ИНТЕРВЮТА
Поли Велинова на корицата на бр. 69 на седмичното Лайфстайл списание на Великолепната Жена!

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Поли Велинова

ВИЗИТКА:
Поли Велинова е собственик на професионален салон за красота и стил, в центъра на столицата. Преди повече от 20 години, с много любов и труд, тя създава своя бизнес - салон ''Полини''.

Следвайки своя стремеж към красота и стил, заедно с нарастващата нужда на сегмента от клиенти желаещи да бъдат себе си, без да се налага, да се подлагат на скъпоструващи и инвазивни процедури, Поли предлага една уникална концепция на пазара. Тя съчетава в себе си базова грижа за човека и устойчиво себепознание. Ето защо, в салона на Поли освен регулярните процедури за поддържане на красотата, в натурални и естетични граници, се предлагат и услуги свързани с личен стил и житейски просперитет. Портфолиото от услуги на салона включва: маникюр, педикюр, фризьорство, поставяне на мигли, рефлексотерапия, остеопатия, грим и трансформация на стила чрез цветен анализ и имидж консултации. Предстои колаборация със сертифициран експерт в областта на бизнес хюмън дизайна и лансирането на нови екзистенциални услуги за себепознание и личен просперитет

В личен план, Поли е майка на 5-годишно момиченце, води здравословен начин на живот, обича да учи нови неща и да пътува. В свободното си време спортува, правейки йога и се отдава на занимания свързани с моден дизайн и личен стил.
Поли Велинова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове, принтове? Какви са Вашите ритуали за красота?
Като професионален имидж консултант и цветови анализатор, аз вярвам, че външният вид е важен, показва уважение към нас самите и към другите. Но също така вярвам, че всяка жена може да излъчва своята красота, като избере правилните цветове и стилове, които отговарят на нейната личност и фигура. Въпреки това, външният вид сам по себе си не е достатъчен - увереността в излъчването на автентичната ни същност са ключът към личната красота и живеенето в приемане, обич и уважение към самите себе си. Когато се чувстваме добре в кожата си, това се отразява на нашата визия и поведение. Както Kate Angell каза: "външната красота привлича, но вътрешната красота пленява". Така че, аз съсредоточавам вниманието си върху цялостния подход в определяне на имиджа на моите клиенти - не само върху външния вид, но и върху усещането и увереността на клиента, работя в партньорство с други колеги специалисти, за да постигна това усъвършенстване.

Основните 3 ползи от промяната на имиджа могат да бъдат: повишаване на увереността, привличане на повече коректно внимание и възможности в живота, и не на последно място - постигане на по-добър професионален и личен успех.

Личният стил се развива най-добре, когато креативността се среща с компетентността. Когато човек знае правилата на добрия външен вид, има по-голяма свобода да играе с тях и да постига удовлетворяващи резултати в изграждането на личния си стил, гардероб и автентичното си изразяване чрез присъствие, дори без думи. Има различни подходи. Аз съчетавам нещата от гардероба си, към които съм предубедена, с нещата в които се чувствам уверено и комфортно, като предпочитам изчистени и семпли визии, подчертаващи природните ми дадености и прикриващи несъвършенствата ми, всеки има и от двете. Цветовият анализ ми даде насока за ползване на цветовете, които винаги и при всички обстоятелства “работят” за мен и за цял живот. В личния си стил аз залагам на обувки, чанти и любимия ми аксесоар – шалът в цветовете на сезона, който най-много ми отива.

За мен е важно да поддържам красива коса, маникюр и чиста кожа, като също така спортувам редовно, храня се здравословно и практикувам йога.
Поли Велинова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?
За мен е ценност да се уча и развивам през целия ми живот, тъй като това е заложено в човешката ми природа. Като професионалист, който работи с клиенти, вече повече от 23 години, аз всекидневно се срещам с много на брой и различни хора. От взаимодействието и общуването си с тях научавам много, защото те имат различни интереси, знания и опитност и често споделят с мен своите преживявания, прозрения и практически резултати. Често си помагаме и се подкрепяме взаимно, през годините с повечето си станахме приятели.

Моите осъзнавания през последната година са в две посоки - личностно и професионално развитие. От една страна искам да бъда пример за детето си, от друга искам да съм от полза на моите клиенти, като споделям с тях своите таланти и знания в областта на красотата и стила. За мен е важно да изпитвам лично удовлетворение от работата ми, давайки своя принос в полза на хората и да бъда щастлива от това, което правя в ежедневието си.

Любимата ми книга в последно време е "Моята история" на Мишел Обама. Харесва ми искреността, с която тя разказва за живота си и стила на споделяне, на най-личните за нея моменти.

