ИНТЕРВЮТА
Десислава Ранчева на корицата на бр.38 на седмичното Лайфстайл издание на "Великолепната Жена"!

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Десислава Ранчева

ВИЗИТКА:
Тя е ярка и смела, обича хубавата храна, зарежда се, когато пътува и учи нови неща, възхищава се на архитектурата, предпочита да чете интересни биографии, изкуството я вдъхновява и нарича стила – „уважение към себе си и другите“. Съосновател е и на модната платформа Fashion Inside.bg, която тази година навършва 10 години.

Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външният вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове, принтове? Какви са Вашите ритуали за красота?

Красотата е вид темперамент, излъчване, вътрешна удовлетвореност, състояние на духа и отражение на всичко това. Тя се вижда в реакциите и широкия мироглед. В добротата, съпричастността и готовността да бъдеш от полза.

Външният вид, има повече значение, отколкото му отдаваме на пръв поглед. Той е уважение към себе си и към другите, показва старание, сетивност, интелигентност и отношение към живота. В този смисъл - да, според мен е важен.

Личният ми стил е основан най-вече на удобство. Обичам светли и ярки цветовете, които за мен носят настроение. Етно принтовете са ми страст, обичам и аксесоарите. Те са наистина важни за една завършена визия.

Не мисля, че имам ритуали за красота, но се грижа за себе си. Старая се да спортувам редовно, уча се да правя йога, да медитирам. Обичам да похапвам вкусна и чиста храна и да се срещам с хора, които ме вдъхновяват. Иска ми се да се науча да спя пълноценно и повече, да работя по-малко и да се виждам с приятелите си по-често. Но много обичам работата си. Тя е част от нещата, които ме радват и я върша с удоволствие.

Десислава Ранчева в интервю за ''Великолепната Жена''

Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?

Човек се учи докато е жив, без значение дали го признава, или не. Просто такъв е пътят. Представете си само колко щеше да бъде скучен светът, ако всички знаехме всичко от самото начало?

Аз съм търсещ човек и намирам по нещо във всеки един ден. Например за красотата и талантите на хората - тези, които всеки има, но средата често не му дава шанс да прояви. Излизаме от училище и тепърва започваме да търсим как да се справяме с живота. Как да проявим дарбите си, докато се учим да работим и да оцеляваме. Какво, ако някой ви даде тези инструменти още в училище? Ако ви преподават финансова грамотност и емоционална интелигентност, подкрепа и работа в екип. Лидерски умения и вземане на решения, умения за добра комуникация, фокус, концентрация и последователност, говорене пред публика... Създаване и развиване на ваши лични мечти и проекти още в детските години… И още и още - все неща, които са ви необходими тогава, а не на 40. Разбирам, че някои от тези предмети вече се изучават в училище и според мен това ще промени света само след наколко години. Вдъхновяващата мисъл за всичко, което предстои. Откритията, които ще намерят място в живота ни и талантите, които ще видим. Осъзнавам колко ще се промени животът по един хубав начин, вероятно още в следващото десетилетие.

Не вярвам, че човек може да има само една любима книга. Книгите са други светове, различни Вселени. Те са различни, както и периодите от живота ни.

В тийнейджърските години “Кой ми взе сиренцето”, буквално стартира много хубава промяна в мен. И до днес я препоръчвам на всеки тийнейджър и млад човек. Имам ярки спомени от “Тютюн", “Ана Каренина”, “Гордост и предразсъдъци” в младежките си години. Обичам разказите на Йовков, стиховете на Багряна, Христо Фотев, възхищавам се на творчеството на Чудомир… Имаше и период, в който обожавах Гришам. От неговите заглавия, любима ми е “Брокерът”. Харесвам истории като “Седем години в Тибет” и “Шантарам”. Интересно ми е всичко, което разказва и описва други култури, далечни държави и светове, както и биографични книги по истински истории. Често чета и мотивиращи книги, книги за историите на големите марки, бизнеси и предприемачи.

Обожавам Опра Уинфри, Мая Анджелоу, чета и слушам всичко, което ми попадне от тях от години. Обичам оптимистичния подход на Ричард Брансън, “приземения” Уоран Бъфет… Мисля, че тази тема е необятна. Наскоро открих и заглавията на Life Time Publishing. С удоволствие чета интересните книги от тяхната селекция.

Балансът не е константа, той просто не може да бъде статичен. Понякога го постигаш, понякога – не, следва втори опит… и така цял живот.

Бизнес по женски - нямам представа какво значи. Бизнесът си е бизнес, хората сме различни. Всеки има своя начин, ценности, правила и посока. Не ги разделям. Според мен жените имаме посоки, в които ни е по-приятно да се развиваме, мъжете – имат други. Това е съвсем в реда на нещата. Колкото до начините – има жени, които по нищо не отстъпват на мъжете и мъже с много такт, коректност, грижа за хората, дори понякога абстрактна мисъл и интуиция. /Смее се/ Не обичам разделението на мъже и жени, както и другите видове разделение, етикети и пр. Според мен, те създават пропаст между хората, а има толкова много ценни неща, които човек може да научи, ако ги няма.

