ПЪТЕШЕСТВИЯ
Спиращият дъха остров Мавриций - раят на Земята!

Oстров Мавриций - мечтана дестинация, спираща дъха

Република Мавриций е островна държава в югозападната част на Индийски океан на около 900 километра източно от най-големия африканско остров Мадагаскар. Освен остров Мавриций, републиката включва островите Св. Брендън, Родригес и Агалега.

Паричната единица за Мавриций е маврицийска рупия.
Населението на Мавриций е мултиетническо, мултикултурно и многоезично. Почти всеки гражданин говори минимум три езика: френски, английски и келтски. Страната се радва на силна демокрация, както и на икономическа и политическа свобода. Индексът на човешкото развитие на Мавриций е сред най-високите в Африка. Това е най-конкурентоспособната и една от най-развитите икономики в Африка.
Страната разчита основно на производството, финансовите услуги, туризма и информационните и комуникационните технологии. Правителството предоставя универсално здравеопазване, безплатно средно образование и безплатен обществен транспорт за ученици, пенсионери и инвалиди.

Открит през 1507 година от моряци от Португалия, Мавриций е известен с разнообразната си флора и фауна. Той е бил дом на птицата Додо (вид нелетящ гълъб) и на няколко други птичи вида, изчезнали в резултат човешка дейност, малко след заселването на хората.
За мен остров Мавриций, като мечтана дестинация за почивка присъства от 5 години на Картата на мечтите ми, която си правя всеки декември. Винаги, когато сме търсили оферти сме намирали невъобразимо скъпи оферти и отлагахме няколко пъти реализацията на пътуването до там.
Тази есен в една група ми попаднаха реклами от Страничката на пътуващите. Всички предложения бяха много интригуващи и веднага се свързах. Проверих всички подробности в предложението за Мавриций и вечерта ги споделих на съпругът ми. Още на следващия ден капарирахме. Напоследък изповядвам философията, че намерение е равно на капаро, ако искам някаква цел да доведа до финал. И така пътуването започна да се оформя, като реално.

На по-късен етап след няколко месеца четях книгата Клуб 5 сутринта на Робин Шарма, и там авторът пише, че Бог първо създава остров Мавриций, а после по негов образ пресъздава Рая. Когато физически се озовахме там със съпругът ми, разбрахме, че написаното не е преувеличено, а е самата истина.
Плажът, хоризонта, изгревите, залезите, природата - всичко е в такива ярки и колоритни цветове и нюанси, че изглежда, като магия. Отседнахме в четиризвезден хотел Radisson Blu PosteLafayette Resort & Spa, Mauritius и отново за наша огромна изненада обслужването, което получихме беше 6 звезди. Изключително вежлив обслужващ персонал, сред които за две седмици имахме няколко любимци. Старание във всеки детайл целящ нашият комфорт. Повечето туристи посещават хотелът за седмица, и към нас проявяваха буквално привързаност.

Имахме 14 уникални вечери с прясна морска храна и тристепенно меню в А-ла карт ресторанта, и няколко пъстри екскурзии до местни забележителности, които направиха пътуването фаворит в дестинациите, които сме посещавали до момента. Посетихме столицата Порто луис, местният (водопад) Chamarel Waterfall, плувахме с диви делфини, видяхме уникалните седемцветните дюни на Мавриций, чийто пясък никога не се смесва, местната зоологическа градина Casala World of Adventures in Mauritius, местната Ботаническата градина в местността Памплемус, която е една от най-красивите градини в света. На площ от 37 хектара се отглеждат над 800 тропически растителни вида, сред които всички типични растения за острова – палми, смокинови дървета край езера пълни с водни лилии.

Запечатахме тези красиви гледки и моменти с уникални снимки и си обещахме да се върнем отново на острова, тъй като не успяхме да видим всичко. Заради влажният въздух и жегата се отдадохме повече на плажуване и активности които предлага хотелът.
Една друга моя детска мечта оживя на плажа - успях да яздя кон за първи път, и това толкова ми хареса, че реших да усвоя ездата, като умение.

На острова за първи път дебютира и авторската ми линия Mireland с бански костюми и плажни облекла в пет уникални дизайна, която ще бъде в продажба в края на месец април.
Мавриций ще остане в сърцето ми с много моменти спиращи дъхът, сбъднати мечти, много смях и забавление, вкусна храна и класен ром, красиви гледки и причудливи цветове.
И обещание... да се върнем отново там.
Автор: Мирослава Велева-Радкова
Снимки: Личен архив
Мавриций