ПЪТЕШЕСТВИЯ
Да обиколиш света с мини шпиц - инстинско приключение!

Да обиколиш света с мини шпиц - инстинско приключение!


Фреди, моят дългоочакван и искан мини шпиц, стана част от моето семейство преди пет години. След като беше вече вкъщи ми казаха, че тази порода много трудно пътува. В този период аз още имах магазини в чужбина и пътувах много. Притеснена, се чудех какво ще се случи, но се оказа, че кучето взима енергията на стопанина си. Моето куче обожава да пътува. В момента, в който види куфара и неговата чанта, усмивката е на лицето му.

Всъщност, се оказа, че пътуване с куче също изисква своята подготовка, както на човек.
Задължително едно пътуващо куче трябва да има паспорт, чип, обезпаразитяване, тест за бяс. Преди да заминем, минаваме през доктора му за да приготви документите и паспорта за пътуване. Всяка една страна има различни изисквания за домашните любимци. Влизам на сайта, прочитам какво е необходимо и го правя преди да тръгнем. Затова не сме срещали трудности в придвижването с него.
Фреди пътува много в автомобил. Разполага си с неговата чанта за път, но и с колан за седалката. Знае, че трябва да седне и да бъде вързан. Пътува спокойно и си спи през целият път. Аз се съобразявам с пътя и ако е дълъг спираме, разхождаме се, така че да не чувстваме нито ние, нито той дискомфорт. Миналата година пътувахме с кола до Франция в продължение на два дни и той се чувстваше страхотно.


Всички авиокомпании при купуване на самолетен билет потвърждават домашен любимец. В един полет може да има само два, или три домашни любимци и това понякога не е много удобно, защото се налага семейството ми да пътува отделно, а аз да пътувам с кучето съобразявайки се с авиокомпанията. Това е цената за да бъде той с нас в чужбина. След потвърждение от авиокомпанията се плаща кучешки билет на летището. Той пътува в специална клетка чанта в краката ми. Но понеже е много добър са ми разрешавали да спи в ръцете ми завит с шал и да бъде навън. Много екипажи са му се радвали и е влизал и в пилотските кабини. Глезено куче. В Австрия на летището във Виена задължително минава през скенер.Където и да пътувам, Фреди задължително е с мен. Пътувал е почти в целия свят. Бил е както на много места в България, така и в чужбина. Доста са страните, които посещавал заедно с мен. Някои от тях са Франция, Италия, Австрия, Испания, Гърция, Сърбия, Македония, Хърватия и Турция.


Сигурно всеки човек с домашен любимец си мисли, че ще изпитва затруднение при настаняване в хотелите, защото за някои хотели е проблем да приемат гости с домашни любимци, но за моя изненада и щастие всички хубави пет звездни хотели, в повечето страни, разрешават домашните любимци.На няколко пъти ни се случва да искат да знаят името му преди пристигане. Първият път му бяха бродирали спалното бельо в неговото легло с имената му. Вторият път в Испания, му бяха написали името с храна върху постелката. Пускали са ни навсякъде по ресторанти с него. Той си седи в чантата. Във Франция например обожават кучета и той навсякъде е навън, без да се налага да го държа в клетка.Да пътуваш с куче е едно различно и много вълнуващо приключение, особено когато то е част от семейството, както в моя случай.

Автор: Лилиан Едуард
Снимки: Личен архив

Около Света