ИНТЕРВЮТА
Гена Събева на корицата на Великолепната Жена .

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Гена Събева

ВИЗИТКА:
Гена Събева е бизнес дама, предприемач и ментор с над 30 години професионален опит. Управляващ партньор е в семейната компания за управление на проекти в строителството „Събеви Груп“ и развива собствена франчайз марка "ВИТ – Борсата за матраци".
Всеки четвъртък организира бизнес преходи от Боянско ханче до Боянски водопад – тренировка за ума и тялото с цел създаване на нови контакти, откриване на нови бизнес идеи и личностно развитие.

През 2010 година основава Асоциация на интериорните дизайнери в България (АИДБ) и има голям принос в популяризирането на професията на интериорния дизайнер. От 2019 година е в управлението на „Българската търговско-промишлена палата” (БТПП) като член на изпълнителния съвет. Гена Събева учредява и „Агенция за инвестиции в строителството” (АИС) с цел пълното обслужване на български и чуждестранни инвеститори. Основател е на Сдружение на българските търговци, както и Business Lady Club „Женско предприемачество“, на който е председател.

Гена Събева заразява хората с желание да създават собствен бизнес. Мисията й е да развива и подпомага предприемачеството в България. Тя е сред най-търсените и мотивиращи лектори, които са вдъхновявали стотици хора от сцените на събития като TEDxSerdikaWomen, Business Lady Excellence, Fuckup Nights Sofia и други.

Гена Събева е щастливо омъжена и има три деца. Прекарването на стойностно време със семейството и приятелите, пътуванията и четенето на книги са заниманията, които я зареждат с много енергия и й позволяват да опознава по-добре себе си, другите хора и света.

Гена е човек, който е в непрекъснато движение и е покорявала редица предизвикателни маршрути от Боянски водопад и Мусала до Килиманджаро и Хималаите. Споделя, че именно движението й помага да мисли, работи и да изгражда себе си по-добре. Оставя любопитството да я води, а то я е отвеждало до редица красиви кътчета по света.
Повече информация на Gena Sabeva

Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове? Какви са Вашите ритуали за красота?

Истинската красота на жените е в тяхната автентичност, а тя се постига, когато сме напълно наясно какво искаме от живота. Когато живеем според своите ценности ние сме спокойни, уверени, целеустремени и се развиваме. Това винаги си личи в излъчването на една жена и това й помага да привлича хора, събития, да създава възможности.

В стила си обичам да залагам на удобството. Начинът на живот, който водя е много динамичен и за мен е важно да се чувствам максимално комфортно. Бих го определила като спортно-елегантен. Обичам да експериментирам с цветовете.


Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?

Не спирам да уча през целия си живот. Имам щастието да се срещам с много и различни хора, и от всеки от тях научавам по нещо. Моят начин е да уча чрез опит и го правя постоянно – винаги съм готова да предизвикам себе си.

Моя любима книга е "Седемте навика на високоефективните хора" на Стивън Кови. Когато я прочетох, разбрах че аз живея и работя по начина, който е описан в книгата. Тя ми помогна да разбера по-добре себе си и да осъзная логиката на всичко, което съм правила през годините. Старая се да предавам това знание и опит на хората около мен, на близките ми, на младите хора. Препоръчвам я горещо на всеки, който е в търсене на подход за по-голяма ефективност и удовлетвореност както в работата, така и в живота си като цяло.

Балансът в живота е възможен и моят личен опит го потвърждава. Както споменах по-рано – когато един човек знае кое е важното за него и какво иска, има начини да постигне всичко. Тайната на баланса в живота е доброто планиране. Когато планираш и си дисциплиниран, имаш време за всичко, което е важно за теб.

Бизнесът по женски е възможен и мисля, че България е много добър пример за това. През последните години виждаме все повече дами, които се осмеляват да стартират бизнес или да ръководят компании. Няма мъжки и женски подход, има качества и всеки трябва да прави това, в което е добър. Водещи качества на жената, което й помагат в бизнеса са емпатията и креативността. Ако свържем тях с умението на мъжете да решават проблеми могат да се постигнат чудеса.


Важно ли е първото впечатление, което оставяме когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?

