ИНТЕРВЮТА

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Виктория Жекова

ВИЗИТКА :
Виктория Жекова е магнетична и вдъхновяваща с присъствието си жена! Постигнала е множество победи на професионално ниво, и в същото време не забравяща разгръщането на женската си същност и духовното развитие. Определя себе си като жена, запленена от красотата на Света във всичките й безбройни проявления.

Професионалният път на Виктория Жекова започва с завършването с отличие на един от най-трудните университети в България - Медицински Университет в София със специалност „стоматология”, а в последствие и втора магистратура по стопанско управление. Успехите за Виктория не закъсняват и тя започва кариера в политиката, работа в Народното Събрание, става главен редактор на медицинско списание и водеща на телевизионна рубрика на здравна тематика. Последвани от развитие и утвърждаване на собствена практика, поемане на управление на голямо лечебно заведение, собственост на университетска болница, защита на дисертация и многостранен опит като търсен преподавател. Сред постиженията на Виктория Жекова са и авторство на проекти, издаване на книга, национални и международни награди. В момента Виктория успешно ръководи собствена практика и лечебно заведение.

Успоредно с това, получените награди за красота в ранните й години, я насочват към постоянно търсене на повече знания и умения в естетиката. След обучения в България и чужбина става успешен специалист по естетика и дентална медицина.

Моята визия е и личната ми визитна картичка - казва тя, и със същата прецизност и вкус към красотата, ще работя за постигане на желаната визия на моя клиент, както го правя за постигане на моята!

Виктория смята, че жената не може да постигне удовлетворение в живота, ако не подхранва и не напълва със съдържание всичките си нива на потребностите – от правото й да бъде в сигурност, през потребността да изразява женската си същност, професионалното си и кариерно развитие, връзките и партньорствата си, както и потребността да обича и да бъде обичана, в едно с духовното си развитие и връзката и с Бог. Именно потребността й да потърси и да намери философските и духовни отговори, преди години я среща с една от най-дълбоките йога школи в света. Така тя се запознава с автентичната духовност на Изтока и минава множество обучения и инициации, за да може днес да предава знанията и уменията си на други жени, чрез насочени практики към хармоничен живот на жената - в здраве, щастие и в пълния си потенциал. Прави го в свободното си време, като мисия и желание да допринесе за повече осъзнатост и хармония на жените в днешният динамичен Свят.

Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове? Какви са Вашите ритуали за красота?

Красотата е отвъд думите и определенията. Обичам думите на Халил Джубран „Красотата е вечността, оглеждаща себе си в огледало!”. Тайната на истинската красота на жената за мен е в хармонията – със себе си, със света около нея и в енергията й! Красивата жена не се страхува да бъде видяна, защото е в мир с всичките си аспекти, силни и слаби страни и разбира, че само всичките те, интегрирани в своята цялостност, създават нейната уникалност. Тя е игрива със Света, чувствителна и чувствена, когато и както реши. Тя обича с всяка клетка от себе си да бъде ЖЕНА, тя знае как да притихва, да забавя ритъма си и просто да се разтваря в момента. Тя обича да се смее, да си реше косите, да гали тялото си, да е мила със себе си и в същото време знае границите си и не се притеснява да казва открито "НЕ" и да защитава това, което обича. Тя излъчва сила и присъствие, внимателно докосва чуждите души по същия начин, по който иска нейната душа да бъде докосвана от другите.

Външният вид на една жена е приказката, която тя прошепва с тихият глас на хората, които я срещат по пътя си. Тук няма правила и клишета. За мен правилното е, всяка жена да живее и да облича във форма автентичните пориви на своята душа, както и да разкаже на външният си вид своята собствена, уникална и неповторима приказка.

В стила на обличането обичам женственост, облечена в елегантност и нотка на разкош. Обичам дрехи, подчертаващи съвършенството на формата на женското тяло, оставящи място за тайнственост и фантазия, подчертаващи единият от аспектите на женствеността, и уравновесяващи енергията със забулването на друг.

Обичам цветове. Обичам да си играя с енергията, която носи всеки цвят и чрез тях да изразявам различните страни на женската си същност, различните настроения или различните послания, които искам да предам. Дали става въпрос за флирт с любимият мъж или внушение в бизнес среда, че ти можеш да контролираш ситуацията – цветовете могат да засилят много правилното послание. В последните години обичам много дрехи, рокли или части на тоалета в червено, цикламено и наситено синьо. Червеният цвят отразява моята енергия, женственост, страст, динамика и индивидуалност, а розовият и цикламеният – мекота, нежност и щипка закачливост, синият – дълбочина, изисканост, чувствителност, интелект. Напоследък преоткривам финеса на изумруденият цвят.

