ИНТЕРВЮТА
Тотка Спасова на корицата на бр. 85 на Лайфстайл списание Великолепната Жена"!

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Тотка Спасова

ВИЗИТКА:
Тотка Спасова е световнопризнат лидер и бизнес стратег в сферата на организирането на събития. Експерт в откриването на таланти и тяхното кариерно развиване. Три години оглавява един от екипите на Success Resources, най-голямата компания за организиране на семинари в света, като на нея са възложени най-важните стратегически и оперативни решения. Под нейно ръководство 2 години подред британският офис печели наградата за най-висока доходоносност сред 7-те международни офиса, разположени на различни континенти, с общ оборот за компанията на стойност $100,000,000.

През 2019 година получава правата да бъде официален представител на Тони Робинс за България и започва да развива неговата дейност в родината си. Не след дълго основава и две собствени компании в Лондон и София. Kонсултира различни бизнеси в сферата на личностното развитие и участва активно в тяхното управление. Нейният професионален фокус е насочен към увеличаване на приходите и оптимизиране на рентабилността на клиентите чрез прилагането на най-новите маркетингови похвати. Стратегическо мислене, организаторски умения и усет към пазарната динамика са трите основни елемента на нейния успех.

През 2019 година печели приза Global Woman Award за лидерство във Великобритания.

Посветена на идеята да подобрява света с дейността си и да помага на другите да напредват стремително към целите си, през 2021 година, Тотка създава Женски Клуб Kaizen – новаторска и вдъхновяваща общност, която събира, развива и подкрепя едни от най-успешните дами на нашето време.
Тотка Спасова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове, принтове? Какви са Вашите ритуали за красота?
За мен истинската красота се състои от няколко компонента и не се изчерпва само с външността ни. Тя е в нашите ценности, в нашето поведение, в начина, по който говорим. В това как се държим със себе си и с хората около нас. Откривам красотата в отношението ни към малките радости и големите трудности, в това какво правим с живота си и какъв е приносът ни в света.

Разбира се, че външният вид е важен. Но не просто, защото това е първото, по което ни посрещат хората, а защото в него се отразява и грижата, която полагаме към себе си - уважението, което си даваме, любовта, която изпращаме от себе си към себе си. Смятам, че колкото по-добре се грижим за нас самите, толкова по-добре можем да се грижим и за останалите. Затова не се двоумете дали да купите онази красива рокля или да отидете на маникюр.

По отношение на стила аз лично предпочитам облеклото да е класическо или да има романтични нотки в него. Преди известно време си направих имидж консултация и благодарение на нея разбрах кои цветове подхождат на кожата и косата ми, както и какви линии на дрехите са удачни за моята фигура. Оттогава се чувствам доста по-уверена в начина, по който се обличам и изглеждам. Понякога просто имаме нужда от мъничко съдействие, за да се усъвършенстваме.

Сред любимите ми ритуали за красота са редовният спорт, различни процедури за кожата, масажи, грижата за здравата усмивка. Една жена трябва да изглежда добре и за себе си, и за мъжа си, и за пред обществото.
Тотка Спасова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?
Ученето и непрестанното развитие са сред водещите приоритети в живота ми. Те са не само висша ценност за мен, но и жизнена нужда. Обожавам да ходя по семинари, да участвам в нови обучения, да придобивам по-високи квалификации, да подновявам знанията си.

Вярвам, че и затова избрах да работя в сферата на алтернативното образование, което ми е дало толкова много. Учила съм се от най- добрите като американският мотиватор и бизнес стратегист - Тони Робинс, Робърт Кийосаки - номер 1 финансов експерт в света, и още много други. Сега считам за мой дълг да предам наученото.

Обичам да се променям, за да съм в състояние да се адаптирам към динамиката на днешния свят. Това е и причината даже името на компанията ми Kaizen да е посветено на тази идея (в превод означава постоянна промяна).

Дори да е само с един процент, ако днес сме по-добри от вчера, значи напредваме. Колкото повече стойност трупаме в себе си, толкова повече стойност ще можем да раздадем в семейството си, в бизнеса си, на общността си.

Осъзнах във времето колко важно е да си сверяваме часовника непрекъснато. Затова не спирам да предизвиквам вярванията си и да анализирам дали в този момент те ми служат добре, дали ми носят "сладки плодове", откъде идват и как влияят на това, което правя. Така подобрявам преценката си и мога да надграждам всеки ден.

