ИНТЕРВЮТА
Мария Стоянова на корицата на бр. 63 на седмичното Лайфстайл списание на "Великолепната Жена"!

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Мария Стоянова

ВИЗИТКА:
Мария Стоянова е пример за това как успешната жена със сериозна професия също може да изглежда стилно, елегантно и женствено. Тя е юрист по образование и доказан професионалист в своята област.

Има 13 годишен практически опит в сферата на наказателното право, международно правното сътрудничество по наказателни дела и разследвания на злоупотреби с евро средства като е работила в едни от най-големите институции в България, Хага и Брюксел. В продължение на 6 години заема отговорна ръководна позиция. Тя непрекъснато усъвършенства и надгражда своите професионални познания като е участвала в редица международни семинари , обучения и конференция.

От 3 години работи активно върху своето личностно развитие. Мария е благословена с невероятен син на 15 години, с който много се гордее. В свободното си време обича да спортува, да танцува и да пътува с близките си хора. Нейна страст е здравословното хранене, като обича да измисля свои авторски здравословни рецепти.
Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове, принтове? Какви са Вашите ритуали за красота?

Истинската красота на жените се крие в тяхната увереност и способност да са щастливи и да обичат себе си. През годините на жените се е налагало да водят неравна битка със стереотипите, които им пречат да се чувстват красиви такива каквито са. От Древен Египет до наши дни идеали за женска красота са били симетрията, съвършенството и перфектните пропорции. За щастие, вече навлизаме във време, в което започва да се налага обратната тенденция и фокуса се поставя върху любовта към себе си и това да се харесваме и обичаме такива, каквито сме - със своите предимства и несъвършенства.

За мен истинската красота на жената се крие в нейната увереност - тя знае своята ценност и стойност, и че е достатъчна такава, каквато е. Най-важна е собствената ни оценка. Винаги ще се намерят хора наоколо, които да я потвърдят – независимо дали е висока или ниска.

На следващо място, зад увереността на жената се крият знания, умения и усилия. Всяка една дама е завършено творение на изкуството, но и творба в процес на своето развитие. За това нашата самоувереност се повишава в процеса на собственото ни усъвършенстване и развитие, добивайки нови умения, знания и постигайки мечтите си. Ние сме капитани на собствения си кораб и своята съдба и притежаваме всички знания и умения да го насочим натам, накъдето искаме. Нашата увереност идва от обещанията, които даваме на самите себе си и изпълняваме. Например обещаваме, че тази седмица ще спортувам три пъти и го правим /тук е важно да си поставяме цели, които са реални и постижими, за да не критикуваме после, че не сме се справили/.

За мен истински красивата жена е тази, която знае как да е щастлива. Тя не разчита на никой друг да я накара да се чувства добре. Тя се чувства комфортно в собствената си кожа.

Увереността на красивата жена идва несъмнено и от начина, по който се облича. Има цветове, които подчертават нашата естествена красота и такива, които не ни стоят толкова добре. Същото е с моделите на дрехите и различните материи. С правилно подбрания грим, цветове, аксесоари и материи всяка жена може да изглежда Великолепна. Тук идва на помощ цветовия анализ, стилист, някой моден курс или най-добрата ни приятелка, която има вкус и разбира от мода. Красивата жена е умната жена, която умее да подчертае своите предимства и скрие своите недостатъци. Да избере няколко неща, в своята визия, които харесва и да ги направи още по-впечатляващи. Например ако харесвате ръцете си-сложете си някой красив пръстен, имате хубава коса - направете си красива прическа или сложете някой красив аксесоар и така нататък.

Аз определям своя стил като елегантен и удобен. Залагам на изчистено облекло и аксесоари. Цветовете, които присъстват в гардероба ми са черно, зелено, синьо, червено, бяло, сиво. Основните ми аксесоари са шапки, диадеми, очила, чанти и хубав парфюм.

Ритуалите ми за красота включват здравословно хранене, спорт и добра хидратация, както външно, така и вътрешно. Обичам пространството около мен също да е красиво и винаги имам в офиса, и в дома си живи цветя.
Мария Стоянова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?

