ИНТЕРВЮТА
Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Мила Томова

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Мила Томова

ВИЗИТКА:
Мила Томова е интересна, ярка и комуникативна личност с талант да събира и обединява хора с различни интереси и произход. Тя е маркетинг специалист с деветгодишен опит в областта.

Израснала е в семейство на интелектуалци, където основна ценност е доброто образование. Приета е на първо място в Американския колеж, където получава гимназиалната си подготовка. Придобива висшето си образование по Биомедицински науки и Молекулярна медицина в Шефилдския университет във Великобритания, където прекарва шест години и натрупва полезен житейски и професионален опит.

През 2014 година Мила се връща обратно в България и започва да се занимава с маркетинг в IT индустрията, където води международни екипи и успешно организира партньорски конференции в цяла Европа. Седем години по-късно намира пресечната точка между професионалния ѝ опит в маркетинга и научното й образование като започва работа в сферата на клиничните проучвания. В момента заема ръководна позиция в международна компания - лидер в бранша, като създава стратегически партньорства с компании от държави в цял свят.

Има ясно изявен талант да общува с хора на всякакво ниво, от различни страни, с разнообразен произход и култура. Успешно организира, координира и ръководи международни екипи и проекти. Обича да прекарва време на нови места и се чувства гражданин на света.

Майка е на прекрасно 3-годишно момиче и е в щастлива връзка с дългогодишния си партньор.
Мила Томова на корицата на списание
Мила Томова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове, принтове? Какви са Вашите ритуали за красота?
Истинската красота на жената се изразява в усещането, което оставя у другите след като си тръгне. Външният вид е важна част от това, защото е директно отражение на ставащото във вътрешния ѝ свят, уважението ѝ към себе си и останалите.

Гардеробът на една жена съчетава функция, естетика и себеизразяване. Чрез личния си стил и външния си вид, ние комуникираме. Какво казваме, зависи от нас. Хубаво е съобщението, което предаваме да отговаря на нашата (красива) същност и намерение. Да бъдем олицетворение на калокагатия – хармонично съчетание на телесна и нравствена красота.

За мен беше изключително трансформиращо преживяване след консултация със стилист да открия палитрата цветове, които ми отиват, заедно със стиловете дрехи, кройки и аксесоари, които подчертават естествените ми предимства по най-добрия начин. Пазаруването стана целенасочено и лесно, а избирането на тоалети за всеки повод бързо и ефектно.

Любимите ми ритуали за красота са редовно движение, хубава храна и искрен смях с любими хора. Намирам неподправената радост от живота за по-ефективна и от най-скъпите кремове и процедури.
Мила Томова на корицата на списание
Мила Томова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?
За това, че никога не спираме да учим е абсолютен пример баба ми, която на 93 години всеки ден ми споделя какво ново е научила за себе си и света. Искреното любопитство към света и поддържането на отворен и гъвкав ум поддържа живеца и оптимизма ни, прави ни по-интересни и добри хора. Смятам, че и 100 живота няма да ми стигнат да изуча и прочета всичко, което ми се иска. И това е прекрасно, защото винаги има към какво да се стремя.

Основно осъзнаване за мен през последната година е това колко е важно умението да регулираме емоциите си, да сме гъвкави спрямо обстоятелствата и да се предпазваме от високи нива на стрес и напрежение. Способността на ума и нервната ни система да остават спокойни дори по време на житейски предизвикателства е важна, за да съхраним духа и здравето си.

Една от любимите ми книги е „Сидхарта“ на Херман Хесе - непреходен шедьовър за търсенето на себе си и смисълът на битието.