Балансът в живота ми е много важен и мисля, че съм намерила правилната формула в моето ежедневие, която ми помага да живея добре и да съм в мир с вътрешните си убеждения. Имам постоянни работни ангажименти, но също така умея да се отдавам на заслужена почивка и здравословна доза удоволствия. Успявам да поддържам будни ентусиазма и желанието си за прогрес, водя здравословен начин на живот. Най-важното според мен е човек да намери златната среда за себе си, да бъде гъвкав и адаптивен, защото балансът е в движението, той е самият живот.

Аз лично избягвам да генерализирам и разграничавам качествата на успешния човек, в съвременното общество, на женски и мъжки. За мен това са две концепции, които са като двете страни на една и съща монета. Резултатът, който виждаме и коментираме често опира до похватите, знанията и убежденията на човек. Постигнатото е вид стратегия за успех с индивидуален микс от мотивация, умения, култура, знания, етика, възпитание и обуславяне в убежденията. Жените днес имат много възможности да постигнат успех в бизнеса и да заемат високи постове в големи компании, както и да получат признание в обществото. От гледна точка на бизнес, това по-скоро е въпрос на нишово позициониране и се определя от търсенето на пазара. В България тази ниша нараства през последните години и сме свидетели на все повече успешни бизнес модели в този сегмент, такъв е проектът ''Великолепната жена'', както и моят нов проект в сферата на имидж консултациите, цветовия анализ и изграждане на личния стил.
Поли Велинова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Важно ли е първото впечатление, което оставяме, когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?
Като професионален имидж консултант и цветови анализатор мога да кажа, че първото впечатление, което оставяме, когато се запознаваме с нови хора е много важно. То може да определи начина, по който ни виждат другите и взимат решение дали да продължат да общуват с нас или не, а етикетът и добрите маниери могат да помогнат за създаване на позитивно впечатление в личния и професионалния живот. Етикетът и протоколът също са важни, особено когато става дума за формални срещи или събития. Те ни помагат да се представим по най-добрия начин и да покажем уважение към другите хора. Добрите обноски, като например изразяването на благодарност или използването на подходящи маниери, също са важни за изграждането на положителен имидж.

Етикетът, протоколът и добрите маниери са част от нашия живот, независимо дали ги усвояваме като знания или не. Знанието как да се държи човек в различни ситуации, може да помогне за изграждането на отношения и отваряне на възможности. Познанията за поведение на маса, за виното, социалните, делови и международни етикети могат да бъдат ценни в различни контексти и да помогнат както на жените, така и на мъжете, да се справят по-лесно в социалните ситуации.

Познаването на етикета на маса, винения, светския, бизнес, международен етикет може да се окаже полезно, особено ако често участваме в такива събития. Това може да ни помогне да се чувстваме уверени и да знаем какво, кога да правим. Въпреки всичко, това не трябва да се превръща в помпозност или натрапчивост. Важно е да бъдем естествени и да не забравяме да се забавляваме. Накратко, важно е да имаме предвид първото впечатление, което оставяме, както и да се стремим към етикет и добри обноски във всекидневието си.
Поли Велинова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?
Дали говоренето пред публика е изпитание или удоволствие, зависи от индивидуалните предпочитания и умения на човека. За някои хора говоренето пред публика може да бъде изпитание, за други - удоволствие. Важно е да се помни, че говоренето пред публика е необходимо умение за множество професии и социални среди.

Да сме комуникативни личности е важно, тъй като комуникацията е от съществено значение във всекидневния ни живот. Воденето на светски разговори може да бъде полезно за социалните ни мрежи и бизнес връзки. Ключът за успешната комуникация е да сме внимателни и да изразяваме мислите си ясно и точно.

Основните бариери в комуникацията между хората включват липса на внимание, непознаване на културните различия, езиковите бариери и лошо управление на емоциите. За да преодолеем тези бариери, трябва да бъдем отворени за нашите събеседници и да се стремим, да разберем техните гледни точки.

Изразът ''Култура на словото'' означава уважение към изразяването ни и към мислите на другите. Това означава, че трябва да бъдем внимателни какво казваме и как го казваме, за да не обиждаме или нараняваме другите. Културата на словото е важна за успешната комуникация и създаване на добри междуличностни връзки.
Поли Велинова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?
Темата за естетиката на движенията е есенцията в излъчването на една жена.

Походката и осанката наистина могат да направят силно впечатление още преди да сме изговорили дума. Те могат да подчертаят самочувствието, елегантността и грацията на жената или пък да ѝ навредят, ако не са в съответствие с нейния стил и физически тип. В моята професия аз се стремя да помогна на жените да открият най-добрите си качества и да ги подчертаят с помощта на правилния стил, цветове и силуети. В тази връзка, естествено е да обръщам внимание на походката и осанката на жената, тъй като те могат да подсилват или намаляват въздействието на нейния външен вид.