Напълно съм съгласна, че човек се учи докато е жив. В различни етапи от живота си имаме различни осъзнавания, трупаме знания в различни сфери. Аз съм човек, който непрекъснато се развива и учи. За мен е това е много важно. На 39 години се записах да уча френски език, научих се да танцувам виенски валс и се уча да танцувам салса и бачата. Хубаво е всеки ден да усвояваме по едно ново умение. Вярвам, че върховното приключение, в което всички се впускаме е това да разкрием и развием най-пълния си потенциал и да вдъхновим другите да направят същото.

Моето осъзнаване през последната една година е това, че животът е кратък и не трябва да се хаби напразно.

Напоследък чета много книги за личностно развитие. Много ме вдъхновява книгата на Мей Мъск: "Жената, която има план. Не само защото на 70 години изглежда феноменално, световен фотомодел и диетолог, пълна е с енергия и е отгледала невероятно успешни деца, но и е жена, която е преживяла много и се е преборила с домашното насилие. Нейната книга ме докосна, защото моя професионална мисия винаги е била да се боря срещу насилието над жени и деца. Всяка жена, която е в подобна ситуация, трябва да знае, че винаги има изход и може да потърси помощ. Никой не заслужава да търпи подобно отношение. Ще споделя един цитат от книгата:
”… винаги има изход от тежката ситуация. Винаги може да бъде намерено вдъхновение, което да ви помогне да си върнете самочувствието и да заживеете щастливо. Всеки заслужава да бъде щастлив… Ако живеете в страх от някого, си съставете план как да се освободите. Ако сте нещастни във връзката си, направете всичко възможно да я прекратите. Аз останах прекалено дълго с надеждата, че другите се променят, че ще се промени ситуацията. Но не се промени нищо, докато самата аз не се реших на промяна.”
Нашето пътешествие започва тогава, когато решим да се изправим, да пристъпим напред и да заживеем истински. Когато човек желае нещо истински - цялата вселена му съдейства.

Считам, че баланса в живота е възможен. Аз редовно си правя колело на живота с основните за мен сфери: любов, семейство, работа, пари, здраве, приятелство, почивка. Определям на какъв етап се намирам във всяка една сфера и давам приоритет на тази, в която нещата изоставят. Аз постигам баланс в живота си като се грижа за себе си и близките си, храня се здравословно, активна съм, усмихвам се, се развивам и поставям здравословни граници като казвам ''не'' на нещата, които не ме правят щастлива. Всеки ден си водя Дневник на благодарността и правя сутрешна медитация. Благодарна съм за живота си, за близките си, за работата си, за приятелите си, за въздуха, който дишам, за това, че съм жива и здрава, за слънцето…човек винаги може да намери толкова много неща, за които да е благодарен. Вибрацията ни се променя, когато влезем в енергията на благодарността. Трябва да сте благодарни за това, което имаме и ще имате повече. Ако се съсредоточите върху това, което нямате, никога няма да имате достатъчно.

Считам, че бизнес по женски е възможен, когато жената го прави през сърцето си, през това, което наистина обича и умее да прави.
Мария Стоянова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Важно ли е първото впечатление, което оставяме, когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?

В основата на човешките контакти, от хилядолетия стои връзката между всички изразни средства и умелото им представяне, налагане и разбиране. Според последните изследвания, първото впечатление се формира за около 1/10 от секундата. Освен това, веднъж формирано, има тенденцията да бъде трудно променяно, независимо от положителната информация, която добавяме. При създадено добро първо впечатление след това много по-лесно може да надграждаме положителната оценка за себе си чрез информация, емоции, отношение и други аспекти на личността и поведението си.

Аз се старая да спазвам етикет и добри обноски съобразно събитията, които посещавам. Това за мен е начин да общувам по-добре с околните и израз на уважение към тях.

Познаването на етикета е още едно важно умение, което добавя увереност към образа на една Великолепна жена. На следващо място, считам, че чрез своите действия, ние даваме пример и възпитаваме и своите деца да бъдат уважителни към другите.
Мария Стоянова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?

Говоренето пред публика може да е удоволствие, ако отделим време да се подготвим предварително по темата, която ни предстои да представяме.