Първото впечатление със сигурност е много важно, защото ако не се представим добре е възможно да нямаме втора възможност. Аз залагам на автентичността винаги, защото вярвам, че само така не можеш да сбъркаш. Ако направиш първо впечатление, но не си себе си, в някакъв момент нещата могат да се объркат. Първото впечатление е много важно, но то не е гаранция за изграждане на дългосрочни взаимоотношения или качествен и устойчив имидж.

Етикетът и протоколът за мен са важни дотолкова, колкото ги изисква конкретното събитие, което посещаваме. Моите наблюдения са, че световните тенденции са в посока на опростяване на етикета и фокус върху по-неформалното общуване и поведение.


Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим светски разговор? Според Вас кои са основните бариери в комунакцията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?

Говоренето пред публика е голямо удоволствие за мен. Аз съм много комуникативна – дните ми обикновено минават в срещи с много хора, както и участие в различни събития. Аз съм любопитна и търсеща, обичам интересните хора и полезните разговори.

Комуникацията е нещо, което трябва да се тренира. За да сме добри събеседници трябва да имаме богата обща култура, преживявания и опит, които да споделим с останалите. Мисля, че всички тези неща, съчетани с това да умеем да слушаме събеседника си добре и да уважаваме това, че сме различни и всеки има право на своето мнение са в основата на добрата комуникация, която е не само удовлетворяваща, но и носи удоволствие за всички участници в разговора.


Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечетление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?

Жените с осанка и плавна, елегантна, женствена походка винаги правят впечатление. Има една особена порода жени, които сякаш владеят това умение по рождение, изглеждат много естествено и напълно в свои води.

Отделям време за спорт винаги – това ме поддържа в добро здраве и ми дава енергия. В последните години всеки четвъртък организирам преход в планината, на който са поканени всички желаещи. Бизнес преходът е от Боянско ханче до Боянски водопад и представлява тренировка за ума и тялото с цел създаване на нови контакти и откриване на нови бизнес идеи.


Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?

Обичам да планирам и винаги имам график. Това обаче не изключва импровизацията и спонтанността там, където е необходимо да ги има.
Със семейството ми спазваме различни традиции, с бизнес партньорите ми също. Смятам, че това ни прави по-сплотени и ни зарежда, за да се справяме с предизвикателствата, да водим пълноценен и стойностен начин на живот.

Обичам да пътувам винаги, когато има възможност за това, независимо дали ще бъде в България или в чужбина. Новите места ме вдъхновяват и ми дават много нови идеи. За мен движението е важно, то е символ на израстване, двигател за развитие.


През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това, че трябва да го управляваме? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?

За личен бранд се говори усилено през последните години, но истината е, че той винаги е съществувал. В основата на всяка компания, проект или идея стои човек или група от хора. Важно е да го управляваме дотолкова, колкото това е съобразено с нашите бизнес цели. Много важно за мен е представянето ни да бъде адекватно във всеки един момент – без преувеличаване или изкуствено омаловажаване на стойността, която даваме. Когато сме правилно представени, получаваме възможностите и създаваме контактите, които са ни необходими за да се развиваме.Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли да поставяме граници в общуването си с хората?

Колкото и да се смяташ за човек със собствено мнение, най-близките хора, които те заобикалят оказват голямо влияние в живота ти. Популярно мнение е, че ние сме съвкупност от хората в обкръжението ни. Те оказват влияние на начина ни на мислене, на живота ни, самочувствието ни и на решенията, които взимаме. Това не означава, че не се водим от собственото си мнение, но неминуемо обкръжението ни също влияе. Най-малко, защото се замисляме върху това, което близките ни ни казват. И в този смисъл клишето „с какъвто се събереш, такъв ставаш” не е грешно, а напротив. Аз внимателно подбирам обкръжението си и недопускането на хора, които са токсични или с които нямаме общи ценности е въпрос на лична хигиена за мен. Относно границите в общуването – със сигурност трябва да ги има. Те не бива да ни ограничават, а по-скоро да бъдат използвани за постигане на баланс в отношенията.


Снимки: Личен архив.

ИНТЕРВЮ