ДНЕВНИК
Йордана Димитрова, Специалист по Етикет, Елегантност и Емоционална Интелигентност

Формула за майки с малки деца - Дръж се!


Обичате ли да четете книга на плажа - аз ДА, мога да прекарам 12 часа на плажа, без да ми омръзне. И винаги си имам книга в чантата. Тази седмица ще Ви споделя размисли по темата с родителството, които бяха провокирани в мен от книгата "Дръж се!" на Кристина Кузмич.

Гледайки социалните ми мрежи, хората често ме питат - Йордана, наистина ли всичко е толкова идеално в твоя живот и в твоето семейство?

Едно от най-силните ми осъзнавания е, че животът е като вълна - нагоре/надолу. И вместо да се ядосвам за това или онова, аз концентрирам вниманието си над това да се наслаждавам на живота с всичките му прелести и недоразумения.

Докато опитваме да научим децата си всичко за живота, те ни учат какво всъщност е той.
Ангела Швиндт

Може би затова ме докосна авторката на книгата "Дръж се!" Кристина Кузмич, която по чудесен начин е описала точно това - как да бъдем себе си и да продължаваме напред, въпреки всичко, което сме и ни се случва.

Няма идеални хора, няма перфектни връзки, няма съвършени деца..., но има реалност, която можем да си правим да е ВЕЛИКОЛЕПНА!

В Академия Великолепната Жена много говоря за Елегантността, но не само като външна характеристика, а и като характер - емпатия, да се отнасяме с уважение към всички хора, да се подкрепяме, да не се обиждаме и приемаме нещата лично, да сме наясно с ценностите и приоритетите в живота си...

Йордана Димитрова, Специалист по Етикет, Елегантност и Емоционална Интелигентност

Книгата "Дръж се!" е много приятна, вдъхновяваща и реално описваща какво всъщност представлява семейния живот и родителството. На снимката и аз се "държа" за колелото- като препратка към заглавието на книгата. Истината е, че на всички в семейството ни понякога ни се налага да се "държим", но след това Вселената винаги ни възнаграждава за търпението. Когато ме питат коя е най-голямата ми гордост - веднага казвам СЕМЕЙСТВОТО, което за мен е едновременно и предизвикателство, и най-голямото ми щастие!

Все по-често виждам Дами, които са красиви, умни, успешни... и сами. И колкото повече време стоят сами, толкова по-идеалистично започват да гледат на живота. Вследствие, на което - на всеки мъж, който срещнат по пътя си, намират куп недостатъци.

Дами, не се взимайте толкова на сериозно! Отличителна характеристика на Великолепната Жена не е, че всичко и е идеално, а че умее да излиза от всяка ситуация с финес, самоирония, хумор и задоволство от натрупания (било то и горчив) опит.

Най-вероятно и Вие като мен, ще се припознаете в много от ситуациите описани в книгата, за които Кристина Кузмич говори с "надежда и хумор от съвсем несъвършения ми живот".

И да, точно това му е най-хубаво на живота - планираш, планираш, но в същото време не знаеш какво точно ще ти се случи утре! А това може да бъде и много вълнуващо, не само стресиращо. Защото всъщност животът е прекрасен такъв, какъвто е - с всичките му несъвършенства, които го правят истински, ценен и споделен.

Дами, можете да закупите книгата с 10 % отстъпка в рубриката Партньори.

Книга "Дръж се!" на Кристина Кузмич, LifeTime Publishing


Упражнение за емпатия от Кристина Кузмич:


В момента децата ми са на 7г. и 12г. и са във фазата на непрекъснато дразнене един друг. Както си играят и се обичат, и в следващия момент се карат и бият... понякога са направо непоносими... Взаимствах си от Кристина едно упражнение, което тя използва при нейните деца - да сменят ролите си и да защитават гледната точка на другия! И ето, че при следващите писъци, в които децата ми пристигнаха при мен с оплаквания кой/какво, казал/направил на другия - ги предизвиках да сменят ролите си и да аргументират гледната точка на другия, без сарказъм. И ето, че вместо само да се оплакват и жалват (влизайки в ролята на жертва) - децата получиха възможност да разберат позицията на другия, и защо мисли по този начин. Така не само развиват емпатията си, но и често избухват в смях и спорът им се превръща в забавление.

Мисля да го пробвам това упражнение и със съпруга ми ;-)


Минутка за хумор:
Семеен скандал. Съпругата крещи:
- Престани да си слагаш телефона на масата.
Мъжът хвърляйки телефона на земята:
- Добре, вдигни го където искаш!
Докато се разправят, телефона звъни. Дъщерята вдига:
- Ало, защо вдигаш ти? Къде е баща ти!
- Той моли мама да му го вдигне, ама тя не иска, щото той не го слага където трябва.


Великолепната Жена знае, че животът е прекрасен такъв, какъвто е - съвършено несъвършен!

Йордана Димитрова
Експерт Личен Имидж и Бранд
Специалист по Етикет, Елегантност и Емоционална Интелигентност

P.S. - Ако искате да сте наясно кога, как и какво да правите, за да усещате удовлетвореността в живота си - Програмата "Код ВЕЛИКОЛЕПНА" е за Вас!

Проверете кога са следващите дати:
АКАДЕМИЯ ВЕЛИКОЛЕПНАТА ЖЕНА
БЛОГ