ИНТЕРВЮТА
Нурсел Борисова на корицата на бр. 67 на седмичното Лайфстайл списание на "Великолепната Жена"!

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Нурсел Борисова

ВИЗИТКА:
Нурсел Борисова е основател на ART SPACE И VOGUESPLENDOR. Финансист по образование, с дългогодишен опит в сферата на счетоводството и финансите. След няколко икономически образования осъществява своя детска мечта, завършвайки обучение по специалност ''Моден дизайн''.

Нейният професионален път е дълъг и разнообразен. Била е част от екипа на международни компании, както и управител и собственик на счетоводна и консултантска фирма. С помощта на качества като сериозност, коректност, аналитичност и точност, Нурсел достига своите върхове във финансовата сфера. Но нейната най-голяма страст е изкуството.

Основните ценности на Нурсел са: Свободата, Красотата и Любовта. Тя живее според тях и дава своя принос чрез призванието си. Призванието ѝ е да прави света около себе си по-красив.
Нурсел продължава своя кариерен път като Персонален консултант в модната индустрия, в сферата на личния стил, имидж и елегантността. Богатия ѝ опит в работата с хора, от различни професионални сфери, е неизменна част от нейния обучителен модел като имидж консултант. В професионалната си кариера е обогатила знанията си чрез висококачествени обучения, които включват: Моден дизайн, Моден и Персонален Стайлинг, Имидж Консултантсво, Дигитален Маркетинг за Моден Бизнес, Управление на Луксозен Моден Бизнес, Моден Мениджмънт и Маркетинг, Визуален Мърчандайзинг, Коучинг.

През 2022 година разширява знанията и уменията си чрез програмата ''Код Великолепна'', след което се вдъхновява и предизвика себе си - да се обучава за достоен Амбасадор на ''Великолепната жена''.
Нейната цел е да помага на Дамите, да се чувстват уверени и успешни във всеки аспект на живота си. Има изграден индивидуален подход към всеки клиент и се стреми да ги вдъхновя и насърча, да развият своя уникален стил, който да им помогне, да постигнат професионални и лични цели.
Нурсел Борисова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове, принтове? Какви са Вашите ритуали за красота?
Красотата на жената е в себепознанието, увереността и в силата на женската ѝ същност и енергия. В увереността на жената се крият знания, умения и ценности. Красива е жената, която е щастлива и излъчва женственост, мекота и доброта. Няма универсална формула за красота, има начини за подчертаване на нашата уникалност.

Външният вид на жената е изключително важен. Поддържаният външен вид е ясен показател, че жената има специално отношение към личността си. Великолепната жена е тази, която полага грижи за външния си вид и знае начините за подчертаване на своите силни страни. Но също така знае, че грижата за красотата започва от сърцето и душата. Жена, която се грижи за себе си е способна да се погрижи и за други хора.

Личният ми стил е комбинация от личностните ми качества, професионални нужди, удобство и яркост. Съчетавам елементи от Модерна класика, Минимализъм и Драматичен стил. В детайли е класически кройки, комбинирани с доза дързост, смелост и добавена щипка креативност. Начинът ни на обличане може да се променя според нашето вътрешно усещане или външни обстоятелства, като нова работа, среда, майчинство и други. Но има нещо в същността ни, което не се променя. Това може да е скрита романтика, артистичност, аристократичност, креативност, женственост, елегантност… Тук се крие нашата индивидуалност и истински стил, според нашия психотип.

В гардероба ми преобладава бял цвят. Любимите ми цветове за дрехи са: бял, син, лилав, червен, зелен, а за аксесоари цялата цветова палитра. Аксесоарите, които използвам ежедневно са очила и обеци. Използвам и колиета, гривни и пръстени, но доста по-рядко. Като акцент залагам на цветни аксесоари. Рядко използвам десени и принтове. Харесвам геометричните принтове, пред флоралните. А от животинските използвам леопардов, но само като аксесоар или акцент към визията си.

Ритуалите ми за красота са семпли и включват грижи за душата и тялото. Здравословен сън, зелен чай, спорт, медитация, добра хидратация, добра храна, витамини и добавки. В използването на бяла и цветна козметика съм абсолютен минималист.
Нурсел Борисова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?
Напълно съм съгласна, че човек се учи докато е жив.

