ИНТЕРВЮТА
Биляна тодорова на корицата на бр.18 на седмичното Лайфстайл издание на "Великолепната Жена"!

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Биляна Тодорова

ВИЗИТКА:
Биляна Тодорова е бизнес дама и предприемач. Тя е създател и собственик на брандовете 1 Meter Chocolate & 1/2MeterChocolate – уникални, ръчно изработени еднометрови шоколади, направени изцяло от естествени съставки и подходящи за атрактивен подарък по всякакъв повод вместо цветя, бонбони и бутилки алкохол.

Заедно със своя партньор в живота ръководи и Blagodaria.bg - иновативна компания за комплексни услуги, имаща за цел да облекчи ежедневието на работещите и заети хора от всички сектори, като им предлага атрактивни пакети за хранене, пазаруване и грижа и поддръжка на дома. Компанията е фокусирана в предлагането на здравословна алтернатива за изхранване на цялото семейство, съобразено с индивидуалните нужди на всеки негов член и помощ в пазаруването. Всичките им услуги са пряко обвързани със социални каузи, подкрепящи хората в неравностойно положение и нуждаещи се, както и различни значими социални проекти. Пакетните предложения са съхраняващи околната среда и с минимални отпадъци и разход на енергия.

По време на първия локдаун, Биляна и съпругът й създават и Фондация “Благодарител”, която предоставя помощ на нуждаещи се в кризисни центрове и социални домове като им дарява топла храна. Двамата развиват заедно активна благотворителна дейност и ежеседмично даряват храна на нуждаещите се.

Биляна е завършила „Връзки с обществеността“ и „Публична администрация“ и има допълнителна квалификация по Финансов мениджмънт. Работила е дълги години като ПР експерт в държавната и корпоративната сфера, а след това е била Директор „Конгресен и инсентив туризъм“ в „Албена“ АД.

В личен план – в щастливо и спокойно партньорство и съжителство и с пораснал син, който е студент по Стоматология.

Биляна е творческа личност и човек, който не е забравил и вярва в силата на думи като чест, благородство, доброта, съпричастност и емпатия. Интересува се активно от личностно развитие и духовен растеж и посвещава на тях ежедневните си сутрешни ритуали.

Въпреки натовареното ежедневие, тя успява да отдели време за любимите си занимания, включващи йога, разходки сред природата, книгите и хубаво вино, в компанията на позитивни хора.

Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове, принтове? Какви са Вашите ритуали за красота?

Истинската красота на жената е в нейната енергия! Това е което привлича и я прави неустоима не само за мъжете, но и за жените. Излъчването и пленява и то изразява на света вътрешната хармония и мир в душата и. Такива жени винаги светят и умеят да изразяват себе си и женствеността си по най-добрия за тях начин. Една уверена и в мир със себе си жена винаги е красива!

Външният вида за жената е важен до толкова, доколкото тя му придава важност. Но ако една жена се цени и уважава, тя винаги ще се старае да изглежда приятно за себе си и ще се поддържа, а околните ще го забелязват.

Стилът ми най-вече е небрежно-елегантен. Не ми се налага да работя от офис, а съм постоянно в движение и в колата. Практична съм и ежедневието ми е много динамично, за това най-често залагам на удобството и комфорта в облеклото си. Обичам да има в него някакъв акцент – нестандартна чанта, шал, голямо бижу или ярък, цветен акцент. Харесвам дрехи, които подчертават фигурата и често слагам рокли, които са по тялото ми като втора кожа.

Най-често нося класическото съчетание между дънки и сако или риза, отново в комбинация с някой по-ярък или различен аксесоар. Задължително с токчета, които често сменям в колата с маратонки, за да мога по-бързо да тичам по задачите. Все още много се харесвам в комбинацията къси панталони с чизми и зимата често излизам така. Напоследък експериментирам смело с по-ярки цветове и имам ежедневни рокли в ярко зелено, жълто и червено, които комбинирам с токчета или маратонки. Принтове не нося, някак се губя в тях, предпочитам чистите цветове и съчетания между тях.

Относно ритуалите за красота не правя нищо специално – гледам кожата ми да е добре почистена от козметик и хода при специалист един път месечно. В останалото време – си слагам дневен и нощен крем само. Ако съм гримирана – внимателно се разгримирам с мицеларен лосион и после ползвам лек скраб за измиването на лицето. Често правя детоксикиращи хранителни режими и за мен това е най-добрата рецепта за сияйна и чиста кожа.

Биляна Тодорова в интервю за ''Великолепната Жена''

Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?

