СПОДЕЛЕНО
Проследяване на бременност - какво представлява и какви са стъпките?

Kакви са първите прегледи и изследвания при бременност?

Срещаме се с д-р Тияна Николова, акушер-гинеколог и съосновател на СБАЛ Свети Лазар, която ще ни разкаже повече за пролесдяването на една бременност - кои са нужните изследвания, какви прегледи следва да бъдат направени, трябва ли да се приемат добавки по време на бременността и какво трябва да избягват бременните жени.
Д-р Николова, какви са първите прегледи и изследвания при установена бременност
След положителен домашен тест се прави кръвния тест за бременност, а именно Бета ЧХГ (човешки хорионогонадотропен хормон). Резултатите са моментални и при завишени стойности, пациентката разбира със сигурност, че очаква дете. Първият обстоен преглед при акушер-гинеколог зависи от апаратурата, която болницата притежава. При нас и в 4-та г.с. може да се установи бременност с ехографа.
Какви добавки трябва да приема жената по време на цялата бременност?
Витамините за бременни са задължителни. Те са важни за нормалното развитие на плода и за доброто здраве на майката.
Какви са най-важните прегледи, които трябва да се направят?
Феталната морфология е силно препоръчителна, като се планира по едно изследване за всеки триместър. Те са изключително важни за добрата визуализация на развитието на плода. По този начин става ясно дали той е с нормални размери за съответната гестационна седмица и дали се развива нормално.
Има ли храни и напитки, които бъдещите майки трябва да избягват?
Не е препоръчително да пушат, или да прибягват до твърд алкохол. Ако рязкото и перманентно отказване на цигарите е трудна задача за майката, желателно е тя да намали броя цигари до 6-7 на ден. Относно алкохола – една чаша вино или една бира не пречат на бременността. Храните, които е желателно да не попадат в менюто, са сурово месо, пържено и сладко. Нормалният скок в теглото на жената е 7-12 кг. за една бременност. Многото килограми могат да доведат до развитието на патологична бременност.
Какво включва пакета „Проследяване на бременност“?
Проследяването на бременността в „Свети Лазар” се провежда като женска консултация в пакетна услуга, която дава на младите родители пълното спокойствие и удобство. Пакетите ни включват абсолютно всички изследвания, прегледи, измервания на тонове, фетални морфологии, и най-важното от всичките – 24-часово разположение на лекар. Пациентите ни могат по всяко време да се обадят и/или да посетят болницата и да са в сигурни ръце.
Какво бихте посъветвали жените, които са в очакване на първото си дете?
На първо място, нека са спокойни и с положителната нагласа към бременността. Това е вълнуващ, ключов етап от живота на една жена и тя трябва да се грижи преди всичко за себе си. Трябва да се насочи към лекар специалист по акушерство и гинекология, с който може да комуникира активно и с доверие. От голямо значение е и добрата апаратура в болницата. Така ще осигури добро развитие и растеж на своето дете.
Благодарим Ви, д-р Николова!

За повече информация:
Акушеро-гинекологична болница „Свети Лазар“
Телефон: +359882471069
www.st.lazar-hospital.com
Здраве