ТЕНДЕНЦИИ
упражнения,женски мускули, кегел, тазово дъно

Упражненията на Кегел - инструмент за женско здраве и благополучие!


Днес много жени се занимават с външния си вид, като редовно посещават спортни занимания, салони за красота, изпълняват специални програми за здравословен начин на живот! Всяка от нас се опитва да изглежда стройна, привлекателна и красива. Гледаме се в огледалото и се възхищаваме на резултатите от положения труд със задоволство, че усилията ни не са били напразни.

Влагаме много усилия, време и средства във външния си вид и извайването на перфектно тяло, но повечето от съвременните жени напълно забравят за една много важна група мускули, за която малко се говори, споделя, пише и която не се вижда когато сме пред огледалото. Това са мускулите на тазовото дъно или известни още като ''мускулите на Кегел'', от които именно зависят здравето и самочувствието на жените!

Тази статия е за ролята на „женските“ мускули, необходими за здравето на жените, за важността да укрепваме тези мускули, за да сме красиви, млади, жизнени, с добра стойка и прибрано коремче, но и за пътя ни като майки. За отговорността да предадем тези знания и на дъщерите си. И не на последно място за нашето лично щастие като жена, която се чувства женствена, уверена и спокойна, че се грижи правилно и мъдро за женското си здраве, като се предпазва от неприятни състояния в интимната зона!

Какво представляват и къде се намират ''мускулите на Кегел''?

Мускулите на тазовото дъно или ''мускулите на Кегел '' наподобяват хамак от група мускули, които лежат в основата на таза ни. „Женските“ мускули се закрепят от срамната до опашната кост и носят тежестта на вътрешните ни органи. Те са основата за по-добрата позиция на стойката. Ако съберем дланите си в шепи ще видим, че тазовото ни дъно е приблизително с тази форма и размер.

Наричат се ''мускули на Кегел', тъй като през 1948 година гинекологът д-р Арнолд Кегел създава комплекс от упражнения за интимните мускули, както и първият тренажор за тазово дъно - перинеометър. Той осъзнал важността от упражненията на тазово дъно за намаляване на риска от пролапс, за по-лесното естествено раждане, възстановяване след раждане и за превенцията на инконтиненция. От тогава тези упражненията на женските мускули са известни като ''Кегел упражнения'', а оттам се използва и наименованието ''мускулите на Кегел'' .


Какви биха били ползите за всяка Дама от упражнения за „женските“ мускули? Защо е важна „женската“ интимна гимнастика?

 • ЖЕНСКО ЗДРАВЕ

Интимната гимнастика (или упражненията за мускулите на тазовото дъно) е задължителна, ако искаме да поддържаме добро женско здраве независимо от нашата възраст. Особено за жените, които искат да забременеят, тези които наскоро са родили, жени с хроничен дискомфорт в интимната зона, жени водещи заседнал начин на живот, но и за жените, които активно спортуват. Обръщам внимание, че при атлетичните дами често се получава постоянно напрежение в „женските“ мускули, което всъщност с времето отслабва издръжливостта им и те на практика отново стават слаби.

За жените, които са достигнали менопаузата, интимната гимнастика е особено полезна, тъй като с упражненията се подобрява притока на кръв, а това помага при сухота, дразнене, инконтиненция, смъкване на „женските“ органи или при възпалителни процеси в зоната.

Интимната гимнастика засилва метаболизма, повишава процесите на детоксикация в тъканите и предотвратява застоя на венозна кръв в областта на таза. При изпълнение на упражнения се разкриват голям брой малки кръвоносни съдове, което води до подобрено хранене на тъканите, елиминиране на инфекциозните процеси и така настъпва ускорен процес на оздравяване, възстановяване и подмладяване. • МЛАДОСТ И КРАСОТА

Здравите и гъвкави женски мускули имат по-силен приток на кръв и кислород, като така се подмладяват по естествен начин и изпълняват функцията си по-дълго време. Това означава, че менопаузата ще настъпи по-късно, отколкото при тези жени с отслабени мускули. Ще бъдем млади и жизнени по-дълго време!

Когато започнем да задвижваме „женските мускули“ се натрупва вълнение и възбуда, а тогава започва отделянето и на хормони в кръвта. При този процес се отделят и феромони, които на подсъзнателно ниво силно въздействат на противоположния пол и ни правят по-привлекателни за мъжете. Измененията протичат и в нашия организъм. Когато в кръвта попадат женски хормони в нужното количество, това се отразява много добре на външността. Постига се ефект на подмладяване, кожата става нежна, гладка и сияеща. Чувстваме се харесвани, привлекателни, красиви и по-уверени в женствеността си! Изпитваме чувство на щастие, подобрява се настроението и качеството на личния ни живот! • ИНТИМНИ УСЕЩАНИЯ

Други „странични“ ефекти от женската интимна гимнастика са, че по естествен път се повишава желанието ни за интимност с партньора, като чрез упражненията се постигат по-ярки и по-интензивни усещания. Когато не упражняваме „женските“ мускули интимната ни зона не се кръвоснабдява добре, нервните влакна изтъняват и се отдръпват по-дълбоко в мускулите. Именно поради отслабването на интимните мускули много жени не могат да изпитват удоволствие и удовлетворение в интимността.

Тренировките, насочени към укрепване на интимните мускули, допринасят не само за подобряване на здравето на жените, но и за създаване на достатъчно стимулиране на нервните окончания, което води до поява на повече чувственост и усещания. Проучванията в тази област, показват, че жените, които не са получили удовлетворение на финала на интимния акт, се оплакват от чувство на неудовлетвореност, нервна възбуда, истерия, намаляване на либидото и обща депресия.

