ТЕНДЕНЦИИ
Етерични масла - какво представляват и за какво можем да ги използваме?

Етеричните масла - как и за какво да ги използваме?


Етеричните масла представляват концентрирани ароматни молекули от билки и растения. Затова ги наричаме ''душата на растението''.

Ароматерапевтите често се шегуваме, че те са по-живи от нас – дори и най-ниско вибрационното етерично масло, трепти на честота, по-висока от нашата собствена. Съответно използвайки ги, ние повишаваме вибрацията си и ставаме неблагоприятна почва за нисковибрационните ''същества'' – бактерии, вируси, гъбички и патогени. А в емоционален аспект, ароматните шишенца ни помагат да излезем от ниските честоти като неудовлетворение, обида, гняв, ярост и да затрептим на високите – спокойствие, съпричастност, емпатия, радост, щастие, и най-високата - любов.Ето няколко факти за етеричните масла:

Не всички те са еднакви. И това личи още по цената – трябва да има причина едно масло да струва определена сума, а друго да е 10 пъти по-скъпо. Ако причината беше само печалбата на производителя, то пазара би я отхвърлил по естествен начин. Просто в световен мащаб няма регулаторен орган, който да указва какво трябва да бъде процентното съдържание на дадено етерично масло, за да носи то етикета ''био'' или ''органично''. Производителите знаят това и доста успешно се възползват от този факт. Но ако купувате етерично масло само за да Ви мирише на хубаво, то знайте – миришете изкуствени частици и примеси, които нямат място в тялото ви!Какво е дифузер и какъв точно да използваме?

Дифузер или още изпарител, или арома-лампа, е контейнер, в който се сипва вода, няколко капки етерични масла, и включвайки го в мрежата, той започва да изпарява съдържанието, или най-точно – да го разпръсква във въздуха. Използвайки чисти етерични масла в него, ние не просто ароматизираме въздуха, а създаваме невидим защитен филтър в помещението.

Важно:
Защо не бива да използваме такъв с нагряване? Защото наименованието „етерични масла“ идва от етър – нещо летливо. Съответно маслата бързо-бързо изветряват при съприкосновение с въздуха, а топлината и огъня също не са им приятели. Когато ги нагряваме в дифузер със свещичка, ние просто ги похабяваме.Етеричните масла работят синергично - взаимно повишават ефективността си. Ето защо е хубаво когато адресираме дадено състояние с етерични масла, да смесим повече от едно. Или както аз обичам да казвам – няма как да се получи божествено вкусно ястие само с една подправка, пък била тя и любимата ни!

Защо етеричните масла винаги се разреждат с базово масло?


Ако ви кажа, че например само една капка чисто етерично масло от мента се равнява на 28 чаши чай, това ще ви убеди ли, че говорим за много висока концентрация, която може да бъде потенциално опасна за кожата. Затова е важно етеричните масла да се смесват с базово масло, защото то ги разрежда. А какво е базово масло ли – мазнина, най-често на основата на семена или ядки. Най-употребявано е чистото кокосово масло, но работа ще свърши и всяка друга мазнина, налична в кухнята ви – от бадеми, гроздови семки, зехтин.Три основни начина за употреба на етерично масло:

Етеричните масла могат да бъдат употребявани по три различни начина, но внимание – това се отнася само за чистите, тествани висок клас масла.

  • Чрез дифузиране в дифузер. При всички случай опитът ме е научил, че примесите в изкуствените етерични масла могат да ви докарат най-малкото главоболие, за това не бих препоръчала да се използват дори и за уж безобидното на пръв поглед дифузиране. В крайна сметка, не бихте желали вие и близките ви да дишате пластмаса, нали?

  • Чрез нанасяне върху кожата, най-често върху или около проблемният участък. Тук спазваме правилото за разреждане в базово масло, за да сме сигурни в безопасната употреба.

  • Чрез вътрешен прием – да, тествания клас етерични масла са подходящи и за това, но при всички случаи е добре да се посъветвате с вашия лекар или ароматерапевт, за да сте сигурни, че всичко ще бъде наред.Етеричните масла като елексир за кожата!