Напълно съм съгласна, че човек се учи, докато е жив! Раждаме се на тази Земя, за да растем и да се развиваме. Надграждането на знанията винаги дообогатява и разширява мирогледа ни и помага с все по-голяма мъдрост да се справяме с предизвикателствата в живота. Регулярното учене на нови неща поддържа мозъкът ни активен и помага живота ни да бъде интересен и вълнуващ винаги.

В последните месеци най-важното ми осъзнаване е, че качеството ми на живот е право пропорционално на несигурността, в която се оставям да живея. И много работя над това, като се старая ежедневно да внимавам в мислите и емоциите си и да поддържам съзнанието си на високо ниво, независими как изглеждат нещата. Само това ми гарантира добро здраве и хармония между заобикалящия ме свят и вътрешния ми мир.

Любимата ми книга е „Отвързаната душа“ на Майкъл Сингър. Една малка книжка, която ме разтърси и сякаш ме „намести“ в правилния момент от живота ми. Обожавам също и „Разговори с бога“ на Нийл Доналд Уолш – към нея посягам почти ежедневно, като отварям на произволна страница и прочетеното винаги е в синхрон с моментното ми състояние.

Балансът винаги е вътре в нас първо! Ако ние сме в синхрон с най-съкровените си желания и сме истински и автентични със себе си и другите – балансът навън ще се синхронизира с нас и всичко, което правим и искаме ще се случва с лекота. Вселената винаги реагира на емоционалното ни състояние и всичко, което ни се случва е отговор на вибрационната ни честота, която излъчваме към нея. Ако харесваме това, което правим, обичаме и уважаваме изборите си, които правим ежедневно, животът ни ще е едно красиво приключение, на което възторжено ще се наслаждаваме.

Мъжете са от Марс, жените сме от Венера!
Разбира се, че има особености на бизнеса, когато е създаден и ръководен от жена.
Да си предприемач като цяло не е никак лесно, а за жените е още по-трудно. Но не защото те нямат умения, а заради чисто женската ни емоционалност, която често ни пречи да взимаме рационални решения. Научих се с годините да опростявам максимално всичко, което искам да кажа и постигна и така много по-лесно да комуникирам и да се вписвам в мъжкия свят. От друга страна – женската ми интуиция е незаменима, а асертивността ми ми помага много по-лесно да общувам и да се адаптирам с лекота във всяка ситуация. Качествата, които трябва да притежава една жена-предприемач са: устойчивост (на стрес, в позицията си и на идеите си), да бъде визионер: да гледа и следи за главната си цел, без да се фокусира и придава важност на ежедневните предизвикателства и провокации. Да не спира да се учи и развива, да е инициативна и креативна и да може да променя гледната си точка, когато е необходимо.

Биляна Тодорова в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е първото впечатление, което оставяме когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?

Първото впечатление винаги е „вярно“. По него хората веднага ни „категоризират“ и на подсъзнателно ниво определят отношението си към нас и ако новият контакт е важен за нас е добре да се замислим и да се постараем предварително как да създадем максимално добро впечатление, без да се преправяме на такива, каквито не сме. В останалото време горещо препоръчвам да бъдем максимално естествени и автентични – това винаги улеснява неимоверно живота и сваля напрежението.

Етикета и добрите обноски са абсолютна необходимост и по естествен начин допълват средата и бизнеса, в който сме. От обща култура познаването и спазването им само би ни било от полза, защото ще внесе ред и много красота в ежедневието ни и ще допринесе да сме уверени и спокойни на всяко място и повод.

Биляна Тодорова в интервю за ''Великолепната Жена''

Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?

За мен винаги е било изпитание говоренето пред публика. По природа съм силно интровертна, но естеството на бизнеса ми предполага да съм в постоянна комуникация с много хора и често съм канена като лектор или презентатор, затова ежедневно ми се налага да излизам и от зоната си на комфорт. С годините се научих и свикнах да говоря спокойно и без вътрешно напрежение, а когато съм в приятна атмосфера и публика, говоренето се превръща в удоволствие.

Ако харесвам средата, в която съм – съм силно комуникативна, в останалото време – съм такава по задължение. Умението да водя светски разговори много ми помага в тези моменти, защото винаги допринася за доброто впечатление и често ми помага да се измъквам от неудобни теми или разговори.

За мен основната бариера в комуникацията между хората е Осъждането. Повечето хора само с един поглед оценяват човека отсреща и това определя отношението им. Не бива да забравяме, че всеки има свой „филм“ и няма как да го знаем, за да сме сигурни дали правилно възприемаме поведението или излъчването му. Ако се научим да приемаме другите, без да ги съдим, бихме комуникирали много по-лесно и без напрежение.

Тълкувам израза ''култура на словото'' като показател за това, какво е отношението на човека към самия него. Всеки мъдър и осъзнат човек ще се старае да има добра култура на словото и да се изрязва максимално ясно и добре, за да бъде правилно разбран и приет и да изрази по този начин уважението към събеседника си.