Моето голямо предизвикателство беше кариерната промяна, която предприех. След дългогодишен опит в сферата на финансите и счетоводството реших да осъществя детската си мечта и записах да уча ''Моден дизайн''. Вярвам, че осъзнатите хора винаги търсят начини за самоусъвършенстване. Аз съм от хората, които обичат да разширяват своя мироглед и познания в различни области. Уча нови неща, които увеличават качеството на професионалните ми услуги, нивото на моя принос, както и подпомагат личностното ми израстване и развиват емоционалната ми интелигентност.
Движението е сред основните ми ценности. Промяната е движение. Всяка малка крачка, която правим или всяко ново нещо, което включваме към ежедневните си ритуали, знания или навици е движение.
Мярката за интелигентност е способността да се променяш.
Айнщайн
Моето осъзнаване през последните години беше свързано именно с ученето на нови неща. Преди Covid пандемията не обръщах голямо внимание на виртуалната комуникация, а още по-малко на работата онлайн. Винаги съм имала физически офис и срещите ги провеждах предимно на живо. За мен е много важно да имам зрителен контакт със събеседниците си. Трансформирах част от услугите си. Започнах да развивам профили в социалните мрежи и да комуникирам ежедневно с голям брой непознати хора. Също така преоткрих предимствата на онлайн обученията и срещите. Сега Zoom е неразделна част от ежедневието ми.

Обичам книгите за личностно развитие. Чета бизнес литература, а за вдъхновение биографии на успешни личности. Интересно ми е всичко свързано с изкуството, емоционалната интелигентност, нашата мисия на земята, духовното израстване, взаимоотношенията и други. Една от любимите ми книги е ''Живот назаем'' на Ерих Мария Ремарк.

Вярвам, че съществува хармония и умението да се комбинират, и съчетават ролите в живота. В различните етапи от живота на една жена е съвсем нормално везната да клони повече към лични или повече към професионални цели и постижения. Чрез умението за управление на времето, ясно поставени краткосрочни и дългосрочни цели е възможно да се постигне и баланс. Но, за поддържането на този баланс се нуждаем от подкрепата на любимите хора.

За мен в бизнеса няма полово разделение. Като част от "Кръгът на Великолепната жена" и като консултант работещ предимно с жени, категорично вярвам, че има бизнес по женски. Жените сме интуитивни, аналитични, творчески личности. Това са много ценни качества при управлението и взимането на решения.
Нурсел Борисова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Важно ли е първото впечатление, което оставяме, когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?
Да, вярвам, че е важно първото впечатление, което оставяме, когато се запознаваме с нови хора.
Външния вид е филтърът, през който се оценява всичко, което казваме или правим и може да окаже значително влияние върху успехите ни. Психологическо проучване доказва, че първо впечатление се гради в рамките на 7 секунди. Добре е да си припомняме това и да обръщаме специално внимание на детайлите, когато ни предстоят важни лични или професионални срещи.

Би било чудесно, ако Социалният етикет и добрите обноски се усвоят още в ранна детска възраст и са неизменна част от ежедневието ни и като възрастни.

Всяка форма на личностното развитие повишава самооценката ни, както и качеството ни на живот. Познаването на етикет на маса, винен, светски, бизнес етикет е необходимост и голямо предимство. Доброто първо впечатление, което създаваме с външния си вид, може да бъде затвърдено с добри обноски и познаването на етикета и протокола.
Истинската същност на човека се разкрива най-добре чрез неговите дребни неосъзнати действия, защото са неволни и спонтанни.
Бил Б. Максуел
Нурсел Борисова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?
Говоренето пред публика все още е предизвикателство за мен.

Определям се като комуникативна личност и обичам да общувам с различни хора на всякакви теми. Призванието ми е да вдъхновявам и да помагам чрез споделяне на знания и опит. Всичко това ми носи радост и удовлетворение. Но аз съм индивидуалист и мисля, че силата ми е в персоналното консултиране, а не в груповите обучения. За мен е важно да дам стойност, чрез лично отношение.

Според мен основните бариери в общуването на хората са най-вече липса на емпатия, различни ценности, интереси, социален статус, ниво на слушане. Всички тези неща са от значение, когато бихме искали да водим по-задълбочен разговор. Ако целта е да поддържаме разговор с непознат, достатъчно е да познаваме светския етикет, темите, които са подходящи и темите, които не трябва да засягаме.

Култура на словото е използване на книжовен език. Правилно подбрани думи и словоред.
Нурсел Борисова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?
Излъчването на една жена е комбинация от нейния външен вид, походка и осанка, езика на тялото, нейната усмивка и увереност.

Една жена може да направи отлично първо впечатление с походката и осанката си. И обратното - дори и да е облечена с най-добре подбраните дрехи, да е с подходящи грим и прическа, ако тя не го излъчва с осанката си, трудно ще убеди някой в своята елегантност. Красотата на жената може да е божи дар, но елегантността е изкуство, което трябва да се усвои и развие в детайли.