Балансът във всичко е винаги търсен и в същото време труден за намиране. Първата стъпка към постигане на баланс в живота е да сме болезнено наясно какви са истинските ни приоритети. След това, да не позволяваме на обстоятелствата от ежедневието ни да ги изтласкват на задна позиция. Ако за нас са важни децата и партньора ни, активно трябва да отделяме време за тях. В същото време, едно нещо не бива да е за сметка на друго. Например, работата не бива да е за сметка на здравето ни и тн.
Мила Томова на корицата на списание
Мила Томова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Важно ли е първото впечатление, което оставяме, когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?
Първото впечатление е важно, точно защото е първо. Често то е и трайно. В същото време, след продължителен контакт с някого, различните впечатления от общуването с него се натрупват и се оформя една по-пълна и меродавна картина за човека, който стои пред нас. За мен е по-важен този пълен образ. Често ми се е случвало да преоткрия някой, който ми е направил неприятно първо впечатление или да остана разочарована от човек, направил ми прекрасно първо впечатление.

Добрите обноски са абсолютно задължителни във всеки един момент и са белег на добро възпитание. Познаването на етикета и протокола са добре дошли умения, които допринасят за това да се чувстваме комфортно във всяка ситуация.
Мила Томова на корицата на списание
Мила Томова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?
Говоренето пред публика е както изпитание, така и удоволствие. Обичам да се предизвиквам и никога не отказвам възможност да изляза извън зоната си на комфорт.

Всички ние непрекъснато водим светски разговори, както в ежедневието си, така и на специални събития. Умението да общуваме леко, непринудено и да намерим тема за разговор с всеки събеседник е от особено значение. Развиването на комуникационни умения помага както на нас, така и на събеседника ни да се чувстваме приятно и адекватни на ситуацията.

Често забелязвам като бариера в общуването нежеланието на една страна да направи първата крачка и да започне разговор. Затова е добре ние да не се притесняваме да бъдем активната страна, да заговорим човека отсреща. Често събеседникът ни може просто да се е притеснявал или да не се чувства уверен в умението си да води непринудени разговори.

Културата на словото се състои в това да подбираме правилни теми на разговор спрямо ситуацията, да проявяваме емоционална интелигентност и емпатия, да слушаме активно отсрещна страна, да подбираме внимателно думите си и да говорим правилно и чисто. Освобождаването от паразитни думи и фрази и обогатяването на речника ни допълнително улеснява комуникацията.
Мила Томова на корицата на списание
Мила Томова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?
Ах, любима тема. Елегантността и грацията на една жена са непреходни. Няма нищо по-галещо окото от жена, която се движи с финес, има красива и изправена стойка и излъчва класа и увереност. Осанката ни прави много силно впечатление, а често дори не си даваме сметка как изглеждаме острани - загрижени, забързани да свършим поредната задача от натоварения си ден. А колко зареждащо е да видиш дама, която не бърза, защото знае, че света чака нея да блести с най-ярката си светлина.

Спортът е неотменна част от живота ми - зарежда ме, прояснява главата ми и тонизира тялото ми. Преди години се влюбих в спортът полденс, който съчетава в себе си много елементи – сила, гъвкавост, издръжливост, творчество и красота. В залата се чувствам като дете на катерушка – изпълнена с въодушлевление и радост. Освен това практикувам йога, плуване и кондиционни тренировки. Това, заедно с разумно хранене, хубави емоции (и добър ген!) ми помагат да поддържам форма.
Мила Томова на корицата на списание
Мила Томова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?
Уча се да обичам себе си всекидневно. Имам периоди, в които позабравям, но тялото и психиката ми бързо ми напомнят. Като жени и майки сме ДЛЪЖНИ да се грижим за себе си, за да имаме достатъчно енергия както за нас самите, така и за останалите. В обществото ни съществува един стереотип на майката и съпругата - героиня, която се раздава за останалите без остатък. Великомъченицата, която поставя всички пред себе си, сякаш това е особена добродетел.

Радвам се, когато виждам този стереотип разбит от успешни, уверени жени, които безкомпромисно и без извинения поставят себе си и своите нужди на първо място. Като майка на дъщеря, искам да бъда пример за нея, че не е нужно да жертваш себе си, за да бъдеш стойностна и обичана. Напротив - когато твоята чаша е пълна си много по-пълноценна за близките си, на работа, за обществото. Една заредена жена излъчва негасима светлина и изпълва с вдъхновение останалите, прави света по-добър и цветен.

