ПЪТЕШЕСТВИЯ
Международен Фестивал на фолклорната носия в Жеравна

Международен Фестивал на фолклорната носия в Жеравна!Фестивалът е създаден е през 2008 година по идея на Христо Иванов Димитров – продуцент, хореограф и режисьор на Национален фолклорен ансамбъл ''Българе''. Понастоящем и собственик на Национална Телевизия БГ+ - в която през последните две години имам предаване, външна продукция ЩУРИ РОДИТЕЛИ, с ново име ЗА ЖИВОТА с Цвети, като продуцент, автор и водещ.

Стремежът на организаторите е постигане на типичната атмосфера от годините на националното ни Възраждане, в името на едно преживяване, богато на приятни емоции и оставящо незабравими спомени. Фестивалът е възможност за всеки желаещ, поне за три дни от годината да облече българска носия и да се откъсне от цивилизацията, като направи скок от век и половина назад във времето.

Цветелина Тодорова и Добромира Лулчева

За първи път посетих фестивала през 2021 г., а вече се провеждаше 13 години. Почувствах голям пропуск за душата си, че не съм присъствала толкова много години.
Духовно, ритуално преживяване е обличането на носията, слагането на пафтите, гизденето с пендари - сякаш се готвиш за сватба със своята дълбока същност и твоят Господ. Радостта нахлува и превзема всяка твоя клетка, а усмивката не може вече да слезе от лицето ти. Лекота, мащабност, величие българско, баланс и красота - са само част от емоциите, които те завладяват.

Влизането през входа е тържествен празник и дългоочакван момент. Заобиколен си от над 20 000 мъже, жени, деца и бебета, облечени в разнообразни цветни, пъстри и сложни носии от различни краища на България.Всеки се чувства красив, щастлив, превъзбуден и носи заразителна сияйна усмивка, породена от това, че ще преживее три дни изпълнени с бит, традиции, обичаи и народни танци до насита. Кръшни хора се нижат из няколко полянки, гайди кънтят, кътове с вкусна храна в обособена за това част, чевермета, лютеница в казани, кайфе на горещ пясък, домашни продукти от ферми, сергии с битови накити и аксесоари, две големи сцени, игри за мъже, глинени умения за деца и много настроение. За по-големите чорбаджии има ВИП зона, на която сте обслужвани на Ваша лична маса с куверти от 350 и 600 лева и бели гривни.
Петък вечер е официалното откриване на фестивала, от самият Христо Димитров. Вдъхновяващата му патриотична реч разтуптява българските сърца насядали по поляната и насълзява очите им. Негов ко-водещ е прекрасната Гергана Стоянова, а невероятния Ансамбъл “Българе” ни дарява с чудни изпълнения. Всяка година има различни гости - народни певици, които запяват дълбоки и тежки стари български песни, а всички ние палим свещи и озаряваме цялата поляна, като хиляди светулки, пълни с емоции.В Събота най-големият фестивален огън бе запален тази година с чета РодАна и БагаТур и призовахме 22 000 българи да разпалят огъня в сърцата си. Тържествено ездача от бял кон изстреля огнената стрела. Мария Чакардъкова запя и хиляди българи се хванаха на хоро около огъня, и така чак до зори.

Колкото и да се опитвам да преразкажа цялата тази емоция няма как да го почувствате докато не дойдете да го преживеем заедно!


На фестивала можете да спите в Жеравна и Котел - ако половин година преди това сте си запазили места. Другите варианти са палатка или кемпер.

За най-пълна автентичност и максимално приближаване до българския бит, действа строг ФЕСТИВАЛЕН ПРАВИЛНИК. Главното изискване за допускане във фестивала е да сте облечени във фолклорна носия. Забранено е внасянето и ползването на редица предмети от съвременния живот, както и на изделия от пластмаса. Ползването на мобилни телефони е разрешено само на определено за разговори място. През първите два дни категорично е забранено заснемането с камери, фотоапарати, мобилни телефони и други. Право на това имат само акредитирани медии и фотографите на фестивала.


Още споделяния от:

Гергана Стоянова - водещ на фестивала Жеравна
"Когато стартирахме, бяхме сигурни в лавината, в която ще се превърне фестивалът в Жеравна. Всеки проект на Христо Димитров е обречен на тази увличаща енергия. Едно обаче не можехме да предвидим - моментите в които 20 000 души се опитват да сдържат сълзите си и не успяват. И това, че там ще се раждат нови приятелства, продължаващи с години, ще се създават нови семейства, ще се срещаме всяка година като приятели, проследявайки порастването на децата си.
Всеки, който е идвал там, казва:- "Не може да се опише, трябва да се види и почувства!" . Така е. Защото това е обич. Обич към България."

Ландшафт архитект на годината 2021година - Добромира Лулчева:
"Уникално преживяване, което е истински скок назад във времето, далеч от цивилизацията и съвременния живот. Магично докосване до живота на нашите прадеди, което ни пренася 150 години назад в историята българска. Демонстрация на народни носии и занаяти, автентичен български фолклор, старовремска кухня, бистра ракия и отлежало вино, майсторлъшки мезета и сочни чевермета, кайве на пясък и баклавички.
Освен рай за чревоугодниците и несекващо дефиле на български фолклорни носии, фестивалът е място където любителите на българските народни танци могат да се наиграят до насита.
А хората..., хората там са толкова усмихнати и щастливи, заредени с добро настроение и положителни емоции. Повече от 20 000 души събрани на една педя българска земя, дошли да усетят, преживеят и въздигнат старите български традиции и бит.''

Христина Петров
"Уникално преживяване бе фестивалът в Жеравна по повод ''Празник на българската носия''. Двадесет и пет хиляди човека, събрани в балкана, облечени в носии - без да съдим кой, какъв е спрямо дрехи, марки, обувки, часовници и подобни. Хареса ми именно това, че всички бяхме равни и материалното бе захвърлено. Имаше танци, песни, смях, три годежа, състезания и най-вече положителната енергия. Догодина пак."

Автор: Цветелина Тодорова
Снимки: Личен архив

България