ПЪТЕШЕСТВИЯ
Зорница Господинова

Да се гмуркаш на Малдивите - една сбъдната мечта!


Здравейте! Аз съм Зорница Господинова - Zori G и ще Ви разкажа за пътуването на мечтите си, което даже не подозирах колко много ще промени живота ми завинаги. Малдивите са мечтана дестинация за малки и големи, а аз повече от 10 години мечтаех да отида там. И въпреки, че съм била в повече от 40 държави, за Малдивите така и не се получаваше и ето, че дългоочакваният момент настъпи, когато приятелка ми се обади и ми каза: ''Хайде с мен на Малдиви!''. Непоколебимо отговорих с ''Да'' и тръгнахме.

Красивите острови, които се виждат още при кацането на самолета, са толкова удивителни - редуват се тъмносини цветове с тюркоазено сини, дълги ивици.


Още с пристигането в ризорта, ни запознават с инструкторите от дайвинг центъра. Винаги съм искала да разгледам подводния свят с акваланг и без да планирам много, се записвам за гмуркане още на следващия ден.

Рано сутринта потеглихме с моторната лодка, аз и моята приятелка, която вече се беше гмуркала в Турция. Изслушахме внимателно инструкциите и една по една, влязохме във водата с инстуктора. Пред мен се откри нереално красив, цветен, живописен свят на корали, анемонии, цветни рибки, големи акули, костенурки, морени и октоподи. Всичко беше толкова красиво, по-красиво дори и от най-смелите ми представи, и така се влюбих в тази красота завинаги. Това ме мотивира да се лицензирам като леководолаз към PADI и след няколко дена вече бях обучена в гмуркането с акваланг, навигация с компас под вода, слагане и махане на екипировка, плуване без маска под вода и всички умения, които са нужни на един леководолаз. С инструктора се гмуркахме на най-различни места и видях едни от най-големите и красиви морски костенурки. Този свят е толкова вълшебен.Друга страст, която открих на Малдиви е корабоводенето - навигация, управление на маневрите на кораба, сигурност на корабоплаването, сигнализация и други. Колкото и странно да звучи на повечето хора словосъчетанието ''жена капитан'', мога да ви уверя, че това е едно от най-големите удоволствия на Земята - да се придвижваш в сините води до най-вълшебните места, на които можеш да се гмуркаш, можеш да обядваш на малък необитаем остров, да си наемеш местен готвач, който да направи барбекю и да вечеряте заедно с приятели, под звездите до големия запален огън с много музика и танци, възможностите са безкрайни. Така завърших обучителен теоретичен, и практичен курс по корабоводене на плавателни съдове до 40 бруто тона. Усвоих моряшките възли, и за точно една година вече управлявах кораби с различна големина и тонаж в акваторията на 5 държави, в различни океани и морета.Разбира се, Малдиви ми показа, че за да бъда добре подготвена, трябва да подобря плувните си умения и така, веднага след завръщането си започнах тренировки с персонален треньор. Това не само подобри плувните ми умения, но и ми помогна да поддържам перфектна визия и фигура. Точно преди месец завърших и курс за водни спасители, за да мога винаги да се притека на помощ и да знам как да действам в критични ситуации.

Някои места за гмуркане на Малдивите са много интересни, те са плитки до 15 метра и там има потънали кораби. Посетих два потънали кораба на различни места и това беше толкова красиво и забавно. Дървените палуби бяха обсипани с корали, а разноцветни рибки плуваха навсякъде около тях. Тази красота е повече от великолепна, и всякаш ти се иска да можеш още по-дълго да задържиш въздуха си и да си редом с тях. Така открих фрийдайвингът. Фрийдайвингът,или така нареченото свободно гмуркане, представлява гмуркане, като задържаш само собствения си въздух и се гмуркаш без акваланг.
Точно това ми дава усещането за вълшебство, когато плувам до стадо делфини, когато достигам дълбочината на морската костенурка и плувам заедно с нея. Чувството е неописуемо и само човек, който го е изпитал, може да разбере това. Тези преживявания ме мотивираха да завърша курс по фрийдайвинг към AIDA, и дори преди 2 месеца участвах в първото си фрийдайвинг състезание и постигнах собствен рекорд от 50 метра.


В Малдивите има коралови гори, потънали кораби, красиви рифове, изключителни животни като делфини, манти, морски костенурки, китови акули и други видове акули. Плувах с китова акула и това е също толкова впечатляващо, както и плуването с манти и делфини. Повечето акули са безобидни и затова не пропускам да си направя снимки с тях.

Използвах възможността да направя и фотосесия на дизайнерските рокли, които произвеждам под моя бранд, можете да ги разгледате тук - Zori G Наех местен фотограф и снимахме цели колекции. Колкото и да е изморително да позираш под жаркото слънце, това ми харесва, защото мога да споделя две неща, които безкрайно обичам - модата и природата. Искам всяка жена да се чувства красива, уверена и великолепна и се радвам всеки път, когато моите рокли станат част от нейния живот и вярата в себе си.
Малдивите откриха толкова много красота за мен - белите пясъци, зелените палми, пресните кокосови орехи, тюркоазените води, сякаш съм в Рая. И тази красота завинаги промени живота ми по най-прекрасният и великолепен начин. Пожелавам на всички вас, които мечтаете отдавна за Малдиви, да не се колебаете, а да осъществите вашата мечта, защото в Малдиви ще се влюбите, и то завинаги!

Още видеа от пътешествията ми в Малдиви, и в други държави, може да гледате в моя YouTube.

Автор: Зорница Господинова.
Снимки: Личен архив.

Малдиви