ИНТЕРВЮТА
Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Гергана Радева-Банкова

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Гергана Радева-Банкова

ВИЗИТКА:
Гергана Радева-Банкова е фина, съзидателна и успешна жена, изследовател по природа, търсеща творчеството във всичките му проявления.

Като дете е израснала в уважавано семейство и е възпитана в ценности на разбиране, добро отношение, стил и етикет. Ценител на красивото и стойностното в живота, естет по природа. Тези ѝ качества Гергана Радева-Банкова развива в наследения от майка й елегантен бизнес на създаване на ръчно изработени подаръци, показващи лично отношение, финост и стил. Тя развива собствено ателие ВгАЛЕРИЯ, в което твори и показва своето творческо отношение към света.

Гергана и съпругът ѝ вярват в брачната институция и от 23 години градят своите взаимоотношения на базата на взаимно уважение, доверие и подкрепа. Дарени са с прекрасен син - Михаил на 18 години и прелестна дъщеря - Валерия на 8 години. Животът им е динамичен, осеян с кратки раздели и моменти на взаимност. Гергана помага на своя съпруг в сбъдването на професионалната му реализация като Капитан на кораб - далечно плаване, поемайки грижите за семейството във времето на командировките на своя съпруг по света.

Социален работник по образование и с втора специалност по психология, Гергана Радева-Банкова не спира своето професионално развитие в помагащите професии. Тя вярва, че за да бъдат успешни и щастливи хората, е необходимо спокойно да намират своя път, по който да вървят с гордост и огромна доза осъзнатост.

От 2024 година Гергана е родов терапевт от Школата „Задругата на Родонавтите” на Аида Марковска. Тя е избрала да се развива в българското родовото знание, защото вярва, че всеки човек е част от нещо голямо и силно, каквото е родът. От там идват дарбите и трудностите, както и решенията за тяхното преодоляване. Гергана е осъзнала, че всеки човек има своя мисия и достатъчно сила, за да сбъдва мечтите си и прославя рода си, затова подкрепя и помага на хората да разбират, почитат и приемат миналото, да добруват в настоящето и да се грижат за бъдещето.
Гергана Радева-Банкова на корицата на списание
Гергана Радева-Банкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове, принтове? Какви са Вашите ритуали за красота?
Красотата на жената е вътрешно усещане и състояние на здраве и любов, което има и външен израз. Спокойната, уверена в себе си и фина жена излъчва доверие, стил и елегантност. Тя има умения да се грижи за външния си вид и да оставя незабравимо първо впечатление.

За мен грижата за вътрешния свят и външия вид е важна и с удоволствие отделям време за това да се чувствам и изглеждам великолепно. Харесвам елегантния и женствен стилове в облеклото, защото най-точно отразяват усещането ми за света. Обожавам интересните костюми, роклите, обувките с токчета, шалове, бижута и очилата. Почитател съм на пастелните цветове и светлите тонове, които ми носят усещане за романтика и нежност.

Моите ритуали за красота включват грижа за въшния вид и вътрешната красота - редовни йога упражнения, ежедневни разходки, балансиран режим на хранене, прием на вода, хранителни добавки и всекидневна радост от живота. Добре хидратираната кожа и коса поддържам и с външна грижа под формата на кремове, маски и леки козметични процедури. Релаксиращите масажи при кинезитерапевт са начин да възстановя силите и заредя тялото си.
Гергана Радева-Банкова на корицата на списание
Гергана Радева-Банкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?
Животът е едно вълшебно приключение, в което ми се дава възможност да изследвам света и себе си и да откривам хората и събитията, които ме правят щастлива. Ако си представим това приключение като път, ние винаги ще имаме посока, която да следваме, а пътните знаци са нашите емоционални ориентири за това дали вървим по пътя с лекота или е необходимо да преосмислим ситуацията.

Харесва ми да уча и изследавам света около мен. Така опознавам и себе си по-добре, а това ми помага да се наслаждавам на живота във всичките му нюанси.

