ИНТЕРВЮТА
Анастасия Шахматова на корицата на бр. 7 на седмичното Лайфстайл издание на "Великолепната Жена"!

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Анастасия Шахматова

ВИЗИТКА:
Анастасия Шахматова е красива и елегантна Дама, майка на 7 годишна дъщеря, през последните години развива своя Школа за Жени на теми за личностно развитие.

Имигрира в България, когато е едва на 19 години. С помощта на своята амбициозност, упоритост и желание за успех постига неща, които я карат да се чувства щастлива и пълноценна. Като зодия Телец тя е свободолюбива и интересна жена.

Анастасия Шахматова завършва Софийски Университет, специалност Журналистика. През годините получава знания и опит в различни сфери - от фризьор до ръководител на собствен бизнес в сферата на образованието. Има усет към развитието на нови и иновативни подходи в бизнеса, и съумява да стартира собствено дело с нулев капитал, с помощта на знанията и уменията си, които непрекъснато надгражда.

През 2012 г. Анастасия създава собствен бранд за бижута, където умело влага своя творчески потенциален и постепенно се превръщат в предпочитан аксесоар за много Дами. От 2015 г. в продължение на 4 години, ръководи Школата на Лариса Ренар в България, където се развива като треньор, консултант и специалист по Женски практики. През 2019 г. е моментът, в който приема предизвикателството да стартира своя собствена онлайн Школа за жени WomanLifeBook.

Анастасия е организатор на женски тренинги с дългогодишен опит. Тя успешно привлича в общността WomanLifeBook едни от най-добрите руски, български и английски психолози и треньори за личностно развитие. Способността и да определя нуждите на клиента, и помага да създава Програми на тренинги/обучения/семинари така, че да са максимално ефективни и полезни за жените. Тя познава в дълбочина методите на работа на всеки психолог от екипа на своята организация. Това и дава възможност бързо да определи какво е важно за клиента и да го насочи към правилния специалист. По този начин клиентът съкращава пътя на личната терапия в няколко пъти.

Анастасия Шахматова е експерт по физиогномика в Школата на А. Павлов и продуцент в „Школа на продуцентите“ на Татяна Маричева. Изучавала е Психологически Архетипи по метода на В.Пономаренко и е преминала успешно Програмата за "Личен Имидж и Бранд" при Йордана Димитрова - Специалист по Етикет, Елегантност и Емоционална интелигентност!

Анастасия Шахматова е първата притежателка на Медальона „Кръгът на Женската Сила” в България. Тя е обучавана по руската школа и години наред помага на жените да влязат в тяхната женска енергия, и да почувстват женската си сила!

Анастасия смята, че мисията на всяка жена е - да построи свое лично щастие, а не по модела на някого!

Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове? Какви са Вашите ритуали за красота?

За мен истинската красотата на жените идва отвътре! Колкото и да е клиширано това смятам, че без хармонично вътрешно състояние, и най-красивата жена ще бъде безлична. Както една жена възприема себе си, каквито мисли „живеят“ в главата и - това и излъчва! Всички сме виждали строги, високомерни и „недостъпни“ лица на красиви жени, с които всеки се притеснява да разговаря. И съвсем различно е, когато жената е позитивна и добронамерена – тя е усмихната, и това я прави много по-красива и привлекателна за хората около нея. Истинската красотата на жените за мен се крие в умението и да обича себе си и околните!

Не с по-малка важност за мен е и външната красота на всяка жена - важно е вътрешната красота да бъде „опакована“ по подобаващ начин и отвън! Забелязвам, че на красивите и поддържани хора живота им предоставя много повече възможности. Щом жената успява да се грижи за себе си, това е показател, че може да се отнесе отговорно и към други неща. Това винаги предизвиква доверие и уважение, в хората с които се среща.

Моят стил е женствен и елегантен, понякога по-ежедневен. Обожавам малки чанти, големи обеци и фини колиета. Един от любимите ми цветове е червен, и всички изходящи от него - от циклама до розово. За съжаление, не мога да нося оранжево, понеже съм цветотип зима и не ми стоят добре топлите оттенъци. Също така, внимавам и с принтовете. Стоят ми много по-елегантно изчистените материи, а с принта се изгубвам като образ.

От няколко години активно практикувам фейсбилдинг и самомасажи. Правя си ритуал всяка сутрин и един вечер. Чувствам се повече от чудесно с тях - тонизира лицето ми като го енергезира сутрин и отпуска вечер.

Анастасия Шахматова от WomanLifeBook в интервю за "Великолепната Жена".

Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?

Съгласна съм на 100%. Аз съм от хората, които са любознателни, както в личен така и в професионален план. И това ме кара да се интересувам от новите тенденции и похвати, които разширяват мирогледа ми. Това ми дава и голям брой професионални инструменти, които ми помагат да бъда няколко крачки пред конкуренцията.

Моето осъзнаване е, че не мога да помогна на някой друг, ако самата аз съм в дефицит. Старая се да се грижа подобаващо за себе си и нуждите си, и тогава да раздавам плодовете от този труд на околните.

