СПОДЕЛЕНО
Какво е естетичната гинекология и какво представлява Mona Lisa Touch лазера?

Какво е естетична гинекология и какво представлява Mona Lisa Touch лазера?

Срещаме се с д-р София Николова и д-р Валентин Николов, които са част от екипа на СБАЛ "Свети Лазар'', които ще ни разкажат повече за това какви са ползите от лазерните процедури Mona Lisa Touch и кога се прилагат те.

Д-р Валентин Николов е сред светилата в българското акушерство и гинекология. Възпитаник на Медицинска академия с редица специализации във Франция и съосновател на СБАЛ „Свети Лазар”, вече четири десетилетия той не спира да работи за чудото на живота. Д-р Николов пръв в страната внедрява и триизмерното ехографско изследване на бременността в реално време (4D) като един от важните елементи на съвременната пренатална диагностика на аномалиите на плода. Прилага най -иновативните методи на лечение при естествено, дирижиранои оперативно раждане, третирането на патологията на бременността в различните й аспекти.
Д-р Валентин Николов
Д-р София Николова завършва Медицина към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (2019), след което специализира Съдова хирургия към Цюрихския университет. През 2021г. започва специализация по Пластично-възстановителна и естетична хирургия към УМБАЛ „Токуда“ и работа към Клиниката по детска ортопедия и хирургия на ръка в УСБАЛО „Проф. Б. Бойчев.“

От 2023 г. д-р Николова е и част от екипа по Eстетична гинекология на СБАЛ „Свети Лазар“, където провежда лазерните процедури Mona Lisa Touch с най-ново поколение лазер на DEKA.
Д-р София Николова
Д-р Николов, д-р Николова, какво представлява естетичната гинекология?
Д-р Николов:
Естетичната гинекология е относително нова тема в областта на гинекологията и е фокусирана върху възстановителните процедури. Целта е постигане на добър външен вид и нормална функция на влагалището и външните полови органи.
Какви процедури извършвате най-често като част от екипа по Естетична гинекология на СБАЛ „Свети Лазар“?
Д-р Николова:
Най-честите процедури в СБАЛ „Свети Лазар“ са именно лазерните – неинвазивни методики за възстановяване на влагалищната лигавица и срамните устни. Те се извършват с технологията на Mona Lisa Touch, която е изключително ефективна при усещане за сухота, изпускане на урина при кихане или кашлица, и неразположения при полов акт.
Лазерните процедури Mona Lisa Touch приложими ли са след нормално раждане?
Д-р Николов:
Имаме много пациентки, които след нормално раждане желаят да се подложат на лазерни процедури с цел депигментация на вулвата и стягането на влагалището, което е от съществено при полово сношение. Процедурата цели подобряване на кръвоснабдяването на тъканите и стимулиране на колегеногенезата.
Какви са отзивите на пациентките?
Д-р Николова:
Изключително добри са! Тук трябва да отбележим, че всяка дама е препоръчително да се подложи на три процедури за оптимален ефект. Наблюдава се по-добра хидратация на влагалището, повишен тонус и статус, който се доближава до този в младежката възраст. Пациентките ни с изпускане по малка нужда съобщават за подобрение още след първия сеанс, а при 87% от жените след завършване на целия курс на лечение се оплакванията изчезват.
Какви са предимствата на Mona Lisa Touch лазера?
Д-р Николова:
Основното предимство е, че Mona Lisa Touch се извършва в рамките на минути, като пациентката се подлага на три процедури през 28 дена амбулаторно и безболезнено.
Какви съвети може да дадете на Великолепните жени относно женското здраве?
Д-р Николов:
Съветваме Дамите да посещават редовно гинеколога си за профилактични прегледи и да не се страхуват да споделят с нас проблемите в половия си живот. По този начин ние, като специалисти в сферата, може да помогнем за постигането на здравословен баланс и подобряване на усещанията.
За повече информация:
Акушеро-гинекологична болница „Свети Лазар“
www.st.lazar-hospital.com
тел.: +359882471069