ТЕНДЕНЦИИ
Atrium coworking

Coworking - новият и модерен стил на работа

20 факта, които ни убеждават, че споделените офиси са все по предпочитани в цял свят
Коуъркингът не е мода, а e новият стил на работа, който е популярен в целия свят! Идея е породена от шепа дигитални номади преди 15 години, споделените офиси се превръщат в модел за предоставяне на бизнес услуги. Защо сме толкова сигурни?

Едно от най-показателните доказателства е фактът, че средната възраст на служителите в coworking е 36 години, възраст, на която хората вече имат изградена визия за предимствата и недостатъците на различните работни практики. И наистина, най-добрите коуъркинг пространства в света отговарят на очакванията за гъвкавост, които тази тенденция проповядва. Те са подходящи за всякакъв тип личности, дори и за най-интровертните, и това е още един плюс, който им дава предимство пред традиционните офиси.
Нека прегледаме някои исторически и статистически данни, които обясняват как тази структура се превърна в най-силната работеща тенденция.
1.Първият споделен офис

За първи споделен офис се смята създаването на работно пространство от група съмишленици – 17 компютърни инженери, с цел по-лесен обмен на идеи за работа. Това се случва в Берлин през 1995 година. Наричат го „хакерско пространство“ или c-base. Терминът „coworking” навлиза по-късно – през 1999 година, въведен от американския дизайнер на видеоигри Бърнард Де Ковен. Отнася се за начина, по който работи, а не за пространството, но така или иначе името стана популярно много бързо.
2.Първият истински coworking център

Първият истински коуъркинг център (който вече не се нарича така) е създаден във Виена от двама австрийски предприемачи в началото на 2005 година. Те събрират под един покрив в стара фабрика разнообразен екип от фрийлансъри, предприемачи, малки бизнес компании и архитектурни ателиета. Няколко месеца по-късно, през лятото на същата година, Брад Нойберг и Крис Месина (човекът, който „изобрети” хаштага в социалните мрежи – символът # в Twitter) откриват първото официално coworking пространство в квартал в Сан Франциско.
3.Преди и сега

През 2005 година в света има само три споделени офиса, а днес в тях работят над 5 милиона служители. Те се разпространяват с главоломна скорост – само за периода от 2014 до 2018 година броят им се е увеличил с 205% в световен мащаб.
4.Дом далеч от дома

Коуъркинг офисите неслучайно се наричат „дом далеч от дома“ – 59% от анкетираните служители в европейски споделени работни места заявяват, че предпочитат да имат 24/7 достъп до тях.
5.Адаптиране към Коуъркинг

Адаптирането към Коуъркинг прави 89% от членовете на общността по-щастливи, а 83% от анкетираните се чувстват по-малко самотни, защото атмосферата в споделеното им работно пространство е приятна.
6. По-мотивирани

84% от колегите твърдят, че в споделения офис са по-мотивирани и ангажирани с работата си, защото имат продуктивна и благоприятна работна среда.
7.След откриването

След откриването 72% или около две трети от всички споделени офис пространства стават печеливши в рамките на 2 години.
8.Приходите

Статистиката показва, че около 10% от приходите от coworking идват от отдаване под наем на офис площи, други 10% от предоставяне на зали за събития, още 5% от консумация на храна и напитки и 5% от билети за събития.
9.Най-скъпите коуъркинг пространства

Най-скъпите coworking пространства са в Швейцария. Ако искате да имате бюро в удобна хижа в швейцарските Алпи, това ще ви струва около 310 евро на месец, сочи статистика от 2020 г.
10.Растежът на coworking индустрията

Растежът на coworking индустрията се генерира главно от стартиращи предприемачи и фрийлансъри. Фрийлансърите, консултантите и дистанционните служители представляват половината от членовете на коуъркинг местата, 40% са стартиращи служители, наети да изпълняват задълженията си в споделен офис, а 10% са работодатели.
11.В големите държави

Проучване на 50-те страни с най-голям брой споделени офиси на 1 милион граждани показва, че те растат най-много в Люксембург, Сингапур и Ирландия.
12.Нови бизнес умения

68% от служителите в споделен офис твърдят, че са придобили нови бизнес умения в резултат на това, че са част от coworking общност.
13.Повече концентрация

68 са и процентите на хората, които споделят офис с колеги, които казват, че са станали по-концентрирани в работата си и са подобрили изпълнението на задачите си.
14.Повече спокойствие

Коуъркинг практиката дава спокойствие – 60 на сто от запитаните казват, че когато се приберат у дома след работа, се чувстват уравновесени и по-спокойни поради факта, че изпитват удовлетворение от свършеното през деня и чувство за принадлежност към работещо общество – техният социален живот е в разгара си и не се чувстват изолирани въпреки ковид ограниченията.
15.Средната възраст

43% от coworking служителите са на възраст под 30 години. Останалите 47% са разпределени по следния начин: работещите в общ офис в по-малките градове са на средна възраст 38,5 години, тези в големите градове са на средна възраст 34,5 години. Коуъркинг персоналът в малкия бизнес е на средна възраст 40 години, следван от хората на свободна практика в края на 30-те (средно 38). Така че средната възраст на колегите в споделено работно пространство е 36 години.
16.Доминират висшистите

По-голямата част от хората, избрали този тип трудова практика – 85% са с академично образование. 41% са с бакалавърска степен, други 41% са с магистърска степен, а 4% са с докторска степен. Учудващо е също, че броят на жените магистрие по-голям от броя на мъжете.
17.Майчинство и работа

Почти половината от коуъркинг фрийлансърите – 46% са жени, но те напускат тази общност по-бързо, когато станат майки, показва статистиката.
18.Жени с деца

В общите офиси 50% от жените над 35 години и 70% от жените над 50 години имат едно или повече деца.
19.Бизнес растеж на компаниите

Коуъркинг офисите ускоряват бизнес растежа на компаниите – 82% от колегите в тях са убедени, че този тип работна практика разширява професионалните им хоризонти благодарение на ежедневното им взаимодействие със специалисти в различни области, обусловени от концепцията за споделяне.
20.Екстроверти и интроверти

30% от работниците се описват като екстроверти, 22% декларират, че са интроверти, а 48% казват, че са смесица от интроверти и екстроверти. Това означава, че концепцията за coworking е привлекателна за всички видове хора.
Казвам се Мария Георгиева и освен, че през последните 17 години съм главен редактор на списание ELLE, наскоро реализирах една своя мечта – да създам истински градски оазис. Представям ви АТРИУМ – артистична и необикновена бизнес сграда в центъра на София, в която ще откриете гъвкави решения за вашия бизнес, коуркинг пространста, ще организирате впечатляващи събития, ще настаните гостите си в стилни и просторни тризонети с разкошни градини на покрива, ще създадете ценни партньорства и приятелства.
Повече информация може да откриете на www.atrium-sofia.com
БИЗНЕС