ИНТЕРВЮТА
Мариета Захариева на корицата на Великолепната Жена .

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Мариета Захариева

ВИЗИТКА:
Мариета Захариева е позната като успешна бизнесдама с четири висши образования. Заемала е важни длъжности в корпоративната сфера. Била е директор продажби в Първа инвестиционна банка, ръководила е голям екип и в Банка ДСК като директор на дирекция „Финансови консултанти“, работила е като изпълнителен директор на Асоциацията на българските износители, оглавява Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Предава своите знания на студенти в Нов български университет и в Международното висше бизнес училище в Ботевград.
Впечатляващата си професионална биография, красивата дама, допълва с основаване на собствената си фирма „Булгар Биотик“ ЕООД, която е специализирана в производството на пробиотиците и имуностимулаторите Bactojoy, които се правят на основата на коластра и полезната бактерия за киселото мляко Lactobacillus Bulgaricus.
Носителка е на титлите Мисис България 2020 година и Мисис Европейски Съюз 2021 година.

Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове? Какви са Вашите ритуали за красота?

За мен истинската красота на Жената е много повече от външен вид – красотата е излъчване, очарование, присъствие и харизма. За да може една Жена да бъде великолепна - има нужда от време за себе си, време за глезене и удоволствия.
Привидно, в забързаното ежедневие това звучи почти нереално, но от опит споделям, че е въпрос на лична дисциплина, приоритети и правилно определяне на целите.
За мен лично, най-разкрасителната процедура и за тялото, и за душата ми е дълга и продължителна разходка сред природата. Там намирам себе си, истински стойностите неща в живота си, отпочивам си и се зараждам с неописуемо количество жизнена сила и енергия. Горещо препоръчвам да опитате!


Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?

О, да със сигурност ! Бизнес по женски е възможен и ставаме все повече Дамите, които работим и си помагаме по женски. Преди години научих нещо много интересно от една руска школа, в която се обучавах. Жените обменяме енергията си и взаимно се подкрепяме. Докато при мъжете е обратното - те се конкурират и трябва да делят, а ние се обединяваме енергийно и ставаме по - силни. Много е просто - природа!

Да, постоянно се уча и развивам себе си, както личностно така и професионално. Смятам,че положените усилия и в двете посоки, водят до така желаният и търсен от всички ни баланс. Успяла в бизнеса, любима у дома!


Важно ли е първото впечатление, което оставяме когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?

Според мен познаването на етикета и протокола са от съществено значение, както в ежедневното ни общуване вкъщи с близките хора, така и в социалната среда, като цяло. В моята професионална кариера, при засиленото ми общуване с международни партньори, е от особено значение също добре да познавам и ползвам международните протоколни взаимоотношения. Винаги, когато пътувам за чужбина, предварително отделям време за да се подготвя, да се запозная с народопсихологията на държавата, за която ще пътувам, за специфични порядки или особености при първоначалното представяне. Това ме обогатява много, и е жест на уважение и внимание към домакините, отваря широко сърцата им за по - топло и близко общуване.


Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комунакацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?

Да, определям себе си като комуникативна личност и вярвам, че ни е дадено словото за да се обогатяваме един друг чрез общуването. Думите носят огромно значение и смисъл, но също особено важно е излъчването и енергията, които предаваме чрез езика на тялото си. Влиянието на един човек, зависи най-много от личната му харизма и увереност в правотата на изказването. Не случайно древните учители преди да предадат урок на учениците си, сами са прилагали поне 100 дни урока върху себе си. Така, говорейки и предавайки нещо, всяка клетка от съществото ни предава информация, и чрез личния си пример помагаме и на околните. Смятам, че е особено важно да бъдем лидери чрез примера си във всичко - в семейството, в бизнеса, в обществото, това е нашата лична отговорност към цялото.


Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечaтление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?

Осанката и походката на всяка една Дама, са пряко свързани с вътрешното и усещане за стойност и самочувствие. Разбира се,че спорта и здравословното хранене, са от огромно значение за излъчването и осанката на всички ни.
Според мен, е въпрос на много дисциплина и воля да се научим на правилни навици и постоянно да се стремим да подобряваме начина си на живот. Тук бих добавила и самодисциплина при налагането на достатъчно време за отдих и почивка. Отделянето на време и средства за почивка и удоволствия, е право пропорционално на реализираните успехи в живота и бизнеса. Тази теорема за добър живот ми е любима!


Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?

Всъщност, осъзнах колко много обичам себе си, един ден на любимата си разходка в гората. Просто вървях сред природата и се наслаждавах на Божествената подредба във всичко, ей така съвършено несъвършена, просто бидейки естествена, неподредена, неидеална, и същевременно толкова величествена и красива! Осъзнах, че и ние сме така - колкото и да се стараем да бъдем големи или уникални, ние сме просто прашинки от това цялото наречено Живот, и би било много по-приятно да си ходим леко по стъпалата на живота, без да се влияем кой знае колко много, от мнението на околните или пък да се опитваме да налагаме собственото си мнение. Всичко си е прекрасно, точно такова каквото си е! Усещането за гениалност е в това, да приемем даденото ни!


През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?

Звучи ми малко сложно, определението да управляваш имиджа или личната си бранд линия. За мен, това трябва да се случва естествено и с лекота. Предпочитам да разделям нещата, когато говоря за управление. Използвам тези термини в работата си, там където всичко е планирано и подчинено на определени правила водещи до успеха. В така нареченият, личностен бранд, предпочитам да импровизирам и да бъда естествена. Всъщност, уникалността на всяка една жена е точно в това - да бъде непредсказуема, чаровна и същевременно уверена и стабилна.


Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли да поставяме граници в общуването си с хората?

Обикновено подхождам с доверие към хората - и познати, и нови в живота ми. Имам много силна интуиция, която ми подсказва, с кого до каква дълбочина на общуване бих стигнала. Обичам нови запознанства и съм отворена към хората. На всеки един етап от живота си, човек има нужда от общуване с различни хора. За мен общуването е ценно, когато сме взаимно полезни един на друг и имаме желание да си помагаме. Ако няма този естествен обмен, на взимане и даване, в един момент връзката просто приключва.


Снимки: Личен архив.

ИНТЕРВЮ