Десислава Ранчева в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е първото впечатление, което оставяме когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?


Първото впечатление най-често е вярно. /Усмихва се/

За етикета и протокола - всичко зависи от това, какво ни предстои да правим. Ако сме на среща с кралска особа – вероятно е доста важно, но в повечето случаи, бих казала, че е хубаво е да сме информирани, за да можем лесно да общуваме с другите, а и на тях да им е приятно да общуват с нас, но не изпадайте в крайности. Ако някой не може да ви приеме добре, защото не знаете етикет и протокол - това не е вашият човек и по-скоро вие не общувайте с него. /Усмихва се/.

Просто бъдете положителни, внимателни, бъдете открити и добронамерени, а с коя вилица ще започнете да се храните, не е от чак такова значение. Хората, които добре познават тези порядки, и с които наистина си заслужава да общувате, не биха имали нищо против, ако не знаете. Най-големият плюс, който аз виждам в познаването на всички тези правила е, че можете след това да измислите ваши - много по-добри. /Смее се/

Десислава Ранчева в интервю за ''Великолепната Жена''

Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза „Култура на словото“?

Говоренето пред публика не беше естествено за мен, но това са неща, за които трябва опит. В работата ми често се случва и в крайна сметка разбрах, че е по-важно дали наистина имаш какво да кажеш на публиката си. Когато това е така, става много лесно, а хората те слушат с интерес.

Аз съм много общителен човек. Това ми помага постоянно да срещам интересни и вдъхновяващи хора.

Предразсъдъците са основните ни бариери. Ако ги нямаме - например, че няма да ни харесат или одобрят, то не бихме имали и пречки да комуникирате с другите, да изразяваме себе си свободно, да общуваме открито.

Културата на словото най-общо разглеждам като чистота и яснота на изразяването - лингвистично, фактологично и етично.

Десислава Ранчева в интервю за ''Великолепната Жена''

Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?

Женствеността може да има много измерения. Излъчването е изражение на вашия вътрешен свят. Всичко друго е поза, изглежда фалшиво и това си личи.

Хората възприемат цялостното впечатление за вас, не гледат само едно или друго. Най-добрата рецепта, която аз знам, е да сте удовлетворени от себе си и от живота си.

Спортувам, да. Момичетата от Body Art Kally се грижат за моята добра форма, вече повече от десет години, за което им благодаря. Спортът е важна част от ежедневието ми, дава ми енергия и добро настроение.

Десислава Ранчева в интервю за ''Великолепната Жена''

Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?

Разбира се, обичам себе си!

Старая се да си давам признание и време за нещата, които харесвам. Обожавам архитектурата, дизайна и изкуството във всичките му форми. Рисувам по малко в свободното си време. Аз самата произхождам от семейство на артисти и това са неща, с които съм израснала. Креативността, която мога да изразявам в работата си, тълкувам като благословия.

Любимият ми град е Севиля, а Андалусия мога смело да нарека “моето щастливо място”. Обожавам смесицата на различните култури, архитектурата, цветовете на Южна Испания и топлотата на хората. Харесва ми да ходя там през есента и така да направя лятото по-дълго.

В работата си обичам да планирам, а за пътуванията и забавленията по-често предпочитам спонтанността. Мисля, че това е моята формула за баланс.

Десислава Ранчева в интервю за ''Великолепната Жена''

През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?

Хората открай време биват възприемани, чрез нещата, които правят - работа, лични каузи или нещо друго.

Три думи… може би усмихната, ведра, добър човек. Бих предпочела това, което ме представя, да не е само работата, а повече тези страни от мен.

Успешен делови вид не мога да дам. Жените сме красиви, защото сме различни и без съмнение бих избрала различна визия за всяка една.

Десислава Ранчева в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли е да поставяме граници в общуването си с хората?

Да, средата е важна за мен. Вярвам в идеята, че всеки човек е съвкупност от 5-те човека, с които най-често прекарва времето си, и че обкръжението влияе на убежденията и визията ни за живота.

Радвам се, че имам много ценни хора около себе си, истински, смели, сърцати и вдъхновяващи. Те са хората, на които се възхищавам.

Вдъхновяват ме родителите ми. С годините откривам все по-хубави качества, които носят и се гордея с това.

Харесвам ярки личности, които умеят да си служат със словото за добро. Да се изразяват, без страх от това какво ще си помислят другите. Сред тях са Коби Браянт, Опра Уинфри, Мая Анджелоу, Джоко Росич и още много, много други, защото за щастие този свят изобилства от невероятни и талантливи хора!

Десислава Ранчева в интервю за ''Великолепната Жена''

Снимки: Елена Ненкова

ИНТЕРВЮ