ИНТЕРВЮТА
Ралица Синдер на корицата на бр. 79 на седмичното Лайфстайл списание на "Великолепната Жена"!

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Ралица Синдер

ВИЗИТКА:
Маркетолог по образование, лектор по професия и предприемач по призвание - Ралица Синдер умело демонстрира какво е да си жена на 21ви век, комбинирайки кариерни амбиции с отглеждането на здраво и щастливо семейство.

Бременна в 7-мия месец, първия си бизнес Ралица стартира съвместно със своя съпруг през лятото на 2021 година, когато очаквайки първата си рожба, двамата родители се оказват без работа поради пандемията. Година и половина по-късно, веригата магазини за бързо хранене Captains е номинирана в категория Retail Business of the Year в Scotlands Business Awards - "Поднасяйки уикенда в чиния до вратите на техните клиенти, 7 дни в седмицата".

Освен успешния бизнес на западния бряг на Шотландия, Ралица работи като Асистент Професор в University of the West of Scotland, университетите Wuxi Taihu и Changchun Institute of Technology в Китай и университета Glyndwr Wrexham в Уелс. Основна цел на Ралица е да вдъхновява младите хора да бъдат любознателни, смели и работоспособни, изнасяйки многобройни мотивиращи речи и семинари съвместно с организации като Adopt an Intern и Princess Trust Scotland.

Само на 24 годни, Ралица се квалифицира като Chartered Marketer (най-високия международен клас маркетолог). Вследствие бива избрана в борда на директори в Chartered Institute for Marketing, където служи в продължение на две години, редом с това оглавявайки най-голямата TEDx конференция в Европа.

Докторантурата, която учи в момента ще бъде нейното шесто образование. Ралица живее за да служи и допринася стойност в живота на хората около себе си, и това личи от всички нейни инициативи и отзиви от клиенти и студенти.
Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове, принтове? Какви са Вашите ритуали за красота?
Истински красивата жена е автентична и вярна на себе си. Тя познава добре своите качества и знае как да ги подчертава. Подбира внимателно тоалета си според ситуацията. Когато сме адекватно облечени според ситуацията, особено пред публика, доверието към нас и съдържанието, което комуникираме, е по-голямо. Вярвам, че каквото е вътре в нас, извира и във физиката ни отвън – самоуважение, грижа, добросърдечност.

Жените се разделят на сезони спрямо това какви цветове и бижута подхождат на техните естествени черти. Мои са есенните цветове – тъмно зелено, кафяво, бордо, керемидено червено, оранжево. Дрехите с по-ситни принтове и щампи ме открояват повече. Бижутата ми са златни или от розово злато и много минималистични. Хората най-често коментират и ме запомнят по широката усмивка, ако мога да я нарека аксесоар. Предпочитам по-класическите и безвременни аксесоари, както и естествените материи. Но вярна на себе си съм и бунтар по душа, не се учудвайте ако ме видите в класическа сатенена рокля с кубинки.
Ралица Синдер в интервю за списание "Великолепната Жена"
Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?
Мисля, че има само две посоки в развитието на всеки човек – напред или назад. В момента, в който спрем и започнем да мислим, че знаем или можем достатъчно, несъзнателно поемаме в грешната посока. Усилията които полагам в развитието ми като професионалист, жена и човек са в основата на моето самочувствие, а предизвикателствата, през които преминавам градят моята самоувереност. Колкото повече от тях ние поставяме сами на себе си, толкова по-малко трудности живота ни подхвърля, защото знае, че ние сами се грижим да ни е интересно.

Гордея се с моята библиотека. Много от книгите в нея вече не са на пазара, а са изключително ценни. Осъзнавам, че предпочитам да чета литература написана от жени, по-лесно ми е да ги почувствам и да резонирам с тях, когато става въпрос за теми по личностно развитие и кариера.

Моят баланс в живота е да съм сигурна, че днес съм дала всичко от себе си спрямо нещата, които са в днешния ми график. Утре отново. Всеки ден е автентичен проект изискващ своето внимание, независимо с какво сме решили да го запълним.

Женския професионален успех и корпоративно, и при собствен бизнес, се гради на удоволствие от това, което правим и на взаимното сътрудничество. При мъжете от друга страна бизнеса се води чрез по-агресивно целеполагане и състезание. Това са моите наблюдения.
Ралица Синдер в интервю за списание "Великолепната Жена"
Важно ли е първото впечатление, което оставяме, когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?
Първото впечатление задава тона, за това как ще ни възприеме и третира отсрещната страна. Маниерите тук са с особено значение. Добрите обноски винаги ще бъдат на мода, не само по време на събития или в работа, а също в супермаркета, влака, и навсякъде където има други човешки същества.