Смятам, че изисканата жена се познава по обувките и по ръцете и никога не си позволявам, едното или другото, да изглежда евтино или неподдържано. Обичам красиво бельо и смятам, че невидимата част на нашият тоалет е това, което кара очите ни да блестят. Разбира се, цялостност на излъчването освен дрехите придават и подходящият грим и поддържана коса. Обичам да експериментирам с грима и с удоволствие се оставям в ръцете на професионалисти, като човекът, работата с който за мен несъмнено е “терапия по красота” е Кирил Чалъков. За косата съм по-консервативна – родена съм с руса коса и светла кожа и очи, и ставам съвсем различна даже, ако на шега си слагам тъмна перука. За всичко останало се доверявам на Мария Ненова от Фризьорски салони Вени, която е невероятно талантлив творец, създаващ изкуство със златните си ръце.
Любимите ми аксесоари са обувките и обиците. В ежедневието си никога не комбинирам повече от два акцента – забележими обици и обувки са достатъчни, за да украсят визията, диадема и чанта с уникален дизайн също. Обичам подбрани към тоалета ръкавици, те придават женственост и класа. Никога не обличам дреха, която излъчва послание, различно от това, което съм аз.

Всяка сутрин се усмихвам на себе си и на новият ден и започвам с голяма чаша топла вода с лимон или псилиум за детокс ефект и сутрешна йога. За мен е много важно редовното пречистване на всички нива – детокс на тялото с разтоварващи дни и сезонни по-интензивни прочиствания, детокс на емоциите с женски практики и детокс на ума с редовна медитация.
Ежедневно се грижа за кожата си сутрин и вечер, като по правилен начин и с правилни интервали нанасям серумите и кремовете за лице и околоочният контур. Държа на качеството на бялата си козметика и смятам, че превенцията в поддържането на младостта на лицето е винаги по-добра от търсенето на начини за “лечение”. Намирам за изключително полезни курсове с индивидуално подбрана мезотерапия за тонус, плътност и свежест.

Сако и пола: Elisabetta Franchi, грим: Анна Рангелова, коса: Мария Ненова, снимка: Валентин Иванов, Soul Catcher

Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?

Гладът на душата ни за развитие, е основният двигател и скритият мотив зад всяко наше действие. И да, именно за това смятам, че да учим, да опознаваме и да осъзнаваме нови неща, е естественото ни състояние през целия ни живот и едновременно с това и най-големия ни дар. Без да научаваме нови неща - времето би спряло, защото би спряла и трансформацията във всичките и проявления. Чрез опознаване на външният свят се стремим да опознаем себе си и да отговорим на въпросите: “Кой съм аз? От къде идвам? С каква цел съм тук?”. Всички отговори, които търсим са за да разберем, кой пита?
Моята жажда за знанията още от времето, в което бях дете е неутолима, и често си мисля, че няма да ми стигнат и няколко живота, за да прочета, да науча, и да се потопя във всичките нови области, в които искам. Разкриването на всеки нов пласт на знанията, всяка неизследвана от мен област, аспект, умение носи насладата на ума ми.
За мен важи максимата: “Интелектът е секси!”. Смятам го за едно от ключовите качества както на класната жена, така и за мъжа. Обикновено именно това е качеството, което забелязвам първо в мъжете.

Може би най-важното ми осъзнаване от последното време е, че обстоятелствата ти са твоят избор.

Обичам многопластови книги, докосващи тънките струни на душата и предлагащи храна за философските размисли. Една от любимите ми книги е “Майсторът и Маргарита” на Михаил Булгаков – роман, изтъкан от мистика, алегории, преплитане на времевите линии, сюжети и герои, роман за силата на човешката любов, за единството и противоположността на добро и зло, за Бог и за човек. . Обичам понякога да препрочитам Франсоаза Саган и да се потапям в нейната чувствена емоционалност с вкус на тъга. Обожавам поетите на така нареченият сребърен век на Руската литература, особено Марина Цветаева, Анна Ахматова и Александър Блок – те са честите ми събеседници в разговорите на душата ми.
Книги, оказали голямо влияние на развитието ми като жена са “Бягащата с вълци” на Клариса Пинкола Естес, често я отварям на произволната страница и винаги намирам нужните отговори, както и “Императрицата в теб” на Кристине Ли и Уля Краутвалд. Обичам книгите на Екхарт Толе, “Разговори с Бога” на Нийл Доналд Уолш, чета съвременни романисти, обожавам книгите и алманасите за история на изобразителното искуство и творбите на отделните художници. Разбира се, чета и много професионална литература, особено новостите, представени от чуждите автори.