Давам си любов по много начини – чрез хубави преживявания с приятели, чрез време насаме, чрез спорт и хубава храна, чрез създаването на красота около себе си. Понякога просто имаме нужда да се поглезим. Членуването ми в Клуб Великолепната Жена и нашите женски срещи ми доставят огромно удоволствие и определено поставям в графата „любов към себе си“.

Аз и годеникът ми спадаме към групата на спонтанните и гъвкави хора, склонни да импровизират. В същото време, с разрастването на семейството ни се налага и да умеен да планираме, за да успеем да обърнем внимание на важните за нас неща, а именно семейно време прекарано заедно, разходки сред природата, виждане с приятели, време и за нас двама ни. Разковничето е и в най-точното планиране да оставиш малко пространство за спонтанност и магия.
Мила Томова на корицата на списание
Мила Томова в интервю за списание "Великолепната Жена"
През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?
Всички ние развиваме собствения си имидж и бранд ежедневно с всичко, което правим, говорим и публикуваме, независимо дали си даваме сметка за това или не. Дори снимките, които пускаме в личните си социални мрежи за част от този бранд. Репутацията ни се гради върху отношението, което показваме към останалите, външния ни вид и начин на изразяване, действията ни в публичното пространство.

Според Марта Бек:
Както правиш едно нещо, така правиш всяко нещо.
С други думи, трябва осъзнато да се отнасяме към всяко нещо, което правим и всеки, с когото говорим. Ако сме внимателни, последователни и държим на думата си, репутацията ни ще жъне успех.

Трите думи, с които бих се описала са социална, емоционално интелигентна, целеустремена.

Смятам, че жените е редно да знаят и спазват принципите на деловия бизнес дрескод, за да поставят фокус върху професионалните си качества и да бъдат приети сериозно. В същото време и при деловия вид има място за женственост, елегантност и себеизразяване. Той е неизменна част от личния имидж и бранд, който непрекъснато градим и поддържаме, и трябва да отразява индивидуалността ни.
Мила Томова на корицата на списание
Мила Томова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли да поставяме граници в общуването си с хората?
Обкръжението ни е от изключително значение, в крайна сметка човекът е социално същество и не може да съществува в изолация от другите. Винаги съм имала разнообразно и богато обкръжение, за мен това е много важно, защото общуването с различни хора ме зарежда с енергия и ми дава възможност да разгърна най-силните си страни. Неслучайно и професията ми е свързана с общуване и свръзване на хора.

Обожавам да общувам с хора, с разнообразен произход и с опитност, различна от моята. По време на следването на висшето ми образование във Великобритания имах привилегията да срещна приятели от цял свят, да науча за техните култури, вярвания и начин на живот. За мен това е безкрайно богатство, което изключително разширява хоризонта.

Обожавам да общувам и с хора по-умни, по-успешни и на по-предно стъпало в живота от мен. Това ме обогатява, дава ми нова перспектива и нови цели, които да гоня. Харесва ми израза: „винаги бъди най-глупавия в стаята“. С други думи, това да се заобиколим с хора, които ни вдъхновяват носи само позитиви.

Вдъхновявам се от хора, които следват пътя си, добавят стойност към света и имат ясна мисия.

Необходимо е да поставяме граници в общуването си с хората, когато се налага да заявим себе си, стандартите си и да се предпазим от навлизане в личното пространство или от друг вид негативност. Чрез правилно и навременно поставяне на граници ние запазваме нивото на общуване на висотата, която искаме и се освобождаваме от хора и ситуации, които не са правилни за нас в този момент.
Мила Томова на корицата на списание
Мила Томова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Снимки: Костадин Кръстев - Коко
ИНТЕРВЮ