ПЪТЕШЕСТВИЯ
Япония - страната на изгряващото слънце и гостоприемство!

Япония - страната на изгряващото слънце и гостоприемство!


На японски, Япония ознава Нихон или Нипон, което в буквален превод е:
Място, където слънцето изгрява!

Япония е островна държава в източна Азия и е най-развитата държава в Азия. Това е място, на което се събират в едно - високите технологии и машини, с безупречния ред и дисциплина, култа към семейството, културното наследство, вярата и благодарността към живота.
Исках да предизвикам себе си като посетя една напълно непозната и далечна страна за мен - и ето, че избрах Япония. Най-вече, за да предизвикам себе си, като се изкача на Връх Фуджи - най-красивия и мистичен връх, който някога съм виждала. Разположен е на 3,776 метра надморска височина. Мога да кажа, че това е най-големия връх, който съм покорявала до момента в моя живот и най-незабравимото преживяване.


Гледката от подножието на върха е вълшебна, а усещането на самия върха е като на крайна точка отвъд, която няма нищо. Това е не сам чудо на природата, това е свещено място за будистите. Връх Фуджи е вулканичен връх без вулканична дейност (последно изригване около 1,707 година). Почти през цялата година върхът е покрит със сняг, с изключение на месеците юли и август. Аз избрах именно юли месец, за това мое пътешествие с прекрасната туристическа агенция Trek The World.

Весела Мангейна на връх Фуджи

Нашето изкачване към върха започна в 21:00 часа вечерта, защото искахме да стигнем на върха за изгрева и да видим прословутото Изгряващо слънце. За жалост обаче, със старта на изкачването към върха започна да вали дъжд, който не спря до самия върха. Наложи се да отседнем в подножието на върха, за да се стоплим и подсушим, преди да продължим. На сутринта след изгрев слънце се изкачихме до върха. Успяхме да обиколим целия кратер, а мъглата се движеше и разкъсваше, сякаш по ноти, за да ни разкрие величието на природата и дълбочината на вулканичния връх. На върха поспряхме и изпратихме картички на нашите близки и приятели в България.
Това беше най- магичният момент от всичко!


Весела Мангейна на връх Фуджи

Магията се случи благодарение на организаторите на пътешествието, на величествената природа и на прекрасните приятели, които открих по време на това пътуване. С някои сме приятели до ден днешен, и дори направихме още куп прекрасни пътешествия след Япония.

Весела Мангейна на връх Фуджи


В Япония прекарахме 12 дни и всеки ден бяхме в различен град, сред най-забележителните, от които са: Токио, Йокахома, Осака, Каназава, Киото, Кобе (най-вкусното телешко - Kobe Beef), Хирушима, Нара.Весела Мангейна в Япония


Возихме се на най-бързия влак в света, така наречения Шинкансен (влак-стрела), който развива скорост до 322 километра в час. Освен със своята бързина, шинкансените и избщо японската влакова мрежа се слави със своята изключителна точност, прецизност и чистота.
Пристигат на секундата по разписание!Когато се разхождате в Токио, няма да забележите нито едно кошче, както и нито един боклук по улиците. Всеки е отговорен да поддържа своето място на обитаване чисто, а редът по събиране на сметта е безупречен.

Друго характерно за японската култура е благодарността. На Японски благодаря е Аригато Гозаймас, което в превод е "благодаря Ви много" и се използва навсякъде.
Още от слизането на летището в Токио ви посреща млада дама, облечена в традиционни доспехи, която ви се покланя в знак на благодарност и ви приветства с добре дошли. Нещо, което ще видите навсякъде в страната, поради наличието на много хора - на всяка метро станция или гара на влаковете, всички стълби са обозначени от къде хората се изкачват и откъде слизат.Едно от най-прекрасните преживявания бе обличането на традиционното кимоно и разходка из града, така че да се пренесете в духа на времето на гейшите. Преживяването е уникално и единствено по рода си. Всеки, който има път към Япония непременно трябва да се разходи с кимоно из града - услугата се предлага както за жените, така и за мъжете.

Весела Мангейна в Япония


В Японците има три азбуки и се пише от ляво надясно, от дясно наляво и от горе надолу.
Децата в Япония учат 11 месеца в годината и имат само един месец лятна ваканция.Разбира се в Япония непременно трябва да се опита местното суши и саке - разкошно е!Препоръчвам на всеки, който търси вълшебно пътуване да избере Япония.

Това, което ще видите и преживеете в страната на изгряващото слънце, ще остави траен отпечатък завинаги във вашето съзнание.

Автор: Весела Мангейна
Снимки: Личен архив

Япония