ИНТЕРВЮТА
Пепа Попова-Кънева на корицата на бр. 74 на седмичното Лайфстайл списание на "Великолепната Жена"!

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Пепа Попова-Кънева

ВИЗИТКА:
Не са необходими много думи, за да опишем Пепа Попова - Пепита. Достатъчни са две – любопитна и влюбена. Любопитна към нови светове, постоянно задаваща въпроси, жадна за нови знания и експерименти, цял живот отворена към ученето и провокираща възможностите си 24/7, 365 дни в годината.

По образование е икономист. Завършва Международни икономически отношения в УНСС с магистърска степен и работи в сферата на маркетинга и продажбите от 2005година. Като жена – предприемач, успешно ръководи две компании – едната в сферата на недвижимите имоти Era Home, а другата – за бързооборотни (и жизнено необходими особено сутрин) които можете да намерите на coffee.bg.

По любов и призвание е разказвач на красиви истории както в ефира на Code Fashion TV като водещ на предаването Discovering Fashion (поредица, посветена на великите стилисти и модни дизайнери на всички времена, на емблематичните и легендарни модни къщи, на бунтарите, които не се страхуват да разбиват стереотипи и да променят хода на модната история), така и на виртуалните страници на Woman.bg с колонката си Пепитеният бележник.

Любовта е втората движеща сила в живота на Пепа Попова - Пепита. Истински вярва в любовта и не се отказва да я раздава с пълни шепи на съпруга си и двете си момчета, на близките си и приятелите.

Благодарение на тези две движещи сили успява да балансира на няколкото фронта в живота си.
Пепа Попова-Кънева в интервю за списание "Великолепната Жена"
Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове, принтове? Какви са Вашите ритуали за красота?
Това, което е наистина красиво, е това, което всеки човек държи в сърцето си. Истинската красота на жената идва от нейната вътрешна сила, смелост и страст, но най-вече от приказното ѝ умение, да умее да поставя другите пред себе си. Вярвам, че красивата жена е любящата жена. Истински красивите жени имат положителен поглед върху живота и се усмихват широко. Истински красивите жени са независими, но същевременно състрадателни и разбиращи. Те не се страхуват да поемат рискове и да опитват и учат нови неща.

Външният вид е единствената лична характеристика, която веднага се вижда и е достъпна за другите. Не можете да го скриете. Външният вид прави силно изявление за нашата личност, ценности, нагласи, интереси, знания, способности, роли и цели. Елегантният външен вид е важен за успеха на жената в личен и професионален план, особено когато е в пакет с елегантна мисъл.

Ако трябва да опиша моя личен стил с една дума – женствен. Залагам на чистата и елегантна линия, а в последните години и на комфорта. Обичам и аксесоарите (без да прекалявам с тях): красиви шалове, перлени огърлици, обеци или шапки – борсалино. Не следвам тенденциите, вярвам, че стилът е в основата на безупречната визия… и балансът.

Балансът е в основата и на ритуалите ми за красота – балансирано хранене, разходки и движение, хидратация, хубави емоции и достатъчно време за сън.
Пепа Попова-Кънева в интервю за списание "Великолепната Жена"
Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?
Животът е като карането на колело - ако искате да запазите равновесие, трябва непрекъснато да се движите.
Алберт Айнщайн
Не мога да не се съглася с Алберт Айнщайн. Всичко около нас се променя и трансформира със светкавична скорост, особено в последните години. Това означава, че ние също трябва да се трансформираме и адаптираме всеки ден, за да не загубим равновесие – да сме с отворено съзнание, да не спираме да мислим и да задаваме въпроси, да слушаме нови видове музика, да четем книги, да посещаваме събития и дори просто да слушаме какво имат да кажат другите хора. Никога, никога не трябва да спираме нашето образователно пътуване, защото знанието е безценно и красиво.