Считам, че съм комуникативна личност и с лекота мога да общувам във всяка ситуация. Както казва Дейл Карнеги: “Ако се стремите да станете добър събеседник, станете преди всичко добър слушател.” В своята книга Общуването като път към успеха той дава и формулата за ефективно говорене пред публика, която се състои от три части: пример, действие и полза. Даваме пример с някоя случка или анекдот, илюстриращ онова, което се опитваме да кажем, с което да приковем вниманието на слушателите си. След това описваме действието, което искат да предприемат и накрая им показваме как от това действие произтича полза и за самите тях.

Различни бариери в комуникацията могат да възникнат от това, че всеки възприема думите на събеседника през собствените си призма и може да интерпретира казаното по съвсем различен начин. Затова, в общуването е важно да приемаме думите като факти, да сме спокойни и толерантни към мнението на другите. В една мултикултурна среда е важно да отчитаме културните различия. Качеството на комуникация и способността да изказваме мислите си с правилните думи води до успех в различни сфери на живота и го променя. Считам, че е много важно не само как общувате с другите, а и как общувате със самите себе си – дали се критикувате, дали се обиждате или си говорите с любов и подкрепа, дали се хвалите след всяко постижение.
Мария Стоянова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?

Човек може да контролира мислите, чувствата си, вербалните си изразни средства с лекота, но за езика на тялото си му се налага да направи усилия. Походката, жестовете, осанката, маниерите при движение веднага създават впечатление за нас и също могат да бъдат тренирани. С помощта на езика на тялото информацията се предава чрез невербални канали, които не забеляваме. Дори такъв на пръв поглед прост процес като ходенето е уникален за всеки човек и позволява да го разпознаете.

Походката може да разкаже много за характера, навиците и здравословното състояние. Едно от първите изследвания върху връзката между походката и чертите на характера е публикувано през 1935 година от немския психолог Вернер Волф. Той стигнал до извода, че хората възприемат походката по същия начин като външния вид, акцента или облеклото – като източник на информация за личността. Считам, че естетиката на движенията променят излъчването на една жена и я правят да изглежда много по-нежна, уверена и женствена.

За мен спортът е много важна част от моето ежедневие. Обичам да тренирам с инструктор и се доверявам на Билян Фотев –billyfit.bg, който помогна много за моето развитие. Не мога да си представя живота си без движение - обичам да ходя на фитнес, да танцувам, да се разхождам, да плувам, да ходя на пилатес и йога. Преди няколко месеца тежах 104 килограма и изпитвах затруднение да изкачвам стълбите. Сега тежа 40 кг по-малко и се чувствам по жива и жизнена.

Ще споделя само някои основни неща, които ще са от полза на всеки, който иска да свали излишни килограми или просто да се чувства по-жизнен. Започнете с малко. Бъдете постоянни. Аз започнах с 20 минути движение на ден, като постепенно увеличавах движението и спорта. Сега пробвам различни занимания и предизвиквам тялото си всеки ден. Щастлива съм, че мога да правя неща, които не съм можела да правя преди 10 години. Важното е да си създадете рутина, която е лесна за спазване, за да можете да я изпълнявате до живот, а не само докато свалите желаните килограми. Важно е да въведете здравословното хранене и спорта с правилните мотиви. Не за да сте по-слаби, за да се харесате на някого или като наказание към тялото си, защото сте хапнали повече предния ден. Важното е да започнете да се храните правилно и да бъдете активни заради самите себе си. Не сте ли забелязали, че когато преядете с вредна храна тялото ви се чувства изморено, без енергия и рязко ви се доспива. Точно обратното става, когато приемате здравословна, балансирана храна, богата на витамини, минерали, протеини, полезни мазнини и бавни въглехидрати. Много е важно и да празнувате всяка малка победа по пътя.
Мария Стоянова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?

За мен любовта към себе си означава да се приемаш безусловно с всичките си недостатъци и несъваршенства. Да можеш да си прощаваш и да знаеш, че е ок да допускаш грешки. Да ходиш с гордо изправена глава, без да се чувстваш по-малко стойностен от другите. Да практикуваш грижа и безусловна любов към себе си, без всякакви условия. Да си просто себе си, без да се опитваш да се доказваш на някого, да подражаваш на някого или да изглеждаш като някой друг. Да знаеш, че си съвършен такъв, какъвто си и си достоен за любов. Да знаеш стойността и ценоста си!