Обичам да чета книги. Всяка от тях ми открива нов свят, провокира ме да стигам до различни осъзнавания. Една от най-впечатляващите книги за мен е „Вълшебството” на Ронда Бърн. Чрез нея открих вълшебството на благодарността в живота си. Вярвам, че само човекът, който е благодарен и цени това, което има в живота си, е благословен да поиска повече.

Търсенето на баланс в живота е осъзнато живеене според природните закони на света и е основано на двата основни принципа - на даване и получаване. Ако само даваме, резултатът е, че хората задлъжняват към нас. Ако само получаваме - резултатът е, че ние задлъжняваме към хората. И в двата случая нарушаваме баланса.

Важно е да знаем, че абсолютно равенство между даване и получаване няма, но има един основен принцип. Ако правиш добро, увеличи го малко, за да се множи доброто. Ако идва зло, отреагирай с най-малко претенции, за да се намали силата му.

Бизнес по женски е абсолютно възможен. Съвременната българка е силна, упорита и борбена жена, носител на женската сила на своя род. Тя умее добре да балансира житейските си роли на жена, съпруга, майка, дъщеря, професионалист, приятел и т.н., което я прави значима и успешна.
Гергана Радева-Банкова на корицата на списание
Гергана Радева-Банкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Важно ли е първото впечатление, което оставяме, когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?
Първото впечатление е важно и се създава в рамките на няколко секунди. В това време се осъществява изключително мощен обмен на информация между хората. За мен тези секунди са като малка магия, в които разбираш дали се привличате или отблъсквате с човека отсреща.

Добрите обноски и познаването на етикета внасят спокойствие, увереност и стил в живота ми. Вярвам, че е лична отговорност всяка жена да има умения и познания за света на етикета във всичките му варианти, защото това дава свобода на избор и преценка кога да бъде в ролята си на нежна и чувствена жена, и кога - упорита и преследваща целите си бизнес дама.
Гергана Радева-Банкова на корицата на списание
Гергана Радева-Банкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?
Говоренето пред публика доставя истинско удоволствие, когато има какво да разкажеш. Винаги се вълнувам, когато излизам пред публика, адреналинът е висок, емоцията силна. Не бих заменила това преживяване с друго в този момент.

За мен думите имат огромно значение и е необходимо да бъдат подбирани правилно. Словото лекува, но може да бъде и опасно оръжие. Общителна съм, но не и многословна. Харесвам искрените разговори, в които с малко думи се изразяват точни неща.

Моят опит показва, че основните бариери в общуването между хората идват от разминаване в ценностните системи и осъзнатостта за света като цяло. Липсата на разбиране и емоционална интелигентност, не добре формираните умения за емпатия и активно слушане също допринасят за това.

Културата на словото означава да си формирала богат езиков речник, да имаш познания и умения за общуване и водене на разговори. Да използваш думите умело и правилно. Да знаеш кои теми са подходящи за разговор и кои теми е необходимо да бъдат избягвани. Най-вече да изпитваш удоволствие от общуването във всичките му форми.
Гергана Радева-Банкова на корицата на списание
Гергана Радева-Банкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?
Голяма част от възприятието ни за другите идва по невербален път. Движенията, походката и осанката на една жена дават информация за нея самата. Щастливата жена извършва плавни движения, уверени жестове, има лека походка.

За мен редовните йога упражнения са начинът да постигна това щастие. Ежедневите 30 минутни разходки ме зареждат със сила и весело настроение. Два пъти седмично се връщам към момичешките си години като въртя обръч. Дамите знаят, че това занимание разбужда силно женската енергия в нас.
Гергана Радева-Банкова на корицата на списание
Гергана Радева-Банкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?
Да обичаш себе си означава да се грижиш, както за външния си вид, така и за вътрешната си хармония, да си мила и добродушна към себе си, да си прощаваш малките прегрешения, да проявяваш разбиране и избягваш осъдителността. Но най-вече да умееш за се шегуваш и закачаш със себе си. Вярвам, че съм достигнала високо ниво на любовта към мен.