Буквално преди броени дни – в деня на бала на малкия ми син, докато оправях гънките на ризата му и донамествах папийонката му, забелязах колко много са пораснали децата ми. Усетих го с цялото си същество и изпитах тъга, гордост и щастие едновременно... Тъга, защото осъзнах, че малките момченца с големи кафяви очи, вперени в мен, ще ми липсват. Гордост, защото винаги, винаги са ме карали да се гордея с тях. И щастие, защото вярвам, че ще продължат да ме карат да се гордея с мъжете, в които се превърнаха. В този момент осъзнах, че най-доброто наследство, което можем да дадем на децата си, е да им позволим да поемат по собствен път, който да извървят със собствените си крака...

Книгата, която ме връща в детството като с магична пръчка е ''Пипи Дългото чорапче''. Харесва ми безумното, необикновеното и нетрадиционното, което разказва тази книга. Харесва ми игривия език и абсурден хумор. Хaресва ми и авантюристичния дух на любимата ми Пипи. Всъщност, Пипи Дългото чорапче е моето най-голямо неживо вдъхновение. Тя е моят модел за подражание! Пипи, на девет години, бе изпълнила голямата ми мечта – да обиколи света и да има история, която да разказва от всяка от страните, които бе посетила. Пипи на 9 бе свободна и независима. Тя не може да бъде ограничена от едно малко пространство - нито на хартия, нито в живота, защото нейният светоглед е по-голям от това. Омагьосваща е и заразителна с непоклатимото си чувство за благополучие и ентусиазъм към живота. В свят на очаквания, правила и отговорности, Пипи - с остроумие и чар - олицетворява свободата, оригиналността и неочакваното. Като дете се стремях да бъда точно като нея. И да ви кажа истината, все още го правя. Продължавам да съм любопитна към света и да съм постоянно заета като Пипи, защото ''..работата е там, че съм нещотърсач и затуй нямам минутка свободно време. Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери.''

Освен любопитството, любовта е другата моя движеща сила в живота – Ана Каренина, “Гордост и предразсъдъци”, Любов на Елиф Шафак са сред любимите ми книги. Обичам да чета и автобиографии на големите в модата, изкуството и бизнеса.

Балансираният живот означава постигане на оптимално здраве във всички аспекти на живота - взаимоотношения, работа, здраве и емоционално щастие. Труден за постигане, но възможен с дисциплина, план и правилно позициониране на приоритетите.

Жените лидери са склонни да показват силни умения за иновации, поемане на риск и най-вече емпатия. Жените често са естествени комуникатори и умеят да носят по няколко дини под мишница, да работят на няколко фронта и да решават едновременно по няколко проблема. Всички тези умения могат да бъдат безценни за управлението на успешен бизнес.
Пепа Попова-Кънева в интервю за списание "Великолепната Жена"
Важно ли е първото впечатление, което оставяме, когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?
Дж. К. Роулинг много мъдро е казала: "Доброто първо впечатление може да направи чудеса."
Да, смятам, че първото впечатление е важно. Ето защо се опитвам винаги да бъда най-добрата версия на себе си. Смятам, че ако изглеждам добре, ще се чувствам добре и ще се усмихвам повече, а усмивката винаги прави чудеса. Опитвам се да се уча в този аспект от италианците и техния принцип за живота – BELLA FIGURA. Тук не става дума само за елегантната осанка или добрата фигура. Тук по-важни са жестовете, думите, мислите, които те спохождат. И не на последно място цялостната среда, която обитаваш и сам преобразяваш по вкуса си, за да бъде всичко около теб красиво, приятно и вдъхновяващо.