Не може да се харесаме абсолютно на всички и е безсмислено да се опитваме да го правим. Прекарваме твърде много време в това да се тревожим за това как ще изглеждаме в очите на другите, за това, което те мислят за нас и как ни възприемат. Ако насочим цялата тази енергия към нас и към това да се обичаме и приемаме такива, каквито сме, животът ни ще се промени. Искам да отправя послание към всяка една от Вашите читателки, че тя е красива и достатъчна такава, каквато е. Ако всеки ден, когато се поглеждате в огледалото, си повтаряте колко сте красиви и колко се обичате, че приемате себе си, такива каквито сте само след месец животът Ви ще се промени. Гарантирам Ви го!

В свободното си време обичам да спортувам, да танцувам салса и бачата и да пътувам с близките си хора. За мен е важно да се храня здравословно и започнах да създавам здравословни авторски рецепти за различни сладки изкушения. Напоследък преоткрих и страстта си към писането.

Моят роден град е на брега на река Дунав и ме зареждат всички дестинации, които са свързани с вода. Обожавам морето. Пътувам с удоволствие и ми е интересно да опознавам нови култури и места.

Обичам да създавам уют в дома си, да украсявам празнично масата, да отглеждам цветя, да приготвям здравословна храна за близките си хора от хляба до десерта. Имам украса за всеки празник. За Великден обичам да меся здравословни козунаци без захар и бяло брашно.

Като цяло съм човек, който обича да планира всичко, но има ситуации, в които просто се доверявам на Вселената и знам, че това, което се случва е за мое най-голямо добро. С лекота мога да се адаптирам към всякакви промени и да намеря нестандартно разрешение във всяка една ситуация.
Мария Стоянова в интервю за списание "Великолепната Жена"
През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?

Аз съм израснала в семейство, в което моралните ценности и добрите постъпки са били на почит. Винаги съм се стремяла преди всичко да бъда добър човек. За мен е важно да има единство между думи, действия, имидж и репутация.

Трите думи, които ме описват най-добре са професионализъм, женственост, доброта.

Считам, че успешния личен имидж и бранд следва да подчертава нашата индивидуалност, това което ни прави уникални и откроява от всички останали.
Мария Стоянова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли да поставяме граници в общуването си с хората?

Считам, че обкръжението и социалния кръг, с който общуваме е много важен. Намерете приятели, които ще ви направят по-добри и се освободете от токсичните хора в живота си.

Аз избирам приятелки, които ме вдъхновяват. Обичам да се срещам с успешни, творящи, красиви, развиващи се жени. Обожавам своите приятелки и знам, че винаги мога да разчитам на тях както в хубавите, така и в трудните моменти. Благословена съм с невероятни жени в живота си.

Ще спомена имената само на част от моите приятелки, които ме вдъхновяват, защото вярвам, че могат да бъдат пример и вдъхновение на много от Вашите читателки. Петя Белчева - Гемюнден е невероятен професионалист - психолог, много красива и поддържана жена със щастливо семейство. Тя има уникална програма за личностно развитие Next Level love "Покани любовта в живота си". Друга моя любима приятелка е великолепната, красива, стилна, елегантна и успяла както в бизнеса, така и в личния живот - Йордана Димитрова, чиято академия “Великолепната жена” превръща всяка една жена в изискана, стилна и уверена Дама. Искам да изкажа и специални благодарности на моята изключително талантлива, авангардна и красива приятелка - дизайнерската Мира Бъчварова, която се погрижи за моята визия на снимките за това интервю.

Стигнала съм до извода, че няма лоши хора, има хора които реагират през травмите си. Уча се да съм толерантна към всеки човек, който срещам в живота си и да съм благодарна за всяка опитност. Считам, че е важно да поставяме здравословни граници в общуването и да можем да отстоим и заявим себе си елегантно и без агресия.
Мария Стоянова с Дамите от "Кръгът на Великолепната Жена"
Снимки: Теди Грозданов
Визия: Мира Бачварова
Прическа: Конда Кондов салон ''Нуши''
Грим: Васил Станишев
ИНТЕРВЮ