ПЪТЕШЕСТВИЯ
Красотата на Мексико - Земята на древните маи!

Красотата на Мексико - Земята на древните маи!


През месец Март, с приятели решихме да избягаме от студа и негативните новини, на другия край на земното кълбо, а именно в Мексико - Земята на древните маи.
Нямаше директни полети до Канкун, затова го съчетахме с по една нощувка в Мадрид в двете посоки, където успяхме за кратко да посетим няколко от туристическите забележителности - Паметника с мечето, Нулевият километър, Паметника на Дон Кихот и Санчо Панса, Дворецът, както и да опитаме техният хамон и алиоли.

След двудневно пътуване и 11 часов презокеански полет, успешно кацнахме в Канкун, на полуостров Юкатан. Полуостров Юкатан разделя Мексиканския залив от Карибско море, обхващайки 3 мексикански щата, плюс части от Бразилия и Гватемала. На Карибите, мексиканската курортна ивица Ривиера Мая е резервирана от 2 популярни дестинации: Канкун, с неговите високи хотели и нощен живот, и надолу по брега, се простира по-тихият Тулум, рядък пример за руините на маите, намиращи се във вътрешността на полуострова. Красива, екзотична растителност, богата флора и фауна, и мургави, усмихнати обитатели. Говори се испански език, но в туристическият бранш всички говорят и английски език.
Отседнахме в 5 звездния комплекс Platinum Yucatán Princess only adult, един от четирите хотела на известна испанска верига. Мястото беше невероятно красиво, спокойно, чисто и с безброй обособени места за снимки. Разполагаше със Спа център и фризьорски салон, които посетихме още в първите дни.Обслужването беше перфектно, храната разнообразна и на ниво. Всяка вечер професионална танцова трупа от трима мъже и три екзотични дами, ни потапяше в невероятно красиви спектакли с разкошни костюми и декори. Насладихме се на мексиканска вечер, каубойска вечер, Майкъл Джексън и моята любима Бурлеска.В пространството на хотелите свободно се разхождат местни животински видове, като най-често срещахме игуани, варани и мексикански еноти.Разбира се, наред с танците, релакса и коктейлите, имахме няколко организирани екскурзии, в които посетихме емблематични места за местността: един от най-красивите и чисти плажове Isla Mujeres , Tulum - град създаден и построен от маите, в който има много история, Senote - екзотични пещерни езера в джунглата с възможност за плуване и красиви снимки,Xcaret- местен атракцион, разположен на огромна площ, в който можеш да се спуснеш с въжета в естествени речни тунели, да плуваш с костенурки и делфини, да постоиш близо до езеро с цяло стадо фламинго, да се снимаш с разноцветни и огромни папагали, да видиш ягуар и пума на живо, както и да се докоснеш до местните обичаи и култура, подкрепено с много сувенири и перфектна организация.


Имахме пътуване до тайно място наречено Rio Secreto, в което видяхме моменти от бита и поминъка на местното население, потанцувахме мексикански танци със специфичното тропане с токове, насладихме се на звучните песни на Мариачи, който ни пя с китара и красиво сомбреро /огромните шарени шапки/ и ни пренесе в мексиканската култура и ритъм.


Две седмици отлетяха неусетно и тази дестинация остана, като любима в нашето съзнание.

Обещахме си да се върнем при първа възможност!

Автор: Мирослава Велева-Радкова
Снимки: Личен архив

Кариби Мексико