Следвайки италианския начин на живот, се опитвам вкъщи често да си създавам празници и да събирам семейството около красиво аранжирана маса. Именно у дома се опитвам да показвам на децата си правилния етикет. Познаването на етикета е доказателство за образование, изисканост и социална зрялост. Показва и внимание към другите.
Пепа Попова-Кънева в интервю за списание "Великолепната Жена"
Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?
В този дигитален свят, в който живеем, умението да говорим, да обменяме мисли очи в очи става все по-ценно и важно. Разговорът е кръвта на взаимоотношенията: без разговор отношенията умират. И не само романтичните връзки си отиват без комуникация. Приятелите, близките трябва да си говорят, за да поддържат връзката жива. Нещо повече, разговорът създава връзки: забелязали ли сте, че колкото повече говорите с някого, толкова повече се свързвате. Разговорите предизвикват идеи и създават синергия. Разговорът помага на хората да ни опознаят. А умението да говорим със сигурност ни прави по-привлекателни: добрият външен вид не е достатъчен без личност и химия, които да го подкрепят. Смятам, че в крайна сметка повечето от нас биха предпочели да са с някой, който е забавен и интересен, вместо с някой, който е красив, но скучен.

Убедена съм, че умението да боравим добре с думите, е мощно оръжие.
Пепа Попова-Кънева в интервю за списание "Великолепната Жена"
Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?
С времето научих, че най-важното в една рокля е жената, която я носи.
Тези думи на феноменa на френската висша мода Ив Сен Лоран доказват, че няма значение каква марка са дрехите на една жена, ако тя няма присъствие, осанка, излъчване. В този смисъл жестовете, движенията, походката, усмивката, харизмата са от изключително значение.

Рядко ми остава време за спорт, за съжаление. Поддържам фигурата си с препускане по няколко житейски писти едновременно.
Пепа Попова-Кънева в интервю за списание "Великолепната Жена"
Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?
Не съм от късметлийките с идеални мерки или правилен малък нос например (научих се през годините да си го обичам такъв, какъвто е), но пък съм от щастливките, които в последните години успяха да превърнат страстта си към модата и стила в идеалната професия - хоби. Обичам да пиша кратки истории за онзи красив свят, в който всички цветове са в хармония, в който силуетите са изчистени и семпли, материите - ефирни, аксесоарите - класни, а жените - елегантни като Коко или Одри.

Обожавам да пътувам като Пипи. Не сте забравили, че Пипи Дългото чорапче е моето най-голямо неживо вдъхновение, моят модел за подражание. Аз обожавам да разказвам истории за Италия и винаги обичам да се връщам там заради природата, климата, заради регионалното разнообразие, заради многовековната им история, заради майсторите занаятчии, които добавят модерния си щрих към древните исторически традиции, заради ароматното им ристрето, но най-вече заради неподражаемото италианско чувство за стил.

Сред семейните традиции са пътуванията заедно. Винаги имаме план и билети поне за една дестинация, която да очакваме с нетърпение.
Пепа Попова-Кънева в интервю за списание "Великолепната Жена"
През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?
Репутацията е косвен резултат от всичко, което правим или не правим. Успешните хора винаги са наблягали на изграждането и поддържането на името си, на репутацията си като основна съставка на успеха. Общоизвестно е, че репутацията, както всички добри неща, отнема много време за да се изгради и секунди, за да се загуби. Обобщението на Уорън Бъфет е изключително точно и показателно: „Необходими са двадесет години, за да се изгради репутация и пет минути, за да се съсипе. Ако мислиш за това, ще правиш нещата по различен начин.” Да, личният бранд и имидж, репутацията или просто името, което човек си е изградил, е най-важният му актив.

Бих описала себе си като упорита, любопитна към света, вечно търсеща и заета като Пипи, защото „работата е там, че съм нещотърсач и затуй нямам минутка свободно време. Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери."

Синергията между елегантната визия и елегантна мисъл е ключът за успех на всяко поприще при жените.
Пепа Попова-Кънева в интервю за списание "Великолепната Жена"
Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли да поставяме граници в общуването си с хората?
Хората, с които общуваме са важни, защото те ни мотивират, вдъхновяват, влияят и обогатяват. Вярвам, че когато се обграждаме с хубави хора, красиви неща и добри мисли, животът започва да се променя към по-добро.
Пепа Попова-Кънева в интервю за списание "Великолепната Жена"
Снимки: Личен архив
ИНТЕРВЮ