Поддържам фигурата си с тренировки. Обичам да спортувам и през годините съм пробвала много спортове - баскетбол, лека атлетика, плуване, тенис на корт, силови тренировки, пилатес и други. Тренирам редовно. Това е един от моите начини за релакс. Предпочитам индивидуалните тренировки или тичането на открито.
Нурсел Борисова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?
Здравословната любов към себе си е форма на осъзнатост и мъдрост. На тази любов се учим. За перфекционист като мен е много по-трудно да приемат своите несъвършенства, отколкото на някой друг. Трябваше ми време, за да усетя тази форма на любов. От тук започва истинското удовлетворение и радост, от всичко, което е една личност. Изразявам обичта към себе си чрез грижите, които полагам за физическото и душевното си състояние, както и отстоявайки личните си граници.
Влюби се първо в себе си, в живота, а след това в който искаш.
Фрида Кало
Обичам да се грижа за цветя. Около мен винаги има свежи цветя. Това ме успокоява, зарежда и ме прави щастлива. Кулинарията също ми е хоби. Приготвям всичко с много любов. Обичам да импровизирам и да създавам собствени рецепти. Писането и рисуването също са сред нещата, които правя с голямо удоволствие, но за тях имам нужда от специално вдъхновение.

Аз съм човек, който обича кратките пътувания. Обожавам автентични кътчета, дори из нашумели туристически дестинации. Има държави, градове и дестинации, на които винаги има какво още да се види и бих се връщала многократно на тези места. Това са градове като Париж, Лондон, Истанбул. Също така и различни кътчета из Италия и Швейцария. А за истинска почивка и презареждане бих се връщала на Малдивите. Единственото място, на което времето за мен спря беше острова. Това за мен е място, с което се слях напълно. Място, на което не бързах, не се чудех кои обувки да си обуя, какво всъщност ще правя толкова дни, и много други неща, просто се наслаждавах. Там, където мога да посрещна изгревите над море - душата ми се чувства превъзходно.

За мен семейните ценности и традиции са много важни. Грижа се да създавам уют у дома. Винаги вечеряме заедно. Обичаме домашно приготвената храна. А в неделя си приготвяме любима закуска и ѝ се наслаждаваме по-дълго. По специален начин празнуваме личните си празници и си подаряваме кратки пътувания на различни дестинации. За всички празници украсяваме дома си тематично.

Аз съм от хората, които планират. Записвам си всичко в детайли. Винаги си правя седмичен и месечен график. Държа на точността.
Ние сме това, което многократно правим. Следователно съвършенството не е действие, а навик.
Аристотел
Нурсел Борисова в интервю за списание "Великолепната Жена"
През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?
Това е част от професионалната ми сфера и съм съгласна с това. Освен теоретичната част на влиянието на имиджа, виждам и в реалността как всъщност се случва това. Съществува пряка психологическа връзка между нашия имидж и нашата увереност, смелост и успех в кариерата, бизнеса и в личен план. Когато искаме определена работа, позиция, успех ние трябва да се облечем за него и да сме напълно подготвени за това, което искаме и вярваме, че заслужаваме.

Бих се описала като креативна, женствена, емпатична.

Успешният делови вид за жените е смесица от професионализъм и женственост в хармония. Може би в съотношение 70:30. Професионално излъчване, но съчетано с творческата същност, лекота и естетика на женската природа. Ако трябва да го опиша като стил на обличане би изглеждало така: класически кройки в подходящи цветове, добре подбрани дължини, деколтета - излъчващи професионализъм и сериозност, допълнени с елементи от ефирни/меки материи като коприна и кашмир.
Нурсел Борисова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли да поставяме граници в общуването си с хората?
Нашето обкръжение оказва голямо влияние върху нашето светоусещане и успехи. Важно е да го подбираме с изключително внимание. Когато сме обградени от позитивни хора с ценности близки до нашите, ние се чувстваме щастливи.

Нямам много приятели. Винаги съм била интуитивна и не съм допускала много хора до личното си пространство. Вече съм на възраст, в която се радвам още повече на истинските неща. Приятелите ми са ценен дар за мен. Те знаят, че могат да разчитат на мен, както и аз на тях.

Вдъхновяват ме много хора по различни начини: Световноизвестни личности, които следват мечтите си, въпреки трудностите и провалите по пътя си. Дами като Одри Хепбърн и Каролина Ерера със стила и елегантността си. Дизайнери като Луи Вюитон с личната си история за създаването на бранда. И, разбира се Великолепната Йордана Димитрова, която е истинско вдъхновение със своята всеотдайност, толерантност, неизчерпаема енергия, знания, умения и излъчване.

Да, границите са част от себеуважението ни. Ние сме тези, които определяме как ще се отнасят другите с нас. Всеки уважаващ и обичащ себе си човек би поставил граници в общуването си с хората.
Йордана Димитрова и Нурсел Борисова, "Великолепната Жена"
Снимки: Личен архив
ИНТЕРВЮ