ИНТЕРВЮТА
Росица Рангелова на корицата на бр.39 на седмичното Лайфстайл издание на "Великолепната Жена"!

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Росица Рангелова

ВИЗИТКА:
Росица Рангелова е запомнящ се дизайнер, университетски преподавател, стилист и вдъхновител.

Завършила е Националната Художествена Академия, а по-късно защитава и докторска степен. Член е на Съюза на Българските Художници. От 30 години се занимава професионално с Мода, работила е във фирми от модния бранш - Рила, Хрисома и Агресия.

Собственик е на бутик и ателие РОРА. Като дизайнер всяка година прави собствени колекции от дамски облекла, които винаги са придружени от съответните аксесоари. Има период в кариерата си, в който освен дамски, разработва и детски облекла под наслова „Майка и Дъщеря“, идеята на които е облеклото и на двете да бъде в един и същи стил. Освен това изработва и бижута от нестандартни материали, както и интересни арт продукти.

Участвала е в много изложби и ревюта както самостоятелни, така и съвместни. Колекциите и са представяни по модните подиуми на ревюта организирани от Академията за Мода - Златна игла, БГ Модна Икона и много други.

От15 години Росица Рангелова е и университетски преподавател. Професия, която я зарежда и изпълва с гордост от работата си с млади таланти. Преподава Мода в Нов Български Университет и в Югозападен Университет Неофит Рилски.

В личен план Росица Рангелова е щастлива с мъжа до себе си, с който има 34 годишен брак. Горда майка е на две пораснали дъщери, и двете поели своя път в сферата на изкуствата, а от седем месеца в живота и се появи и един малък принц - нейният внук.

Накратко нейна приятелка я описва така:
"Тя е глътка свеж въздух и малко лятна буря, дама и дете, радост и вдъхновение! Тя е и Париж, и Милано, майка и жена, приятел и толкова много ценни неща едновременно!"

Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове, принтове? Какви са Вашите ритуали за красота?

Истинската красота на жената е съвкупност от много качества. Тя има своето както външно, така и вътрешно отражение. В потвърждение на това ще цитирам един от законодателите в Модата - Коко Шанел, която казва:
„Няма грозни жени има само мързеливи“
„Грижата за красотата трябва да започне от сърцето и душата, в противен случай никакъв грим няма да помогне.“

Що се отнася до външния вид на жената мисля, че е от изключителна важност. Това се отнася както за начина, по който изглежда в обществото, така и в домашни условия. По мое мнение всяка жена може да е привлекателна, но е необходимо да положи усилия за това.

Що се отнася до моя стил, то той е забележим, но не бива да се бърка със снобизъм. Като стилист и дизайнер, аз винаги се старая на първо място да съм облечена спрямо ситуацията, в която се намирам. За мен е недопустимо да имам пропуски в облеклото си, след като аз самата съм преподавател по Мода. Вярвам, че с начина по който се обличаме, показваме отношението си към хората, с които общуваме. Ако трябва да съм по-конкретна харесвам всички цветове, избягвам само тези, които не са подходящи за моя светъл тен. Избирам различни, интересни и стилни дрехи, не обичам да съм като всички останали. Винаги допълвам облеклото си с интересни и запомнящи се бижута. Имам желязно правило и то е, че всичко трябва да е в своите естетските мерки.

Осъзнавам, че правя впечатление с външния си вид, който в никакъв случай не бих определила като екстравагантен. Много харесвам различните и запомнящи се обувки. Обичам да допълвам облеклото си и с подходящи шапки. Имам огромен гардероб и съумявам чрез различни комбинации и аксесоари, едни и същи дрехи да нося както в ежедневието, така и за по-специални случаи.

За мен Модата е творчество и средство да се възпитава в естетика.

Признавам, че нямам ритуали за красота. Досега не съм посещавала козметик и не знам дали това е минус или е причината да съм се запазила.

Росица Рангелова в интервю за ''Великолепната Жена''

Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?

Напълно съм съгласна, че човек се учи докато е жив. На мен, като университетски преподавател, постоянно ми се налага да обогатявам своите знания в областта, в която преподавам и не само в нея. Контактът ми с младите хора допълнително ме зарежда с нови познания и идеи. Аз съм любознателен човек и се радвам на всяко ново нещо, което научавам. На мнение съм, че е задължително една жена постоянно да се развива и усъвършенства.

Много обичам книгите. Постоянно ми се налага да чета специализирани издания, но когато имам време винаги го запълвам с художествена литература. Може да Ви изненадам, но любимите ми произведения са книгите на големите майстори на приказките. В приказките е събрана мъдростта на света, а и развиват въображението.

Винаги съм се опитвала да постигна баланс в своя живот. Баланс между работа и личен живот, но ако този баланс се наруши и трябва да избирам между работата и семейство, без колебание бих избрала второто.

Що се отнася до бизнеса - не мисля, че той има пол. Според мен няма женски бизнес, той е един и не е никак лесна работа. Просто жените трябва да го развиваме с очарование.

Росица Рангелова в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е първото впечатление, което оставяме когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?

Според мен първото впечатление е изключително важно. Напълно естествено е, че винаги първо забелязваме външния вид на човека. Неслучайно облеклото се определя като средство за невербална комуникация.

След това идват маниерите и обноските. За да имаш подходящ външен вид, добри обноски и маниери е необходимо да си научен на това още от ранна детска възраст. Семейството има решаваща роля за тези умения, но ако има някакви пропуски никога не е късно да бъдат запълнени. И няма нищо лошо да се потърси помощта на специалист.