Има моменти, в които забравям за времето. Това са часовете, които посвещавам в изучаването на нотите и свиренето на пиано. Моя детска страст, която реализирах след раждането на децата ни. Изработването на поздравителни картички, албуми за спомени и снимки, украсяванто на различни предмети ми носи удоволствие, удовлетворение и е хобито, което е и мой бизнес. Четенето на книги е друг такъв момент за мен. Сякаш се изключвам от реалността и попадам във вълшебен свят. Танците - нашите си, народните. Ритъмът и вибрацията на танца ме зареждат с положителна енергия и ме правят щастлива.

Имам си още една страст – изкачването на планински върхове в България. Мусала, Мальовица, Вихрен, Ботев връх, Черни връх, Седемте рилски езера, част от тях по няколко пъти. Със семейството ни обичаме да си правим екскурзии и да опознаваме родината – от дълбоките пещери, през тучните ливади и полета, през местните забележителности, чак до високите ни върхове.

Планираната импровизация ми е по сърце. Имам първоначална идея и план, къде ще ходя и какво ще правя, след което оставям нещата да ми се случат по най-добрия начин.
Гергана Радева-Банкова на корицата на списание
Гергана Радева-Банкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?
Всяка жена е дълбоко свързана с корените на своите предци и се подхранва от силата на своя род. Успяващата, силна и уверена жена умело използва знанието, което ѝ е предадено от хората преди нея, но изследва и развива силните си страни и собствените си умения така, че да прави света по-добро място.

Развиването на Личен имидж и Бранд напоследък е актуално и придава на всяка жена автентичност. Умелото съчетание на външен вид, обноски, професионални знания и умения, изграждат добър авторитет и добро име. А, човек се познава с името си. Мъдрите хора казват, че най-силният признак на уважение, почит и признание към един човек, е когато познават и произнасят името му с доверие и усмивка.

Моите три думи с които бих се описала са мъдра, изобретателна, автентична.

Успешният делови стил за жените е този, който носи послание на увереност и печели доверие. Затова е важно внимателно да избираме облеклото и да умеем да управляваме поведението си спрямо съответната ситуация.
Гергана Радева-Банкова на корицата на списание
Гергана Радева-Банкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли да поставяме граници в общуването си с хората?
Стара житейска мъдрост гласи „Кажи ми кои са приятелите ти, за да ти кажа какъв си!”. Затова е необходимо и важно да подбираме хората, с които общуваме, да имаме хигиена в личните си отношения.

Аз обичам да общувам с хора вдъхновители, които държат на думата си и я спазват. Показват необходимото отношение на уважение и зачитане на границите ми. Хора с добър обществен авторитет, духовни, щедри и искрени. Приятелствата ми не са много, но са добре подбрани и изпитани във времето. Аз самата съм добър, разбиращ и подкрепящ приятел.

Границите в общуването са задължителни, но с условие да бъдат здравословни и подходящо наложени. Човекът, който познава своите граници, спазва тези на другите и не позволява да бъдат нарушавани собствените му. Като пример мога да посоча времето. То е ценен ресурс и всеки от нас разполага с точно 24 часа в денонощието, както и избора в какво да ги вложи. Аз ценя това време - моето време, уважавам времето на другите и желая да ценят и уважават и моето.

В заключение искам да споделя, че великолепната жена е обичана и обичаща жена. Тя познава своите корени, опознава себе си и смело разгръща крилете си!

На всички читатели на списанието „Великолепната жена” пожелавам да се чувстват обичани и подкрепяни, да намират най-доброто в себе си и да правят света по-добър.
Гергана Радева-Банкова на корицата на списание
Гергана Радева-Банкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
ИНТЕРВЮ