Чета много професионална литература и имам много любими книги. Ще Ви споделя за една книга, която остана в сърцето ми през годините и тя се казва „Динка“. Това е първата голяма книга, която съм прочела в живота си. Историята е увлекателна и разказва за живота на едно щастливо дете.

Всеки ден се стремя към Баланс в живота и мога да кажа, че с дисциплина ми се получава!

Бизнес по женски - безспорно има! Жената е тази, която поставяйки целите си, се стреми към тях по елегантен начин, а не като мъжете по праволинеен. Тя се наслаждава на процеса, затова и бизнеса по женски е много по-творчески и вълнуващ!

Анастасия Шахматова от WomanLifeBook в интервю за "Великолепната Жена".

Важно ли е първото впечатление, което оставяме когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?

За мен лично е много важно първото впечетление, но не винаги ми се получава. Спонтанна съм на моменти, и след това ми се налага да правя второ по-добро впечатление! Изисква малко усилия, но естествеността и искреността за мен също са важни характеристики за един човек.

Етикетът и добрите обноски при мен са всекидневие, това е качество на живот. Щом човек ги избира - означава, че го е грижа за себе си и околните!

Културата е нивото на един човек. Както избираме какво образование да имаме, така избираме и каква култура да проповядваме. За мен лично Познаването на Етикета е необходимост, която ми дава лекота в общуването и във всяка една ситуация, която попадам.

Анастасия Шахматова от WomanLifeBook в интервю за "Великолепната Жена".

Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?

Говоренето пред публика винаги е изпитание, защото всяка аудитория е със собствен характер. На моменти съм екстроверт, в други – интроверт.

Когато не ми идва отвътре да общувам, но се налага, тогава в помощ са ми знанията за водене на Светски разговори. Умението да водиш разговор с всички за всичко - за мен е безкрайно важно и полезно! Неумението да подходим към събеседника си, притеснението да не прозвучим неуместно - тези бариери изчезват по магичен начин с Мастър-Класовете на Йордана Димитрова.

Анастасия Шахматова от WomanLifeBook в интервю за "Великолепната Жена".

Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечaтление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?

Грация, красива и плавна походка, осанка са част от красотата и излъчването на една жена. Без тези умения, за съжаление жената не е Жена, не изглежда пълноценна и привлекателна. Да, походката и осанката са част от първото впечатление!

Между 3 и 5 пъти на седмица отделям време за моето тяло и спортувам. Обичам фитнес, бягане и пилатес.

Анастасия Шахматова от WomanLifeBook в интервю за "Великолепната Жена".

Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?

Уча се всеки ден да обичам себе си, да се отнасям с любов, грижа и подкрепа към самата себе си! Как я изразявам тази любов? Като съм внимателна към своите чувства, нужди и желания. Научих се да казвам – СТОП, почини си, заслужаваш да се поглезиш точно сега, въпреки, че моментът може би не е най-подходящият.

Обичам да карам ски, кънки, ролери, често го правим с дъщеря ми.

Относно ваканциите - посещавам места, където е топло, чисто и уютно. Това важи за всичките сезони. За мен е много по-важно с кого съм. Не съм привързана към конкретно място.

Обичаме да готвим с дъщеря ми. Съботно-неделно правим любимите ни палачинки.

Аз определено съм човек на плана и стриктният график. Когато взех решението, че искам да успявам в този живот, тогава си дадох сметка, че планирането е неизбежна част от този път.

Анастасия Шахматова от WomanLifeBook в интервю за "Великолепната Жена".

През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?

Да, това е визитната ни картичка – каква личност съм аз! И това важи за всички хора независимо, с какво се занимават. За мен това е като личното име - по него те запомнят и разпознават!

Аз съм женствена, делова, целенасочена!

Анастасия Шахматова от WomanLifeBook в интервю за "Великолепната Жена".

Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли да поставяме граници в общуването си с хората?

Да, за мен обкръжението е сравнимо с личната хигиена! Обкръжението може да те развива или обратното - да те тегли към дъното. Ако искаш да се развиваш, смени си обкръжението с хората, на които искаш да приличаш. И с времето ще станеш на равно с тях!

Кръгът от близки приятелите ми е ограничен, за разлика от кръга на познати. Обичам истински приятелите си и се раздавам за тях от цялото си сърце!

Вдъхновява ме дъщеря ми Арина, майка ми Светлана, аз самата си служа за собственото вдъхновение много често - особено когато си давам равносметка за събитията в живота ми. Вдъхновявам се и от хората, от които се уча. Йордана Димитрова е една от тях!

В общуването си с хората - винаги и задължително трябва да поставяме граници! Хората сме склонни да навлизаме без покана в чужди граници и да ги потъпкваме с лекота. Това не е нито добре, нито зле, просто това е същността на човека. Същото се случва и с нашите граници, и само ние сме отговорни за това да ги държим здрави. Това ни помага да имаме хубави и здравословни отношения с други хора, и съответно да бъдем щастливи!

Аз съм щастлива Жена!

Анастасия Шахматова от WomanLifeBook в интервю за "Великолепната Жена".

Снимки: Личен архивИНТЕРВЮ