Познанията по етикет са задължителни, особено когато пътуваме международно. Студентите и колегите ми в Китай имат коренно различни очаквания и възприятия от тези във Великобритания и няма как някой да е запознат с това, докато не се поинтересува. Но мисля че не е срамно, човек ако не знае, да попита. Любопитството и усилията често биват възнаградени.
Ралица Синдер в интервю за списание "Великолепната Жена"
Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?
Работата ми през последните години е да говоря пред стотици хора. Класовете които обучавам са между 500 и 700 човека. Аз лично обожавам да се свързвам с публиката, но също разбирам притеснението, което доста хора биха изпитали. Най-важното за моята публика е да са убедени, че човека пред тях е добронамерен и с грижа за тях. Когато сме неуверени в себе си или това, което казваме, това много лесно се бърка с недобронамереност и връзката с публиката се губи. Да създам доверие ми отнема няколко минути пред нова публика. И чак след това идва увереността им в академичното съдържание, което комуникирам с тях. Комуникацията ни е двуразова, вместо монолог. Има много тактики и похвати от сферите на маркетинга и психологията, които могат да се приложат за по-голям ефект и резултат със студентите, а и с всеки тип публика, моята докторантура се фокусира в голяма степен върху тях.

Моят опит спрямо спускане на бариери между хората в комуникацията е, че трябва да се фокусираме върху това да задаваме повече въпроси на отсрещната страна и да слушаме ефективно, вместо да се фокусираме прекалено върху себе си. Когато става дума за между-йерархическо общуване - всички сме хора и дори най-популярните и търсени личности имат нужда някой да ги попита чисто човешки: "Как сте днес?", "Какво ще вечеряте?" - вместо да се впускаме в ненужно сложни теми.
Ралица Синдер в интервю за списание "Великолепната Жена"
Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?
Чрез естетиката на движения една жена комуникира женствеността си. Това е основното, което би различило мъж и жена облечени в подобен делови костюм например. Възприемам го като силно оръжие, което всяка дама трябва да има в арсенала си.

Поддържам тялото си като мисля за него с любов и го виждам по същия начин независимо през какво преминава. Ходя на фитнес редовно с индивидуална програма направена за мен. Аз съм квалифициран треньор и въпреки това имах личен треньор за около година. Храненето е неприкосновена дейност и не само с какво се храни, но и с кого, има огромно значение за нашето здраве.
Ралица Синдер в интервю за списание "Великолепната Жена"
Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?
Показвам обич към себе си, като не приемам нищо лично или прекалено на сериозно. Ако повече хора развият добро чувство за хумор и самоирония, живота ще бъде много по-лек и забавен. Това го разбрах по трудния начин.

Рядко смогвам на всичките ми хобита и интереси. Най-редовно ходя на фитнес и винаги съм записана на някакви уроци, през зимата беше тенис, после плуване, сега танци. Сред хобитата ми са също четенето, интериорният дизайн, участието в женски кръгове и общества и следенето на семинари по различни теми свързани с приложна психология и личностно израстване. Обичам да ходя на театър, балет и най-вече опера.

Обожавам арт галерии, музеи, и като цяло нови места. Най-забележителното досега беше Таж Махал – с причина едно от 7- те чудеса на света. Предстои ми да видя Великата Китайска Стена през есента, нямам търпение. Обичам да ми е ново и интересно.

Моето семейство е семейство на много религии и културни обичай – аз съм отгледана в православно християнско семейство, съпругът ми е сикх и живеем в предимно католическа държава. Празнуваме всички религиозни и комерсиални празници! Колкото повече, толкова повече. Празнуваме и всички свои успехи, малки и големи. Това е другото ми хоби, да организирам празненства с различна тематика.
Ралица Синдер в интервю за списание "Великолепната Жена"
През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?
Имиджът е това, което показваме на хората отвън. Но е важно, особено за израстващото поколение, да осъзнава, че красиви снимки в социалните мрежи не са достатъчни, за да се произведе запомнящ се, ефективен имидж. Имиджът ни трябва да бъде подплатен с опит, знания, умения и да стъпва върху добре изградена ценностна система. От там насетне външният блясък, въпреки че изисква внимание и усилия, е по-лесен за постигане.

Описвам се с основните ми ценности: съвестна, добросърдечна, грижовна.

Успешния делови вид на жените е увереният вид. Постигаме го като сме подготвени добре за деловите ни срещи. Като познаваме добре публиката си и техните очаквания и болежки. И знаем как да общуваме на техния език. Като сме облечени по начин адекватен за ситуацията, но който ни кара да се чувстваме добре. Хората най-често купуват нас, а не продукта ни, затова трябва да обмислим внимателно какво впечатление искаме да оставим у някого.
Ралица Синдер в интервю за списание "Великолепната Жена"
Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли да поставяме граници в общуването си с хората?
Чета доста по тази тема напоследък. Вече е научно доказано, че когато прекарваме повече време с определени хора, не само тяхното мислене, а и тяхната физическа биология се прехвърля и на нас – качествена и некачествена. Същото е и между хора и животни.

Най-силните ми приятелства са изпитани през годините. Работата ми е да се срещам и да работя с нови хора постоянно. Намирам за лесно свързването с нови хора и ми е интересно да слушам гледните им точки и да наблюдавам как реагират в различни ситуации.

Вдъхновява ме всеки, който се опитва да остави следа след себе си и да направи света по-добро място!
Ралица Синдер в интервю за списание "Великолепната Жена"
Снимки: личен архив
ИНТЕРВЮ