой личен консултант, който да ги напътства във всеки един аспект, за да изградят нужната добра репутация в обществото. В този ред на мисли днес е много по-лесно да се създаде добър личен имидж и бранд. Същевременно фактът, че всеки един от нас е много по-активен и забързан, понякога може да доведе до грешки, които да навредят на изградената добра репутация. Но категорично смятам, че всеки един уважаващ себе си човек трябва да се ангажира в тази посока и да управлява личния си имидж и бранд, защото безспорно това е все по-важно и определящо в съвременния свят.

Как бих се описала - в интерес на истината никога не съм обичала и не съм си позволявала да се самоопределям, защото това някак си не отговаря на същността ми и не е в стила ми. Но искрено вярвам, че съм и ще продължавам да бъда най-вече добър човек.

Относно деловия вид на съвременната Бизнес Дама - днес повече от всякога облеклото изпълнява не само утилитарни функции, но има определено естетическо предназначение и ролята да изпраща конкретни послания. Предвид това смятам, че успешният делови вид за всяка жена е различен в зависимост от вида дейност и заеманата длъжност. Според мен обаче едно от основните изисквания при бизнес визията е индивидуализмът да не е много силно изразен и да се усеща доза „консерватизъм“ в облеклото, за да можем да го възприемаме и определяме като адекватно и успешно.

Таня Скринска в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли е да поставяме граници в общуването си с хората?

Обкръжението е важно, разбира се. Особено най-близкото. До голяма степен то ни влияе, изгражда ни като характери и ни формира като личности. Не аз, а мъдрите хора са го казали: „Кажи ми какви са приятелите ти, за да ти кажа какъв си."

Мисля, че имам достатъчно приятели. Вярвам, че хората, които аз възприемам като мои приятели, а те не са никак малко, са наистина такива и се надявам, че и те да гледат на мен по същия начин. До този момент винаги съм се отнасяла с безкрайно уважение и добронамереност към всеки един човек, с когото ме е срещнал животът. Предполагам, че това има значение, вярвам, че се оценява и към днешна дата има своята висока добавена стойност.

Нямам идоли и никога не съм имала такива. Мога да се вдъхновя както от авторитети в конкретна област, така и от съвсем обикновени хора, които с поведението и духа си ми въздействат и могат да се превърнат в достоен пример и модел за подражание. Мога обаче да Ви споделя кой е последният човек, който ме вдъхнови и впечатли, и който докосна сърцето ми. Това е учителят Бисер Хаджиев от с. Жижево, който повече от 40 години преподава в училището в родното си село, където е учил и самият той. За съжаление днес в училището в с. Жижево, където повече от век успешно се съхранява просветата и книжовността, се обучават само четири деца и то в смесен клас, но това не отказва този всеотдаен преподавател да работи със същия ентусиазъм и отдаденост както и преди и да се бори за успешната реализация и на тези деца. Той казва, че учител не се става, а учител трябва да се родиш. Вярва, че преподаването е смисълът на живота му и си е обещал, че докато е жив, ще го има и училището. За мен Бисер Хаджиев е истински съвременен будител и невероятен човек, пред чието дело и поведение можем само да се прекланяме.

Аз лично никога не съм поставяла граници в общуването си с хората. Да, не всеки един човек, с когото ме среща животът, става мой приятел, но с удоволствие допускам до себе си и комуникирам и с хора, които не са част от „моя свят“. Интересно ми е да чуя и опозная начина им на мислене, възгледите им за живота и да разбера какво чувстват, за какво мечтаят и как възнамеряват да реализират мечтите си. Мисля си, че това също по някакъв начин ме обогатява и същевременно ме прави по-земна, по-естествена и по-истинска, а аз искам да бъда точно такава!

Таня Скринска в интервю за ''Великолепната Жена''

Снимки: Личен архив

ИНТЕРВЮ