ИНТЕРВЮТА
ВЕЛИКОЛЕПНАТА Анелия

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Анелия Петкова

ВИЗИТКА:
Анелия Петкова е удивителна жена и бизнес дама, която вече15 години успешно управлява собствен бизнес в модния бранш. Собственик е на Bridal Fashion - официален представител за България на Pronovias, Vera Wang, Marchesa, Sherri Hill, Alyce Paris, Randy Fenoli, Modeca - световни лидери в производството на булчински, официални и коктейлни рокли.

Анелия е завършила Техническия университет в София. Има защитена докторска дисертация и е преподавала 11 години “Индустриален инженеринг”. Направила е 16 доклада по специалността, изнесени на международни конференции в чужбина и публикувани в чуждестранни списания. Специализирала е и в Полша, Чехия, Германия, Унгария, Хърватска.

Член е на Lions Club Sofia Vitosha - най-голямата благотворителна организация в света - Lions International.

Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове? Какви са Вашите ритуали за красота?

Истинската красота на жените е в самите тях – тяхното излъчване, поведение, начин на общуване. Външният вид е също от изключително значение. Това е умението да изглеждаме добре и адекватно, да се поддържаме в добра форма.

Добрият външен вид винаги прави и добро впечатление! Личният ми стил е елегантен. Харесвам бяло, синьо, черно и жълто. Обичам бижута от злато и скъпоценни камъни, колани и обувки.

Ритуалите ми за красота са достатъчен сън, здравословна храна в малки количества, фитнес и качествена козметика от различни брандове - по възможност „био козметика“.

Анелия Петкова в интервю за ''Великолепната Жена''

Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?

Разбира се, че съм съгласна! Аз например, почти всеки ден научавам нови неща. Като човек, който се е занимавал с наука дълги години имам рутината да уча и чета.

Харесвам книгите в областта на мениджмънта, маркетинга и индустриалния инженеринг, каквато е и моята специалност и непрекъснато чета по тези теми. Обичам чуждите езици и постоянно надграждам знанията си всеки ден. Уча и се и изпитвам сама. И тъй като бизнесът ми в момента е в областта на модата – също се старая да придобивам и развивам знанията си за тенденциите и пазара.

Бизнес по женски - точно такъв е моят бизнес – развивам Bridal Fashion от 15 години и сме официален представител за България на световноизвестните брандове – Pronovias, Vera Wang, Marchesa, Randi Fenoli, Sherri Hill, Modeca, Milla Nova,Roccobarocco. С голямо удоволствие посещавам и всички модни семинари и ревюта, които организират тези фирми по света.

Анелия Петкова в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е първото впечатление, което оставяме когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?

Първото впечатление е много важно. Никога нямаш втори шанс да направиш първо впечатление. Затова са нужни добро възпитание, добри маниери и цялостно поведение.

Етикетът, протоколът и добрите обноски трябва да се познават и да се използват в живота. Това са умения, които не се учат навсякъде, те трябва да са част от начина ни на живот и аз съм много благодарна на Йордана за тези полезни Мастър Класове в Академия "Великолепната Жена“, защото, колкото и да сме възпитавани има много неща, които научих и тук. Най-добре е да се практикуват и постоянно в живота.

Да познаваш различния вид етикет и да го прилагаш адекватно с лекота е важна необходимост, което отличава обикновената жена от Великолепната такава.

Анелия Петкова в интервю за ''Великолепната Жена''

Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?

Говорът пред публика е друг вид умение, което също се учи и усъвършенства. Аз, например съм била преподавател по „индустриален инженеринг“ в ТУ София - 11 години. Мога да твърдя, че говоренето пред аудитория от студенти, професори и друг вид аудитория е коренно различно.

Трябва да се прави паралел между светски разговор, приятелски и други видове разговори - всеки един има своите специфики.

Бариерите в комуникацията лесно се преодоляват със съвсем общоприети изречения и постепенно се стига и до сходни теми. Важно е също да се знае и кога и как да приключим разговора.

Мястото и публиката винаги са различни и затова израза "културата на словото" го тълкувам така: Да се говори по дадена тема и да не се отклоняваме от нея по възможност.

Анелия Петкова в интервю за ''Великолепната Жена''

Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?

Походката и осанка са също определящи както за първо впечатление, така и в живота. Всяка жена трябва да се старае да ходи изправена и да се движи елегантно. Затова тя е и жена.

Аз спортувам почти всеки ден, ходя на фитнес и упражнявам различен вид тренировки – за тонус, гъвкавост, силови и плуване – редувам ги. Храня се умерено, порциите ми са в минимални количества, пия до 300 гр. алкохол в седмицата – предимно шампанско или бяло вино, но не всеки ден.

Анелия Петкова в интервю за ''Великолепната Жена''

Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?

Да, обичам себе си, защото така обичам и близките си, и приятелите си!

Хобито ми е да чета и да съчетавам четене, с почивка на море или екскурзия, както и разглеждане на нови места. Обичам да плувам, да разглеждам замъци и катедрали. Любимите ми дестинации са Италия, Испания, Гърция, Русия, Южна Франция и Германия.

Семейните традиции са свързани най-вече с празниците, начинът по който ги прекарваме. Друга семейна традиция е почти всеки ден да вечеряме заедно на запалени свещи и да се храним със сребърни прибори, което го правим откакто се помня – от дете с родителите ми – до сега със семейството ми. Обичам и ароматите в дома.

Като жена, която работи, чете, развива се, обичам да имам план, да зная какво предстои. Импровизациите и изненадите се случват по-рядко. Макар, че всеки ден е различен и понякога носи своите изненади!

Анелия Петкова в интервю за ''Великолепната Жена''

През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?

Личният имидж и бранд е съвкупност от това, което сме ние и това, как другите ни възприемат. Отново всички наши качества се съчетават тук. Ние искаме да бъдем най-добрата версия на самите себе си. Затова трябва да се развиваме, защото ние сме собствения си бранд.

Аз съм активна, последователна и лоялна!

За жените успешният делови вид е като облекло – сако и пола/рокля в съчетание с нейното поведение и знания.

Анелия Петкова в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли е да поставяме граници в общуването си с хората?

Да, важно е да подбираме обкръжението си. Когато обкръжението ни е от добри, позитивни и успешни хора, ние се чувстваме добре и обменяме енергия.

В момента, с нейния стил на живот, амбиция и успех, ме вдъхновява световноизвестната дизайнерка – Вера Уанг, чийто официален представител за България съм аз. Въпреки нейните 72 години, тази жена изглежда зашеметяващо, в изключително добра форма. Води осъзнат начин на живот и не спира да работи и твори. Нашата естрадна прима - Лили Иванова е също много добър пример. Това са личности, които сега живеят сред нас и са истинско вдъхновение!

Мисля, че трябва да поставяме граници в общуването си с хората. Граници е добре да има не само в общуването.

Анелия Петкова в интервю за ''Великолепната Жена''

Снимки: Личен архив

ИНТЕРВЮ