Да, смятам че балансът е възможен и че ние сме творци и архитекти на собствения си живот. Вярвам, че колкото повече работим за вътрешният ни баланс, толкова по-лесно ни се удава и външен такъв. В йогата спокойствието и фокусът на умът са ключови за изпълнение на всички йога-пози за баланс, същата максима за мен важи и за постигане на баланса в живота.

Безспорно, многогодишният ми опит на мениджър ме е научил, че в бизнеса има и неприятни задачи ив ролята си на мениджър, отговорността да ги изпълниш е твоя! Това е като операция в медицината – болезнена, но необходима за спасяването на пациента. В такива ситуации аз действам по-скоро като мъж – с яснота, знания, решителност и отстояване на правилното за мен. Но приключа ли веднъж с решаването на проблема, моето правило е да преработя всичките свързани емоции, да се отпусна и да се върна към естествената за мен мекота и женственост. Старая се да не оставам в състояние на контракция, защита и отбраняване от Света. Смятам, че това е голям проблем за жените в бизнеса, който им пречи да се чувстват истински живи.


Обичам да си задавам въпроса: “Ако притежаваше всичките пари на Света, какво би правила точно в този момент?” И ако отговорът е, че професионалната ми изява или професионалното ми обкръжение биха били тотално различни – разбирам, че е време за промяна. Защото вярвам, че животът е безценен дар, който не бива да бъде пропиляван и ако вътрешният ти компас сочи в противоположната посока, нищо друго няма значение. Както и твърдо вярвам, че истинският, голям успех идва само когато “гориш” за работата си, за хората, с които работиш и за идеята, която е твоето призвание!

Рокля: Elisabetta Franchi, грим: Анна Рангелова, коса: Мария Ненова, снимка: Виктория Сиракова

Важно ли е първото впечатление, което оставяме когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?

Съвременната психология смята, че мозъкът ни е свикнал да прави преценка за обектите пред него в рамките на секунди – мисловна програма, останала още при примитивното човечество, когато е трябвало човекът да прецени дали някой е заплаха за него моментално.Сега в рамките на няколко минути можем да си изградим първото впечатление за човека, с когото говорим, и рядко това впечатление се променя. Това важи и на лични срещи, и в бизнес средата. За първото впечатление са важни няколко
фактора - как изглеждаме, как се усмихваме, какво невербално послание отправяме, как се отнасяме с човека срещу нас и с другите, които ни заобикалят, и разбира се как говорим.

Имах щастието да израсна в семейство с дълбоки традиции и добро възпитание, учтивост, умението да си добър и приятен събеседник, широка обща култура, познаването на етикета и фини обноски се смятаха за задължителни за една млада жена. Радетел съм за възраждане и утвърждаване на тези ценности в обществото и смятам за полезно правилата на добрите обноски, етикетът и протоколът да се изучават в училища и после университети.
За да се нарече една жена не просто красива, а класна и най-вече ВЕЛИКОЛЕПНА е задължително нейното присъствие да излъчва финес в маниерите, движенията, жестовете, говора, познаването на правилата на държанието в обществото и най-важното, умението й да накара всеки, който я среща, да се почувства комфортно.

Панталон и боти: Elisabetta Franchi, обувки: Casadei, грим: Мария Ненова, снимка: Виктория Сиракова

Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комунакцията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?

Говоренето пред публиката е умение, което се научава. Има цяла наука, която се занимава с това и е много полезно рафинирането на уменията с помощта на професионално обучение. В комбинация с автентичността и вярата в това, което правиш, са залог за успех и влияние върху другите.

Да, за мен е важно умемем да водим светски разговор, защото именно с такъв започва всяка по-дълбока комуникация – както в лични срещи, така и в бизнес среда. Познаването на правилата на кратък разговор, или светски разговор, спестяват много притеснения на всяка жена, а и на събеседниците й и я правят желана компания. Едно от най-важните умения на светски разговор, за което съм чувала Йордана Димитрова да говори по прекрасен начин в лекциите си, е умението да помогнеш на събеседника си в неловка ситуация и аз го намирам за изключително красиво, и много присъщо на жена.

