ТЕНДЕНЦИИ
Вечните перли - олицетворение на женствеността през вековете!

Вечните перли - олицетворение на женствеността през вековете!

Весела Шопова, от бижутерска работилница и магазин Фортуна ще ни запознае с най-мистериозният, вечен и необичаен скъпоценен камък - нейно величество Перлата.

Вечните перли – те са истинско чудо на природата, които не се нуждаят от допълнителна обработка, за да проявят своята красота. Символ са на чистотата и невинността. Земята едва ли има човек, който да познава перлите и да не цени тяхната красота.

Всяка жена желае да притежава онова магично чувство на „различност“, което привлича погледите и я превръща в Кралицата на вечерта. Неслучайно, от бижутерия "Фортуна", подбират толкова специално материалите, чиито блясък украсяват, предлаганите от тях бижута.
Много са легендите и историите запазени до наши дни, свързани с красотата и непреходността на перлите. Афродита, богинята на любовта и красотата, е родена в морската пяна от перлена мида и именно перла била нейната любима скъпоценност, може би защото е сътворена с нейното раждане.

Най- скъпата пeрла в историята на човечеството принадлежи на Клеопатра. На един от пировете, устроени в чест на Марк Антоний, нейният нов съюзник и любовник, египетската царица разтворила в чаша с вино най-голямата притежавана от нея перла, за да демострира богатството и силата на Египет. Тази история се е запазила жива и до днес, за нея знаят всички, дори и тези, които никога не са държали в ръце. Перлите от древността са изчезнали – затрупани са в земята, погълнати от водата и заличени от времето, но разтворената във вино перла на Клеопатра, все така сияе и все още струва колкото половин Азия.

Най-древното колие от перли достигнало до наши дни е датирано приблизително 350г. пр.н.е. Намерено е на територията на съвременен Западен Иран в гробницата на неизвевестна владетелка в район, където някога се е издигал един от дворците на персийските владетели.
Английската кралица Елизабет I била голяма почитателка на перлите – перли били пришивани на почти всички нейни рокли. Кралицата често носела на шията си дълги перлени нанизи, перли били вплитани дори в ярко червените й коси. Така през годините перлата се превърнала в отличителен знак на кралицата – девица.

През XVIII и XIX век кралските фамилии постепенно загубили своя монопол върху перлите, а заможните европейци и американци започнали да влагат своите капитали в тези чудесни и желани дарове на природата. През първите десетилетия на XX век, перлите достигат апогея на своята популярност. Дамите носели перлени нанизи, чиято дължина можела да достигне до няколко метра. Това е времето, в което цената на перлите била необичайно висока. Cartier, Tiffany, Chaumet и други бижутерски къщи започнали да изпълняват поръчки за най-богатите и известни клиенти и по този начин се превърнали в световни лидери по продажбата на перли.
На един от аукционите на Christie’s в Женева на бял свят излизат забравени съкровища от времето на Царска Русия. Сензация на аукциона станала перла, свързваща историите на Франция и Русия. Наполеон Бонапарт я подарява на своята втора съпруга – Мария – Луиза през 1811 година. Тогава стойността й възлизала на 40 000 златни франка, което се е равнявало на 10 кг злато. Перлата притежавала изключителна красота и размери (размер на гълабово яйцею) и била поставена във великолепна корона. През 1887 година перлата попада на публичен аукцион в Париж под името La Regente и така достига до бижутера на руския императорски двор Карл Фаберже, а оттам – у една от най-богатите дами на Русия – княгиня Юсупова. След революцията в Русия La Regente отново е предложена на търг, но вече в състава на колие от няколко наниза перли, брилянти и сапфири. Перлата на Наполеон е продадена за 3,27 милиона швейцарски франка при оценка от 700 000 швейцарски франка.

Друго известно колие с перла с неправилна форма и големи размери (222,5 грана) и брилянтен обков във формата на змия е изработено през 1896 година от Shaumet и е продадена на търг на Christie’s за 661 000 швейцарски франка.
На 15 март 1964 година в хотел „Риц – Карлтън“ в Монреал се състояла свадбата на Ричард Бъртън и Елизабет Тейлър. Тогава Бъртън подарил на своята съпруга изключителна перла, която би могла да си съперничи с тази на Клеопатра. Перлата се нарича La Peregrina, което означава странница. Според легендата историята на тази перла започва с изваждането й от Панамския залив от роб, който с тази ценна находка, откупил своята свобода. По-късно тя попада в Европа и исторически е потвърдено, че бъдещият крал на Испания Филип II я е поднесъл в дар на своята годеница – кралицата на Англия Мария Тюдор. Така известно време тя остава във владение на испанското кралско семейство, а след това попада у Наполеон Бонапарт и ето сега се оказала собственост на госпожа Елизабет Бъртън. Тази перла била поставена в наниз от перли, брилянти и рубини, изработен от Cartier – копие на колие, принадлежало на кралица Мария Тюдор.

Перлите са олицетворение на женствеността

За тях няма стилистични ограничения - украшения от перли винаги са уместно допълнение и към деловия костюм и към вечерният тоалет. Черни, сиви, сребристи, виолетови, жълти и розови, перлите предоставят максимална цветова палитра. Успешно се съчетават с цветни скъпоценни и полускъпоценни камъни. В последно време набират популярност така наречени „барокови“ перли, които се отличават с неправилна издължена форма и неравна повърхност.
Перлените бижута са аксесоари, без които трудно може да си представим образите на Коко Шанел и Одри Хепбърн. Днес изисканите перлени украшения се явяват задължителни за всяка жена. Най-стилните звезди дават своето предпочитание на аксесоари с перли – експанзивната Риана, изтънчената Ема Уотсън, Анджелина Джоли и Ейми Адамс – несъмнено умеят да подчертават своята индивидуалност. Така перлените украшения се превръщат в неотделима част от личността и характера на своите притежателки.
Ако търсите уникален и красив скъпоценен камък, който да добавите към вашата колекция от бижута, Перлата е чудесен вариант. Черни, сиви, сребристи, виолетови, жълти и розови - украшенията от перли са олицетворение на женствеността, винаги уместно и великолепно допълнение към всяка визия на жената.

От бижутерия Фортуна ще се радваме бижу с Перла да стане част от Вашите любими допълнения към неповторимия Ви външен вид.

Заповядайте на място при нас, за да се насладите на най-мистериозният, вечен и необичаен скъпоценен камък на живо.

За всяка Великолепна дама има специална ОТСТЪПКА от 20%

За повече информация и модели:
Посетете магазините на "Fortuna Jewellery"
гр. София, бул. Витоша 59
гр. Пловдив, пл. Княз Александър 1, 42

или разгледайте в сайта:
www.fortuna-jewellery.bg
Снимки: Fortuna Jewellery
БИЖУТА