Каква е разликата между добрите и лошите маниери?
Добрите понякога остават незабелязани, но лошите - веднага се набиват на очи!
Добрите маниери се един от основните ключове при изграждане на нашия Личен Имидж и Бранд. Те правят приятно впечатление и когато общуваме с такъв човек - усещането е за финес, елегантност, уважение.
Преди да се занимавам професионално с Етикет, аз бях със самочувствие, че имам достатъчно познания в тази сфера, но се оказа, че съвсем не е така. Поради липса на традиции, които да се предават от поколение на поколение, в България се е получил един микс от това какво сме чули от наши чуждестранни бизнес партньори, какво сме видели при пътувания, във филмите, прочели в книгите и т.н Даже, ако решите да се допитате до Интернет по темата, може да се окаже, че на един и същи въпрос - ще получите 2 противоположни отговора.
Толкова ли е труден Етикета за маса?
И да и не!
Да - ако решите просто да запомните наизуст безбройните правила.
Не - ако решите да разберете логиката, защото зад всяко правило в Етикета стои или удобството, или уважението към другите.
Дами, как мислите, познавате ли Етикета за Маса?
ТЕСТ: Отговорете с Да или Не!
Знаете ли:
- Къде да сложите дамската си чанта според етикета, а телефона?
- В кои случаи е уместно да се пожелае „Добър апетит“, и в кои не!
- Разрешено ли е да се подпрете на масата или да сложите лакти?
- Можете ли да започнете да се храните преди домакина на събитието?
- Къде и как се слагат приборите, когато сте в пауза с храненето или говорите с някой?
- С кои прибори да ядете риба, с кои месо, а кое можете да хапвате и с ръце?
- Допустимо ли е да завъртите поднесената Ви чиния, за да ви е по-удобно?
- От коя страна се слага чинийката за хляб и как всъщност се яде хляб на официално събитие?
- Как се ядат с лекота и елегантност сложни ястия (стриди, омари...) и стандартни (пица, спагети...)?
- Как да покажете, че сте приключили с ястието, за да може да го отсервират?
- Кога и как се слага текстилната салфетка, удачно ли е да поискате хартиена салфетка, каква е тайната на това текстилната салфетка никога да не Ви пада на пода?
- Има ли значение начина, по който държите чашите и как да не оставяте червило по тях?
- Какво да направите ако не пиете алкохол, сте вегетарианец, или не харесвате ястието?
„Обядвай с мен и ще ти кажа кой си!“
Няма как едновременно да мислим над това какво говорим и над това какви маниери използваме по време на хранене... В определен момент разговора ни поглъща и маниерите ни се включват на автопилот - и стават такива, каквито са си всеки ден.
Затова Ви предлагам - яжте у дома, като на ресторант! Ще имате предимство при срещи, преговори, непредвидени ситуации! Вместо да се притеснявате и да мислите кое, как и защо да правите на масата - Вие ще се наслаждавате на събитието, на разговора, на компанията, на преговорите... защото процесът Елегантност на масата ще е естествено действие за Вас, Вие си се храните така всеки ден!
Великолепната Жена е наясно с ценностите си! Тя подрежда и аранжира масата у дома красиво не само за гости - а го прави всеки ден за себе си и семейството си!
Някои казват какво значение има как се храним, как държим чашите?
Децата гледат какво правим, а не какво казваме! Дами, наше е призванието да ги научим, да ги вдъхновим, да им дадем крила да се чувстват свободни!
Етикетът е свобода - да знаем кога, как, какво да кажем, направим, постъпим!
Минутка за хумор:
- Скъпа, какво ще вечеряме?
- Японска храна котоима...
Великолепната Жена подрежда красиво масата у дома, не само за гости - а го прави всеки ден, за себе си и семейството си!
Йордана Димитрова
Експерт Личен Имидж и Бранд
Специалист по Етикет, Елегантност и Емоционална Интелигентност
P.S. - Ако имате нужда от знания и вдъхновение на тази тема, в 3 месечната Програма "Код ВЕЛИКОЛЕПНА" имаме Мастър Клас "Елегантност на масата - златни правила за етикет по време на хранене!"
Проверете кога са следващите дати:
АКАДЕМИЯ ВЕЛИКОЛЕПНАТА ЖЕНА