Относно поддържането на тялото, спортуването е много важно не само за здравето, но и за излъчването. Редовната физическа активност помага за подобряване на осанката и походката, както и за изграждане на самочувствие и енергия. Лично аз се старая да спортувам редовно, като предпочитам пилатес, йога и танци. Държа да поддържам тялото си в добра форма, като намирам по забавен и приятен начини.
Поли Велинова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?
Отношението към себе си е ключово за постигане на истинско щастие, доверие и увереност в себе си. То включва приемането на себе си, осъзнаване на своите силни и слаби страни, както и уважение, и грижа за нас самите. Затова, аз насърчавам жените да се научат да обичат и уважават себе си, като предприемат действия, които ще увеличат и валидират любовта, признанието и приемането на себе си, такива каквито са.

В моя живот имам няколко хобита, които ме правят щастлива и изпълнена с енергия. Едно от тях е пътуването - обичам да откривам нови места и култури. Освен това, обичам да се занимавам с готвене и да прекарвам време с близките си.

Италия е моята любима дестинация – обичам италианската кухня, културата и архитектурата. Винаги се връщам там, когато имам възможност.

В моето семейство имаме семейни традиции, които спазваме, а понякога разчупваме. Особено ценя времето прекарано заедно на Великден и Бъдни вечер, когато цялото семейство се събираме и намираме време да покажем уважение и грижа един към друг.

Аз съм по-скоро планиращ човек, който е здраво стъпил на земята. Обичам да създавам красота и стил в съзвучие с хармонията в природата и естествените заложби на човека. Моят стил на живот и личните ми убеждения пряко се отразяват в работата ми като творец, имидж консултант и специалист в цветовия анализ. Работя с хора, които споделят подобни ценности. С появата на моето дете станах още по-организирана и гъвкава при планиране на ежедневието си. Винаги намирам време за малко или повече доза красота и стил. Обичам да импровизирам под формата на игра с цветове, материи и визии.За мен водещи са хармонията и радостта, от това което постигаме заедно с хората в нашата общност.
Поли Велинова в интервю за списание "Великолепната Жена"
През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?
Като професионален имидж консултант и цветови анализатор, мога да потвърдя, че имиджът и репутацията са от фундаментално значение за всеки бизнес и професионалист, особено в днешно време, когато конкуренцията е толкова голяма. Личният имидж и бранд могат да допринесат за по-голямата привлекателност на един човек, да подобрят комуникационните му умения и да му дадат увереност, да бъде и изразява себе си автентично в света. С други думи нашият външен вид и начинът, по който се представяме, могат да повлияят на начина, по който хората ни виждат и възприемат. Следователно, имиджът е ключов фактор за успеха на един бизнес професионалист.

Ако трябва да опиша себе си с три думи, те биха били: професионализъм, детайлност, креативност. Смятам, че в моя бизнес е важно да притежавам професионален и ''полиран'' имидж, но също така да съм внимателна към детайлите, за да помагам на клиентите си да постигат най-желания за тях вид. В същото време, креативността ми помага да изразявам индивидуалността си и да се откроявам в тълпата, на това уча и моите клиенти.

Относно успешния делови вид за жени, мисля, че най-важното е да се чувстваме уверени и комфортно в това, което носим. За да постигнем това, трябва да вземем предвид индивидуалността на фигурата, цвета на кожата и личния стил. Няма единствен правилен начин за стил на обличане за всички жени, но е важно да се стремим, да изглеждаме професионално в бизнес среда, като същевременно да изразим своята индивидуалност, характер и стил.
Поли Велинова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли да поставяме граници в общуването си с хората?
За мен е изключително важно да подбирам обкръжението си. Искам да бъда около хора, на които мога да разчитам и да имам доверие. Избирам да общувам предимно с хора, които ме подкрепят и вдъхновяват, за да съм и аз такава за тях и да се чувствам добре в своята кожа. Работя с личен коуч за постигане на личните си бизнес цели и позиционирането ми като специалист.

За мен качеството на връзките е по-важно от количеството, имам добри приятели от различни сфери на живота. С годините много от моите клиенти също се превърнаха в близки приятели, което ми доставя огромна радост.

В живота си имам много хора, които ме вдъхновяват, но ако трябва да спомена някой конкретно, то това биха били конкретни личности - моите ментори, които ме насърчават и ми помагат да се развивам личностно и професионално.

Поставянето на граници в общуването играе важна роля за установяване на здравословните ми връзки с другите хора. Когато поставям ясни очаквания и граници, се чувствам по-комфортно в отношенията си с другите и това ми помага да избягвам безсмислени конфликти. Стремя се да изграждам здрави взаимоотношения с хората в моето обкръжение. Като тези, които разбират, уважават и приемат моите граници, и се съобразяват с нуждите ми - знаят какво може да се очаква от мен и какво не, това е един справедлив взаимообмен на автентичност и за двете страни. Всеки печели и обогатява другия с най-доброто от себе си и така изграждаме едно по-добро и красиво настояще за всички!
Поли Велинова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Снимки: Теди Грозданов
Коса: Методи Кацаров
Грим: Кирил Чалъков
ИНТЕРВЮ