Основната бариера за мен е, че в разговор и в комуникация като цяло хората често са неосъзнати за истинските мотиви, които ги движат и проектират собствените си нужди и страхове върху другите. Оттам идва и неразбирателството. За мен от години е практика по време на разговор да задавам въпрос на себе си: “За кого говоря в момента?”, като искам да съм осъзната, дали казвам определени неща, за да помогна на другия или използвам събеседника си за предлог, за да говоря за себе си. Няма нищо лошо в последното, но в добрата комуникация трябва да има еднакво пространство за изява и на двамата, а объркването на истинските си мотиви води до последваща неудовлетвореност и прехвърляне на вината към другия и от двете страни. ,Много е полезно да знаем метода на ненасилствена комуникация , на американския психолог Маршал Розенберг, който ни позволява да разбираме емоционалните си състояния и да изразяваме нуждите и чувствата си, по осъзнат и не нараняващ другите начин.

Човек с висока култура на говора, има богат речник. Неговата реч се отличава с чистота, изразителност, яснота и коректност. Културата на говора или на словото, е способността да облечеш своите мисли в думи и да ги предадеш на събеседника си, по правилен, ясен и въздействащ начин. Съвсем естествено, влиянието, което оказваш върху другите зависи от културата на говора ти. За мен тази връзка е двупосочна и влияе и върху начина ни на мислене – човекът няма други мисли освен тези, формирани с помощта на думи, познати му на един или повече езици. Ключово за повишаване на културата на речта за мен е четене – особено на класиците в литературата, които са използвали богат речник и набор от словесни изразни средства.
Важно е и за мъжа, и за жената – лично за мен никога не е било възможно да имам отношения с мъж, който комуникира, използвайки беден речник или груби изрази.

Рокля: Elisabetta Franchi, обувки: Casadei, грим: Анна Рангелова, коса: Мария Ненова, снимка: Валентин Иванов, Soul Catcher.

Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечaтление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?

На жената, както на котката, и приляга да е плавна, гъвкава и грациозна. Йогата, спортът и женските практики са залог за добро физическо и психическо здраве, и жизнена енергия на една жена. В моят живот те са е ежедневие, което обичам и приоритезирам.

Аз съм спортистка и танцьорка от дете и това ми е помогнало да запазя дисциплината на тренировките за цял живот. Поддържане на красиво и здраво тяло е приоритет за мен. Храня се нисковъглехидратно, имам редовни дни, в които гладувам определен брой часове. Правя дихателни упражнения, танцувам много, имам и редовни кардио тренировки в графика си. Задължителни за мен са и упражнения за тазово дъно, които са важна част от женското здраве и добруване. Обожавам да танцувам, минала съм през най-различни приложни полета на танца - танцуване за сцена, танцуване за удоволствие, танцуване като практика на освобождаване на емоции и слушане на тялото си, танцуване като енергийна практика. А вкъщи, често просто си пускам музика, затварям очи и танцувам за себе си - тогава съм истински щастлива!

Снимка на Валентин Иванов Soul Catcher

Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?

Вярвам, че за да се научиш да обичаш безусловно някого, трябва да първо да се научиш безусловно да обичаш себе си. В обратният случай е невъзможно да дадеш нещо, което не притежаваш. И това лесно може да превърне всяка жена в просякиня на любов, която не й достига вместо да излъчва любов и да привлича любов в изобилие. И в случая нямам предвид „дребна” любов, като поощряване на егоистичните си или деструктивни навици, а дълбока любов, приемане и състрадание, когато е необходимо към интегрираното ни „Аз”. Осъзнаване, че именно съвкупност от всички мои силни и красиви страни и слаби, и не толкова желани, са ми помогнали през годините да извървявам пътя си, да се справям с предизвикателствата и да се превърна в жената, която съм днес!
Вярвам, че всяка жена е изключително красива и достойна за любов, както и вярвам, че любовта ни дава всички отговори в живота и всичко, което правим, в чистотата си идва от мястото на любов!
Изразявам любовта към себе си, като си подарявам време. За лично мои неща. За това, което докосва душата ми. Като се подкрепям и си давам пространство да бъда и в ситуации, които са извън моя ресурс. Разбира се, като се глезя по женският начин – възнаграждавайки себе си за труда, който съм положила с красиви моменти, красиви места, красиви покупки, терапии за лице и тяло, спа – особено благотворно на моята енергия действа вода, Слънце, природа, тишина. Като съм внимателна към тихият шепот на душата ми.

