ИНТЕРВЮТА
ияна Николова в интервю за ''Великолепната Жена''

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Тияна Николова

ВИЗИТКА:
Доктор Тияна Николова е акушер-гинеколог от лекарско семейство и с една великолепна жизнена мисия - да създава живот! Тя е родена в Белград, завършила е Медицина в Скопие, специализирала в София и придобива многобройни допълнителни специализации в Белгия, Шри Ланка, Хърватска и други държави.

Двамата със съпруга и създават първата частна болница в България - СБАЛ „Свети Лазар“, както и в Македония, с която успяват да постигнат мечтата им да бъдат едни от най-успешните професионалисти в сферата им.

Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове, принтове? Какви са Вашите ритуали за красота?

Истинската красота на жените е интуицията им. Повечето жени реагират интуитивно, без самите те да го забелязват. Според мен това е едно огромно предимство, което ги отличава от другия пол.

Външният вид е много важен за всички, независимо дали се отнася за мъж или за жена. Първото впечатление се формира в първите 8 секунди, когато срещнем някой и по-често от колкото си мислим, това първо впечатление е вярно. Това е потвърдено от многобройни научни статии и никога не забравям за първото впечатление, което някой ми е създал, когато се запознавам с този човек.

Любимите ми аксесоари са обеците и коланите. Като хирург, нямам удобството да нося бижута по ръцете, но никога не излизам без обеци, които отиват на облеклото ми. Относно коланите, те винаги се съчетават с обувките, а обувките са най-важната част от гардероба ми. Обувките описват човек много точно. Типа на обувката показва характер, а цвета на обувката показва отношение и смелост. И да не забравяме, че винаги обувките трябва да са на ток.

Особени ритуали за красота нямам, но още от студентските ми дни, всяка сутрин се гримирам и всяка вечер си свалям грима. На фризьор ходя цял живот. Обичам и пластичните операции, което ми позволява да изглеждам по-млада.

Тияна Николова в интервю за ''Великолепната Жена''

Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?

Човек не може да се учи докато е жив, такава ни е природата, но може да си любознателен цял живот, докато ти позволяват мозъчните функции.

През последната година осъзнах, че трябва да започна да си позволявам повече удоволствия, и че живота не е само работа.

Когато някой каже, че има любима книга – това е чиста измислица, или този човек не е чел книги много дълго време. Живота се променя константно и е невъзможно да кажа и да дефинирам любима книга, защото всяка година чета книги спрямо настроението и в зависимост от събитията, които се случват. В наше време, обществото се развива с много бързо темпо и много книги, които са четени преди време и са имали смисъл са вече извън времето си. Само класическата литература остава със същата стойност. Последната книга, която съм чела е „The Widow Cliqcuot.”

Баланса в живота е възможен за някои, за други не. Всеки по различен начин чувства този баланс, но аз лично не съм мислила по този въпрос.

Дали е възможен бизнес по женски? Аз съм възпитавана, така че трябва да работя и да се издържам сама, така възпитах и дъщеря ми, така че бизнес по женски има. Ако една жена иска да работи – ще работи и ще постигне това, което иска. В днешното общество, като жени, не можем да се оплачем, че имаме препятствия. Феминизмът постигна своята цел много отдавна. Забелязвам все повече, че много млади жени се стремят към обратното, което малко ме разочарова, защото толкова дълги години жените са се опитвали да си извоюват мястото си в обществото.

Тияна Николова в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е първото впечатление, което оставяме когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?

Това да сложиш ножа отдясно и вилицата отляво, и да казваш „Добро утро!“ на хората без да ги подминаваш мълчейки, се научава в първите 7-10 години от живота на едно дете. Естествено това зависи от семейството, в което това дете расте. Който не го е научил, може да посещава курсове на 30 годишна възраст. Всеки период от живота на един човек има различно предназначение. Ако си научил в ранна възраст етикета и обноските, тийнейджърските години могат да се използват за сериозно образование, като имаме предвид че едно дете може да научи един език като майчин само до 11 годишна възраст.

Протокола и етикета са изключително важна част от ежедневието и трябва да се използват по чист навик. Аз съм лекар и при мен има ясен протокол. Всеки трябва да използва различните протоколи за отношение в различните професии. Аз никога не съм била в голямо светско общество, зависи кой какво подразбира под светски етикет. Това е просто възпитание и нормално отношение между хората. Аз лично съм винаги позитивно настроена към тях.

Тияна Николова в интервю за ''Великолепната Жена''

Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?

Светски разговори не умея да водя и честно казано не мога разбера какво се подразбира под „светски разговори.“

Работата ми не е свързана с говорене пред публика, но иначе бих могла. Комуникативна личност съм, имам много приятели и винаги имаме много гости.

Относно бариерите – за какъв вид комуникация става въпрос? Нивата на комуникация са различни с всеки.

Култура на словото е много важна част от работата. Един език е добре да се говори литературно, и без диалектни особености.

Тияна Николова в интервю за ''Великолепната Жена''

Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?

Походката е важна, не само за излъчването, но и за гръбначния стълб и за здравето. Казват, че по походката може да се види характера на човека.

Спортувам, плувам, карам ски и ходя на фитнес. За походката и осанката трябва да попитаме мъжете.

Тияна Николова в интервю за ''Великолепната Жена''

Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?

Да, обичам себе си, но обичам дъщеря си Софи, повече от себе си!

Хобито ми е да свиря на пиано. Завършила съм и музикално училище, което според мен ми е дало много музикална култура. Обичам да слушам музика и да ходя на класически концерти. Слушам музика докато плувам, докато се къпя, докато се обличам. Много положително ми въздейства на настроението. Обичам лятото да ходя на бар и дискотека.

Любимата ми дестинация е всеки топъл остров за Коледа и Нова Година. За толкова много години пропуснах да отида само веднъж, през 2020-та по време на втората вълна на Ковид.

Когато бяхме деца със сестра ми, семейството ни прекарваше цяло лято на Охридското езеро, а последните 20 години сменихме дестинацията - дъщеря ми и племенницата ми прекарваха цялото си лято в Гърция с майка ми, когато бяха деца. Сега прекарваме повечето уикенди лятото в къщата ни там, с много гости. Това ни е традицията.

Тияна Николова в интервю за ''Великолепната Жена''

През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?

Съгласна съм с развиването на имидж в реалния живот и живия ежедневен контакт с хората около нас. Не съм съгласна с развиване на личен имидж по социалните мрежи със снимки и пътувания, защото създава нереални представи за личността.

Смятам, че сме успели да създадем медицински бранд на професионално ниво. Както съм взела професията на баща ми, както мъжа ми взе професията на баща му, така и дъщеря ми София реши, че ще продължи нашата професия. Може би за нашия бранд има бъдеще.

Бих се описала като постоянна, целенасочена, директна.

Успешният делови вид е този, при който усещаш, че хората отсреща те приемат положително и те възприемат сериозно.

Тияна Николова в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли е да поставяме граници в общуването си с хората?

Важно е да подбираме обкръжението си. Обичам да общувам с хора, които са на моето интелектуално ниво. Имам много приятели.

Няма хора, които ме вдъхновяват лично. Хората, които биха ме вдъхновили, са по-скоро от научните среди, и работещи медицински иновации.

Да, наложително е да поставяме граници в общуването с хората, защото без граници се появяват много недоразумения.

Тияна Николова в интервю за ''Великолепната Жена''

Снимки: Личен архив

ИНТЕРВЮ