Една от любимите ми книги е "Човекът в търсене на смисъл" на забележителния Виктор Франкъл. Посланието, което той ни изпраща с четивото си, е дълбоко вкоренено и в моя живот. Вярвам, че мисията е нещо много важно и че се развиваме дотам, докъдето се простират параметрите на тази наша мисия. Колкото по-големи са проблемите, които разрешаваме чрез нея (на локално или глобално ниво), толкова по-голямо става и нашето усещане за смисъл.

Много харесвам този цитат от книгата: "Смисълът на живота винаги се променя, но никога не престава да съществува." Затова търсете постоянно какъв е вашият смисъл в този момент и никога няма да загубите усещането, че сте нужни тук, на тази планета.

Относно въпроса за Баланс в живота, бих казала, че стига да балансираме женската и мъжката си енергия, можем да постигнем големи успехи. Дамите могат да бъдат впечатляващи предприемачи и без да са "мъжки момичета". Имаме своите предимства като жени, нека ги използваме по най-добрия начин.
Тотка Спасова с екипа на Success Resources и Тони Робинс
Важно ли е първото впечатление, което оставяме, когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?
Несъмнено първото впечатление е важно. И колкото по-усърдни сме в шлифоването на маниерите си, на модния си стил и на комуникацията си, толкова по-добре ще изглеждаме в социална среда. Познаването на етикета може да ни даде важни инструменти, посредством които да се позиционираме точно по начина, по който искаме да бъдем възприети в дадена среда. Затова благодаря на Йордана за незаменима ѝ помощ в това отношение.

Като един от световните лидери в организирането на семинари, бих ви посъветвала, освен на класическия етикет, да обърнете внимание и на спецификата на културата, в която се намирате във всеки момент. Проучете какви са порядките, към които е желателно да се придържате. Бъдете внимателни как вашите действия и думи се отразяват на чувствата на другите. Уважението е в корена на всяка добра междуличностна комуникация и в това, да бъдете приети добре.
Тотка Спасова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?
Да говоря пред аудитория по тема, която обичам, е несравнимо удоволствие за мен. Е, понякога ораторството идва със своите предизвикателства, но те не ме плашат. Дала съм си обещание, че каквото и предизвикателство да ми бъде отправено, ще го приема на драго сърце и ще дам всичко от себе си, за да се справя с него.

Имайте предвид, че колкото по-добри комуникатори сме, толкова по-добре ще можем да предаваме идеите си и да увличаме хората в енергията си. Невъзможно е да сме лидери ако не сме умели в общуването. Затова моята препоръка е да развиваме тези умения, ако искаме да бъдем харизматични и влиятелни.

Намирам, че една от основните бариери в комуникацията е невъзможността ни да слушаме активно. Понякога се губим в собствените си интерпретации и оригиналното послание не успява да достигне до нас. Един коучинг съвет, който бих дала на вашата аудитория, е да задава поясняващи въпроси, когато е налице известна несигурност в тълкуването на дадено послание. Попитайте: "Правилно ли разбирам, че…" и повторете това, което сте разбрали. Така ще установите дали с човека отсреща сте на една и съща страница. Нашият мозък филтрира информацията по доста особен начин и така например от петима души, които са чули едно и също нещо, можем да чуем пет различни интерпретации на чутото.

Друго полезно нещо, което е добре да имаме предвид, е да не натрапваме мнението си и да държим другите да се съгласят с него на всяка цена. Всеки човек има свой специфичен начин на мислене. Нека отдаваме уважение на уникалната перспектива, която всеки има за света.
Тотка Спасова дава интервю за първите награди на Кайзен Женски Клуб
Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?
Осанката на една жена е изключително важна според мен. Начинът, по който изглеждаме, в голяма степен влияе и на начина, по който се чувстваме. Затова аз самата се старая да поддържам тялото си в оптимална форма.

Танцувала съм в продължение на 12 години и мога да потвърдя, че спортът е незаменим фактор в грижата за тялото. Той се отразява не само на нашата визия, но и на нашите мобилност и психика.
Тотка Спасова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?
През последните 7 години съзнателно работя над това, да обичам себе си пълноценно. Вярвам, че е трудно да обичаш другите ако не можеш да покажеш любов първо към себе си. Открих, че поставянето на границите подхранва нашата себе-обич, както и грижата за психиката ни, за тялото, за ума.

И тук искам да вметна, че е изключително трудно е да се обичаме, когато не се познаваме. Затова намирам, че пътят към любовта е всъщност пътят към себепознанието – да се научим да разпознаваме нуждите си и да работим над, това да ги посрещаме по здравословен начин.

