ТЕНДЕНЦИИ

ДЗЕН градина на покрива  - мисията възможна!


Традиционно отдадени само на вентилационни шахти в миналото, днес покривите все по-често се превръщат в озеленени площи като част от стремежа към по-чисти, здравословни и щастливи градове.

Покривите, покрити с трева, буйна дървесна и храстова растителност и дори зеленчукови градини, са все по-често срещана гледка в много градове по света. Все повече частни компании инвестират в озеленени покриви, привлечени от техните многобройни ползи - спестяване на разходи за енергия, намаляване на риска от наводнения, създаване на местообитания за градската дива природа, справяне с замърсяването на въздуха и градската топлина, осигуряване на повече открити пространства за ползвателите на сградата и дори производство на храна. Все повече хора се възползват от възможността да създадат уютно, красиво и функционално лично пространство с растения върху покрива на сградата.

Дзен градина на покрива е стандартен сив покрив на сграда, преобразен в истински зелен оазис, който предоставя уединение, вдъхва спокойствие и респект към природата.

Дзен градината е символ на хармония и баланс, нежно напомняне за кратката природа на живота, вдъхновение за размисъл и самооценката. Смисъла в дизайна е да се създаде пейзаж, който вдъхва спокойствие и страхопочитание. Най-важното е този пейзаж да бъде изпълнен със значение и смисъл.Инспирирана от Дзен начина на живот и развита на едва 60м2 върху покрива на сграда в центъра на София, Дзен покривната градина предоставя тихо пространство, изпълнено със значение и смисъл, което вдъхва спокойствие и респект към природата.

Дизайна на градината, е подчинен на петте природни елементи - огън, земя, метал, вода дърво и тяхната сила спрямо посоките на света. Всеки елемент, всяко растение имат цел и точно определено местоположение и насърчават медитацията и духовността. Дзен градината е символ на дълбоко преклонение към природата и символизира хармония и баланс, като нежно напомня за кратката природа на живота.Всичко, което се открива в природата – планини, водопади, дървета, скали и други, е символично и мащабно експонирано и интегрирано в градината. Контрастът в структурата, текстурата, формата и цвета на елементите е основен похват в дизайна и може да бъде открит навсякъде на градината. Умишлено са търсени ефектът на мистерията и изненада. Създадени са пейзажи, които не могат да се видят наведнъж - хълм приканва да погледнем какво има зад него, а пътека подвежда към скрито кътче за уединение. Според древните предания злите духове могат да се движат само по права линия. Пречупеният мост над водата задържа и отблъсква духовете от ‘‘небесното царство‘‘ на обитателя на градината. Острови, символизиращи амплитудите и динамиката на живота са акцентите в градината и създават илюзия за разнообразни пейзажи и уединеност. Растителните екрани осигуряват интимност на покривната градина, и дават възможност да се съзерцава природата, необезпокоявано. Създадохме природосъобразно място за размисъл, съзерцание и медитация. В малкия воден басейн се отразяват назъбените листа на японски ясен и създават усещане за безкрайност, а звукът на течащата вода допринася за успокояващия характер на дзен градината.Растителността в градината се характеризира с динамика и контраст в структурата, формите и цветовете. Видовете са подбрани заради символиката, която носят. Широколистните дърветата като Acer Palmatum, Olea europaea са подбрани и оформени в характерни структурни форми, наподобяващи вековни дървета. Иглолистните дървета Pinus sylvestris и Pinus mugo символизират дълголетие и стабилност, като същевременно осигуряват успокояващия ефект на зеленото през цялата година. Бамбука е важен структурен елемент - създава интимност на градината и е идеален фон за една от гледките в градината. Близостта му до водата създава автентичност на пространството. Като във всяка ДЗЕН градина цветовете са мимолетни, а не постоянни, нежно напомняне за кратката природа на живота, подтикват към размисъл и самопреценка.


Външните природни дадености и гледката към планината Витоша са умело включени като ‘‘пейзаж на заем‘‘, с което духа и атмосферата на пространството стават още по-пленителни.


Стандартния сив покрив на сградата е преобразен в истински зелен оазис. Място за удоволствие на обитателите, което привлича и дивата природа, като предоставя храна и убежище на опрашители и птици.
Добромира Лулчева, ''LANDSCAPE DESIGN STUDIO''

Дами, казвам се Добромира Лулчева и съм ландшафтен архитект, съосновател и собственик на Landscape Design Studio - дизайнер на едни от най-иновативните, устойчиви и бутикови проекти за ландшафтна архитектура в България.
Проектирам паркове, градини, открити пространства и всичко, което е отвъд входната врата.

Ако искате да проектирате вашата мечтана градина и имате нужда от идеи и професионална помощ, с радост ще съдействаме!

За повече информация и контакт:

Tелефон: +359 896 724 814
Email: DL@LandscapeDesignStudio.eu
Linkedin: Dobromira Lulcheva
Instagram: dobromira.lulcheva
www.LandscapeDesignStudio.eu

Автор : Добромира Лулчева

ИМОТИ