Биляна Тодорова в интервю за ''Великолепната Жена''

Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?

Естетиката в движението на жената винаги привлича погледите, а красивата походка и осанка будят възхищение. Жена, която се движи леко, плавно и с достойнство не остава незабелязана. Аз съм късметлийка в това отношение – бивша балерина съм и походката ми е грациозна - винаги с изправен гръб и прибрани рамене, а стъпалата стъпват леко отворени и плавно на земята.

Подържам се с йога – тя ми дава гъвкавост и сила и най-вече баланс между ума и емоциите. Понякога ходя и на фитнес, но като цяло не е моето да съм в шумна зала с много хора, предпочитам разходките в планината и често се качвам сама на Витоша.

Биляна Тодорова в интервю за ''Великолепната Жена''

Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?

Да развия любовта към себе е най-ценният ми урок и съм благодарна, че научих навреме, че аз съм си най-важният човек в живота ми и че ако не се грижа за себе си с любов и не си давам време само за себе си за презареждане, почивка, разтоварване и т.н. мога да пострадам сериозно здравословно. Веднъж вече ми се случи и го приех за сериозно предупреждение, затова се старая да отделям ежедневно поне по 1 час, в който да правя това, което обичам и с което разтоварвам.
Любовта към себе си ме научи на самоуважение и автентичност, които промениха живота ми изцяло и го направиха лек и красив. Смятам, че ако хората се обичаха повече сами себе си – Светът щеше да е съвсем друг. Ако обичаш себе си – ще си щастлив и спокоен и не би навредил на друго човешко същество.

Всяка сутрин започвам с йога и свои лични ритуали, които ме зареждат с енергия за целия ден, а вечерите посвещавам на тихи разговори с любимия, хубава книга или вино с близки хора. Ходя често на Витоша и периодично си правим уикенди извън София или ако имаме време и възможност – по-дълги почивки извън България.

Любимите ми дестинации - Италия и Гърция, като места където лесно и бързо можеш да отидеш, а от далечните – Африка и Малдиви.
Семейните традиции са в съботно-неделните ни утрини, които мъжът ми винаги ги прави специални и романтични с отношението и вниманието си. Приготвя кафе и закуска по негов, незабравим и атрактивен начин и ми ги поднася в леглото.

Като цяло се опитвам винаги и всичко да планирам в живота си, но понякога с абсолютна лекота зарязвам всичко и действам спонтанно, защото разбрах, че красотата в живота се случва винаги между плановете. Уча се да не придавам важност на очакванията и плановете си и да приемам с лекота това което се случва, защото вярвам, че живеем в дружелюбна Вселена и че тя винаги ни дава най-доброто, което е необходимо да ни се случи за момента.

Биляна Тодорова в интервю за ''Великолепната Жена''

През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?

Съгласна съм. Аз съм един примерите за това как чрез личния си имидж спомогнах за развитието на бранда си 1 Meter Chocolate. В началото, когато стартирах бизнес си, това беше единственият ми капитал и благодарение на това, че хората харесваха мен, започнаха да харесват и купуват шоколада ми. И до ден днешен това много ми помага и разширява клиентелата ми. За щастие ми се случва с лекота, защото се придържам максимално до истината за себе си, открита и честна съм с хората винаги, а това изгражда доверие и повишава стойността на бранда.

Обичам да се шегувам с израза: „Умна и красива, мила и добра“ и не е далеч от истината.

Бих се описала като различна, светла, съзидателна!

Биляна Тодорова в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли е да поставяме граници в общуването си с хората?

Изключително важно е да спазваме хигиена в общуването и да подбираме внимателно и осъзнато обкръжението си. В последните 2 години именно то най-много се промени край мен. Взех лично решение да общувам близко само с хора, с които имам равностоен енергиен обмен, и с които не ми се налага да споря или да ме убеждават в мнението си.

Преди имах много приятели, сега имам просто много познати. Истински близките ми хора не са много, но само общуването с тях ми носи радост, лекота и свобода, докато с другите често изпитвам натоварване и умора. Силен емпат съм, отразявам и поглъщам веднага негативните емоции на другите и затова се научих да се пазя и да се щадя и вече все по-рядко ходя по събития или на места с много хора.

Хората, които ме вдъхновяват не са познати на масовата аудитория, но това са ярки личности, с които се чувствам душевно близка, говорим на един език и от които се научавам на осъзнатост и мъдрост и креативност.

Откакто внимавам кого допускам до себе си, контактите ми станаха много по-смислени и качествени и се радвам, че срещам все повече нови и прекрасни хора!


Биляна Тодорова в интервю за ''Великолепната Жена''

Снимки: Личен архив

ИНТЕРВЮ