Способността на жената да подчинява работата на интимните мускули на своята воля значително обогатява нейните възможности, фантазии и усещания в интимния живот! • РАЖДАНЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

Като говорим за ролята на интимните мускули в живота на жената, не може да не се отбележи значението им за износването на бебето през бременността, раждането и по-лесното възстановяване след това. Процесът на естествено раждане е действие именно на женските мускули. При положение, че интимните мускули са развити и подлежат на контрол, жената може правилно да отпуска и компресира и така този процес ще завърши безболезнено за нея и детето.

По отношение на цезаровото сечение, имайте предвид, че 43% от жените, подложени на цезарово сечение, изпитват нарушения на тазовото дъно след раждане, поради тежестта на нарастващата матка през бременността и промените, настъпили в тялото.
Разбира се, част от възстановяването на „женските“ мускули е заложено в човешката ни природа, но това не винаги е достатъчно. • ОТКЛЮЧВАНЕ НА ЕНЕРГИЯТА И ОСВОБОЖДАВАНЕ НА СТРЕСА

В източните традиции тазовото дъно е известно като коренната чакра – това е мястото, където сме склонни да „задържаме“ страхове, по-специално страхове около първични инстинкти, свързани с нашето здраве, безопасността на семейство ни и финансовата ни сигурност. То е „контейнер за стрес“ в тялото ни, мястото, където обработваме емоцията и приютяваме нашите реакции на вътрешна борба или бягство от опасности.

Много от нас, съвременните жени, сме загубили връзката си с „женските“ мускули, освен като резултат от раждането, но и поради дългото време, което прекарваме в седнало положение често в една поза. Така с годините интимните мускули губят обхват на движение, тонус и еластичност. Възобновяването на връзката е от съществено значение, за освобождаване на заключената енергия и натрупания стрес. Част от това е умишленото отпускане и разтягане на „женските“ мускули - и след това насочване на енергия нагоре по енергийните ни центрове, за да изградим балансирано и свързано тяло. Като така на практика отключваме и енергията, която задържа стреса и причинява болка в тялото.

Днес все повече специалисти с холистичен подход вярват, че именно тазовото дъно е основата на нашето физическо и емоционално здраве, и че е ключът към цялостното ни благополучие!Интимната гимнастика е инструментът ни за женско здраве и благополучие, тъй като ни предпазва от редица неприятни състояния:

 • Помага да предотвратим ерозия на маточната шийка.
 • Активна профилактика срещу рак на органите в малкия таз.
 • Решава много проблеми с гинекологичното здраве – изпускане, хронични цистити, смъкване на органите в малкия таз, болка в долната част на гърба, подут корем и др.
 • Развива тонуса и силата на мускулите, като стеснява обема на интимната зона.
 • Нормализира процеса на естествена лубрикация.
 • Развива мощен имунитет срещу инфекции и патогенна микрофлора чрез укрепване и удебеляване на мускулната тъкан и лигавицата.
 • Помага при репродуктивни затруднения и улеснява зачеването.
 • Забавя настъпването на климактериума и биологичното стареене на организма.
 • Усилва либидото (желанието).
 • Стимулира отделянето на женски хормони (подмладяващ ефект, женственост, привлекателност).
 • Помага за увереност в интимните отношения и осъзнаването на собствената значимост.
 • Спомага за отделянето на феромони и привличане на противоположния пол.
 • Помага за лесното достигане на кулминация и по-силни интимни усещания.
 • Естествено стимулира мъжете да проявяват нежност и да ни изненадват с подаръци.Има няколко вида интимна гимнастика, които можете да правите всеки ден за подобряване на Вашите мускули и здраве, без да Ви отнема много време:

 • Бавни“ Кегел упражнения – застанете в изправено положение, седнала с изправен гръб или в легнало положение с леко разтворени колене. Бавно стегнете мускулите на тазовото дъно и ги повдигнете нагоре към пъпа, колкото можете по-силно. Задръжте позицията така и докато същевременно преброите до 5, след което задължително отпуснете мускулатурата напълно. Важно е да се набляга еднакво на стягането и на отпускането! Повторете 5 пъти.
 • Бързи“ Кегел упражнения – изпълнявате действията от предходното упражнение (стягате и повдигате), но този път темпото е бързо за 2 секунди. След това отпуснете мускулите за 2 секунди. Действието при бързите упражнения буквално наподобява мигане. Повторете 5 пъти.
 • Опитайте се да редувате упражненията като правите 5 бавни упражнения, последвани от 5 бързи. Най-добре за времето от 5 минути.
 • Изпълнявайте този интимен женски ритуал поне 5 минути по 3 пъти на ден.Ако дори и тези леки упражнения ви се сторят прекалено ангажиращи или сте опитали, но не усещате много добре мускулите си и не знаете дали изпълнявате гимнастиката правилно, не забравяйте, че има и модерни решения като тренажорите за интимна гимнастика. Те са съвременна и елегантна версия на перинеометъра на д-р Кегел. С тях може да упражнявате лесно и ефективно женските мускули дискретно у дома, докато си почивате, а те вършат цялата „сложна“ работа.

Интимната гимнастика е съществувала още от времето на Клеопатра, може би дори и по-рано, така че сами можете да си направите извода откога датира грижата за тазовото дъно при жената. Това не е нова мода за женско здраве, а древен женски ритуал, който с помощта на съвременните научни открития е прекрасен инструмент за женско здраве и благополучие.


Галина Начкова, Консултант по женско здраве.

Дами, казвам се Галина Начкова и съм уелнес коуч и консултант по женско здраве. За мен ще бъде удоволствие да Ви запозная отблизо с ползите от тазовите тренажори и упражнения!

Повече информация можете да намерите на: www.kegel8.bg

Автор: Галина Начкова.

ЗДРАВЕ