Обожавам всичко, свързано с красотата! Обичам изкуство във всичките му проявления – картини, фотография, музика, литература, архитектура, мода, дизайн. Обичам да творя и много харесвам да откривам нови начини да сътворявам красота за себе си и любими хора около мен. Обичам да откривам непознати дестинации, да се потапям изцяло в нова култура, да попивам цветове,природа, архитектура, начинът, по който хората изглеждат и общуват помежду си. Често обичам да пазарувам характерни за местни жени дрехи, и да се обличам като тях, „обличайки” и техният бит, култура, мъдрост. Понякога просто обичам да сядам на чаша кафе в непозната страна и да наблюдавам хората. В такива моменти имам усещане, все едно хиляди животи едновременно живеят в мен, а миналото и настоящето се сливат в едно. Нямам една любима дестинация, може би най-напълващи моята женска същност, са тропическите дестинации, непременно с безкраен океан и буйна, многоцветна природа.


Рокля: Elisabetta Franchi, обувки: Casadei, грим: Кирил Чалъков, коса: Мария Ненова, снимка: Петър Пешев

През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?

Да, смятам че Личният Имидж и Бранд за много важни за постигане на успех и говоря много за това в книгата си. Съвкупност от това, с което ни свързват хората определя и тяхното доверие в това, което ние правим професионално и предлагаме на клиентите си.

Бих се описала като забележима, дълбока, чувствителна жена!

За успешният делови вид на една жена,е важно познаването на правилата за бизнес облекло, плюс щипка собствен уникален стил и внимателно подбрани дрехи, които ще подсилят енергията, която искате да излъчвате в конкретна бизнес ситуация . Това е формулата на успеха за мен.

Рокля: Elisabetta Franchi, обувки: Casadei, грим: Анна Рангелова, коса: Мария Ненова, снимка: Валентин Иванов, Soul Catcher

Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли да поставяме граници в общуването си с хората?

„Ако има взаимодействие – и двата елемента се променят” – този израз за мен важи и за химията, и за човешките взаимоотношения. Избирам в обкръжението си хора, с които взаимно се обогатяваме и прекараното време заедно - променя и разширява съзнанието на всеки от нас. Обичам да общувам с хора с рафиниран интелект и дълбочина. Вярвам в максимата, че ако искаш да засилиш някое човешко качество в себе си, да станеш добър в нещо, да постигнеш определен успех – заобиколи се с хората, които вече го притежават или го могат и ти ще „попиеш” от тях това, към което се стремиш. Вярно е и обратното – негативното в другите също ни влияе, включително на подсъзнателно и енергийно ниво. Затова е здравословно, макар и понякога болезнено, да прекъсваме връзки, които са станали товар за нас. Лично аз съм благословена с няколко невероятни близки приятели, всеки от които стопля по свой неповторим начин душата ми и те са второто ми семейство. Като се замисля за обединяващо всички тях качество – то ще бъде невероятна, светла и безусловна доброта!

Живеем във време на свръхнатоварване, с общуване и поемане на информация от външният свят. Замислете се, с колко души сме общували преди ерата на интернет и социалните медии – били са десетки, докато сега са десетократно или стократно повече. Стотици приятели от социалните мрежи се свързват с нас чрез съобщения, коментари, публикациите. Към тях се прибавят и работните ни партньорства. Това неминуемо изразходва енергията ни на жени. А без енергия, нямаме този блясък в очите, който ни прави магнетични, привличащи, игриви, наслаждаващи се на живота. Като на жени ни трябва фин баланс между разширяване и свиване, отваряне навън и обръщане навътре, изразходване на енергия и напълване с ресурс, думи и тишина. Именно за баланс аз задължително имам дни, които прекарвам в пълна тишина, научих го от йога-практика, която се казва „мауна” или мълчание, като най-дългият ми период на мълчание като рийтрит беше от 10 дни и ефектът за пречистване на съзнанието и енергията ми бе огромен – без да говоря, без да пиша съобщения, без телефон, компютър и интернет. Горещо препоръчвам на всеки да опита и сам ще усети разлика във виталитета и настроението си.

И на финала, всичко казано до тук, мога да го събера в няколко думи – Великолепни сме когато сияем, танцуваме, обичаме и изживяваме всеки миг от красотата да бъдем ЖЕНИ!

Рокля: собствен дизайн ,о-в Бали, Индонезия


Корица :
Снимка: Виктория Сиракова
Коса: Мария Ненова
Грим: Анна Рангелова
Обици: Elisabetta Franchi
Сако: Giorgio Armani

ИНТЕРВЮ