Освен за подкрепа на здравето, етеричните масла се използват масово и за красота и хигиена. Замислете се, че най-скъпата козметика в света често съдържа именно етерични масла. Това не е никак случайно, тъй като някои от тях са истински елексир за кожата и употребата им върху нея й носи здрав, сияен вид, изгладен тен и намалени несъвършенства, косата пък става по-здрава, лъскава и подкрепена. Някои масла, като чаеното дърво например, успешно повлияват акне и пърхут, и то по изцяло натурален начин!Етеричните масла в кухнята!

Знаете ли, че с етерично масло от лимон можете да почиствате мазнина от печката си. Лимонът се слави като универсалният чистач и освен бактерии и други патогени, почиства до блясък повърхности, замърсени с мазни наслоявания. И да – прави същото и с мазните наслоявания във вид на холестерол или други шлаки, задръстващи организма. Друг лесен трик е да накисваме плодовете и зеленчуците преди употреба в повече вода с няколко капки етерично масло от лимон – за да сме сигурни, че корите им за добре почистени преди консумация

Можете да използвате етеричните масла и в кулинарията. Когато едно етерично масло е ядливо, то е естествено, че може да се употребява и за готвене, придавайки пикантен, екзотичен и уханен вкус на ястието. Тук прилагаме методът на клечката за зъби, който гласи, че натопяваме чиста клечка за зъби в етеричното масло, и с нея разбърквате храната. За по-интензивен вкус, методът се прилага до три пъти. Но помнейки колко са силни етеричните масла, не слагайте цяла капка риган, за да не изхвърлите цялата тенджера.Има енергизиращи и успокояващи етерични масла!

Всяко етерично масло има своите характеристики и профил – точно като нас. Всички те влияят на настроението ни, защото обонянието е част от система в мозъка, наречена лимбична – мрежа от клетки, отговарящи за емоциите, спомените и инстинктите. Ето как, те успяват успешно да предизвикат желание за действие и прилив на енергия, фокус и концентрация, или пък обратното – чувство за релаксация, успокоение и предразположение към здрав сън, в зависимост от профила на съответното етерично масло.

Колкото по често използвате етерични масла, толкова по бързо ще ви действат те. Това ме научи моят вече над 5 годишен опит с тях. Аз го наричам ''щракване'' – онова сдвояване между клетките в тялото ни и ароматните молекули. Но да не забравяме, че човечеството винаги е използвало силата на билките и растенията и ще продължи да го прави, така че нашето ДНК разпознава и допуска те да ни повлияят благотворно. Просто в началото се случва на тялото да е необходимо повече време, за да си спомни своите гени.Психо-соматичното въздействие на етеричните масла!

Освен на физическото тяло, етеричните масла имат пряко психо-соматично въздействие върху нас. Отново говорим за лимбичната система и емоциите – те се съхраняват на едно и също място като ароматите, затова не е чудно, че на запад психолози често използват етерични масла, за да повлияят благоприятно емоционалното и психическо здраве на своите пациенти. Има готови блендове (миксове от няколко етерични масла), които да послужат за незабавно успокоение в моменти на тревожност и силен стрес. Такива, които повишават нашите енергийни запаси и повишават фокуса и концентрацията, но и онези, чиято цел е да настроят ползвателят към по-романтични действия, като малко повече игривост за специалните моменти.

Етеричните масла могат да бъдат чудесна помощ както в ежедневието, така и в предизвикателните житейски моменти. Използват се лесно, бързо и при спазване на някои елементарни правила – съвсем безопасно. Те са природното средство, което позволява подкрепа и на тялото, и душата ни по един естествен, натурален и хармоничен начин.Рая Попова, Аромотерапевт

Дами, казвам се Paя Попова и съм влюбена в етеричните масла! Ставайки посланик на здравето си обещах, че ще стана един от най-запознатите хора по темата с етеричните масла и техните приложения. И ето, че вече повече от 5 години не спирам да чета, да се интересувам и да прилагам тези вълшебства в ежедневието ми. Провела съм над 150 обучения и класове, много хора са се доверили на моя опит и преценка относно приложението на етеричните масла и се радват на многобройните им ползи им ежедневно.

Ако и вие сте усетили, че е дошъл моментът да се доверите на етеричните масла като начин за качествен и красив живот – ще се радвам да бъда ваш консултант и ментор в този ароматен свят, така че заедно да изберем най-подходящият за вас вариант.

За повече информация и контакти:
Рая Попова
Телефон: +359 897 020 733
Facebook: Ароматерапевтични разговори за масла от природата

Автор: Рая Попова

ЗДРАВЕ