Сред нещата, които обичаме да правим с моят годеник - Моузес Налока са да посещаваме семинари, в които можем да се развиваме като личности, така и професионално. Зарежда ни и това, да поддържаме връзката ни с Бог ежедневно. А понякога да посещаваме красиви кътчета по земното кълбо.

Аз съм човек, който обича да планира, особено когато работя за постигането на определени цели. Но разполагам и с достатъчно гъвкавост, за да мога да изляза от очертанията на плана си, когато се налага и да осъществя предвиденото по неочакван и креативен начин. Понякога стъпките в танца са част от хореографията, а друг път – просто импровизация.
Тотка Спасова с годеника си Моузес Налока
През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?
С развиването на социалните мрежи в последните години се увеличи и необходимостта да имаме повече познания за това, как да се представяме коректно пред своята аудитория. Аз вече обръщам доста повече внимание на снимките, които споделям, и на това, как изглежда моят медиен образ.

Бих се описала като силна, уверена, добронамерена, любяща и приятелски настроена към хората. Попитахте ме само за три, но ние носим толкова много в себе си, че ми се прииска да добавя още няколко. На мнение съм, че колкото повече хубаво откриваме в себе си и го изразяваме, толкова по-пъстри личности можем да станем. Не сме тук, за да се вписваме прилежно в стереотипите. Ние сме много повече от това, което се вижда на повърхността, много повече от това, което осъзнаваме.

За облеклото си избирам дрехи в семпъл и делови стил. Разбира се, ако средата е по-специфична, се съобразявам с нейните очаквания. Иска ми се да вметна, че когато говоря за това, че е желателно да отговорим на изискванията на средата, нямам предвид да влизаме плътно в общоприетата матрица, а да потърсим още сходства, посредством които можем да се свържем с хората там. Винаги можем да разчупим рамката, като прибавим някой интересен аксесоар, който да заявява нашата колоритна индивидуалност.
Тотка Спасова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли да поставяме граници в общуването си с хората?
Дори не мога да подчертая достатъчно дебело колко важно е това за мен да подбирам обкръжението си. Истината е, че ние заприличваме на петимата души, с които се срещаме най-често, независимо дали си даваме сметка за това. Ако се събираме с разорени и песимистични хора, рано или късно ние също ще станем разорени и песимистични. И обратното, ако се събираме с богати и амбициозни, то шансът ни да забогатеем и да поддържаме амбициите си високи, се умножава стократно. Това е така, защото нашата среда е по-силна от нашата воля.

Избирайки обкръжението си правилно, можем да постигнем повече, отколкото някога сме предполагали. Ето защо бих посъветвала всеки, който чете това интервю, да направи списък с хората, с които най-често общува. Качествата, които тези хора имат, качества, които искате да притежавате ли са? Резултатите, които те имат, резултатите, към които вие се стремите ли са?

Има една интересна концепция, валидността на която не спира да се препотвърждава в работата ми. Тя гласи, че в близкото си обкръжение се нуждаем от 3 типа хора: такива, които възприемаме за авторитети и от които се учим, такива, с които сме на едно ниво и се забавляваме по приятелски и такива, за които ние сме авторитети и на които предаваме своите знания.

За да имаме добър баланс е важно да прекарваме по 30% от времето си с всяка от изброените групи. Останалите 10% от уравнението са за нас самите – времето, което прекарваме със себе си, не е никак маловажно и не бива да се пренебрегва. В случай че нарушим тези приблизителни пропорции, балансът може да бъде засегнат. Ако, да речем, прекарваме много време с хора, на които само даваме, в един момент може да започнем да се чувстваме изхабени. Възможно е дори на несъзнателно ниво да започнем да отбягваме срещите с тях, защото ни изтощават прекалено много и вече нямаме капацитета да взаимодействаме пълноценно с другите групи.

Много важно е да разберем кои отношения какви са. Къде ние сме семенцето, което трябва да бъде поливано. Къде ние сме почвата, която подхранва нечий растеж. И къде сме работниците, които заедно садят и събират реколтата. Разберете ли този сравнително семпъл принцип, качеството на живота ви ще се подобри значително.

Имам изключителната привилегия да работя рамо до рамо с хората, които ме вдъхновяват най-много. Сред тях са Тони Робинс, Робърт Кийосаки и разбира се, удивителният ми годеник – Моузес Налока, който е и моят най-голям мотиватор в живота.
Тотка Спасова и финансов експерт номер 1 в света - Робърт Кийосаки ( автор на "Богат татко, беден татко")
Снимки: Костадин Кръстев и личен архив
ИНТЕРВЮ