Когато се познава и етикета, общуването става с лекота и финес.

Росица Рангелова в интервю за ''Великолепната Жена''

Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?

За мен говоренето пред публика в никакъв случай не е изпитание, защото като университетски преподавател ми се налага да го правя ежедневно.

Аз съм комуникативна личност и лесно общувам с хората. Несъмнено е важно умението да се води Светски разговор. По мое мнение от голямо значение е и как провеждаме и неформалните си разговори.

В основата за преодоляването на бариерите в комуникацията между хората са ерудицията и възпитанието.

Що се отнася до Културата на словото, освен че е необходимо внимателно да се подбират темите на разговор, но и начина на изказ и богатството на речника са от изключително значение.

Росица Рангелова в интервю за ''Великолепната Жена''

Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?

Походката и осанката са с голямо въздействие за образа на всяка една жена. Хубавото е е, че това е нещо, което всеки може да научи и приложи.

Да,първото впечатление наистина е много важно - елегантността, добрата походка и осанката със сигурност са от значение.

Относно тялото ми, природата е била благосклонна към мен, не ми се е налагало да полагам кой знай какви усилия за фигурата си. Не спортувам активно. Занимавам се със спорт периодично. Много обичам да ходя пеша, все пак имам куче. С годините си наложих да намаля въглехидратите в храната си, а и никога не съм била привърженик на така наречените ''вредни храни''.

Росица Рангелова в интервю за ''Великолепната Жена''

Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?

Основно правило е, че първо трябва да обичаме себе си, за да ни обичат и околните. Тук не става въпрос за егоизъм и високомерие. Напълно убедена съм, че когато аз се харесвам и околните ме харесват, защото тогава съм в мир със себе си.

Старая се да си доставям малки радости. Обичам да съм сред природа, планина или море. Харесва ми да слушам шума на листата, да усещам аромата на растенията, да гледам зеленина. Обичам морето, също така обичам да плувам и да усещам морският бриз.

Изпитвам силна любов към животните. В къщи имам куче и котка, и почти през целия си съзнателен живот съм имала домашен любимец. Много е приятно когато се прибираш вкъщи винаги някой да те чака и да те гледа с най-искрената любов, която човек не винаги може да ти даде.

Нямам хоби. Всъщност, може да се каже, че работата е моето хоби, защото създавам красиви неща, които ме радват.

Стане ли дума за пътуване съм в стихията си. Обожавам да пътувам! Избирам най-различни дестинации в зависимост от това за какво съм настроена - дали да откривам нови страни и да се потапям в тяхната култура и бит или да търся място за релакс и почивка. В повечето случай сама съм си туроператор, затова искам всичко или поне основните неща да са ми добре планирани и старателно проучени.

Като семейна традиция мога да определя това, че за нас е много важно да се събираме заедно на всички празници, като особено внимание отделяме на големите Християнски. Наша традиция е да си правим фамилна снимка за Коледа.

Росица Рангелова в интервю за ''Великолепната Жена''

През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?

Работила съм много и продължавам да работя върху моя Личен Имидж и Бранд. Признавам си, че за мен не е без значение как ме приемат хората в моето професионално обкръжение, затова се старая винаги да съм на нужното ниво.

Трите думи, с които бих се определила са - творец, вдъхновител и пътешественик.

Всяка една сфера на работа изисква съответния делови вид. Несъмнено има правила, които задължително трябва да се спазват. Аз като дизайнер, имам изразена чувствителност по тази тема. Много често забелязвам безвкусни и нелепо облечени жени на служебните им места. Виждала съм жени, които в стремежа си да си докарат делови вид, са се лишили от всякаква женственост. А други в старанието си да се подчертаят като жена, меко казано са прекрачили правилата на ''добрият тон'' при избора си на служебен тоалет.

Росица Рангелова в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли е да поставяме граници в общуването си с хората?

За мен моето обкръжение е много важно. Аз съм отворен човек и лесно влизам в контакт с хората. Естеството на работата ми е такова, че ми се налага да общувам с много хора.

Имам приятелски кръг, който не е много голям. Той се състои предимно от хора, с които ми е приятно да общувам и имаме сходни интереси и разбирания. За мен най-важното нещо, когато контактувам с даден човек, е да не се напрягаме взаимно.

Хората, които ме вдъхновяват са от най-близкото ми семейно обкръжение. Единият е моята майка, небезизвестната дизайнерка от старото поколение, един от доайените на Българската Мода -доц. Йорданка Чернаева, тя е моят професионален ментор. Всичко основно за Модата съм научила от нея, още от дете жадно съм попивала работата и изявите и като професионалист. Другият, изключително важен мой вдъхновител е моят съпруг - инженер д-р Никола Рангелов. В негово лице видях, и виждам всеки ден, как се прави бизнес от нулата. Пред него никога не стои въпроса защо нещо няма да стане, а винаги се търси решението. В неговата работа видях нещо, в което и аз винаги съм вярвала, че истинският успех се постига само с честен труд. За него е много валидна една китайска мъдрост, която гласи:
''Който има големи изисквания към себе си, ще надмине другите''.

Имам много широк професионален кръг от хора, с които всекидневно се срещам, но винаги се съобразявам с добрия тон и нормалната дистанция, която е необходимо да се спазва.

Росица Рангелова в интервю за ''Великолепната Жена''

Снимки: Личен архив

ИНТЕРВЮ