ТЕНДЕНЦИИ
Модерните цветове на пролет - лято 2022 година!

Модерните цветове на пролет - лято 2022 година!


Цветовете оказват влияние върху чувствата, емоциите, мислите, действията ни. Ако се замислите, ние сме заобиколени от цветовете!

Първото, което виждат хората в нас при среща, това са цветовете с които сме облечени. Колкото повече цветове присъстват в живота ни, толкова по-балансирани и жизнени се чувстваме. Разнообразието в гардероба ни става все по-голямо, а парите, които сме похарчили за дрехи все по-малко.

С някои цветове усещаме повече увереност, с други женственост, с трети жизненост. Когато носим подходящите цветове кожата ни грее, очите блестят. Когато сме облечени с неподходящите цветове имаме блед, сив, жълт или болнав тен на лицето, нямаме енергия и живот.

Ако искате да започнете да сте в синхрон с вътрешната ви удовлетвореност, енергия и забележимост за околните по най-красивия начин с вашите цветове и да разберете повече за тях.


Кои са цветовете на 2022 година?


След последните две години идеята да се опитаме да предскажем какво ще бъде в тенденция през предстоящия пролетно-летен сезон може да изглежда меко казано въображаема. Всички обаче се надяваме, че през 2022г. глобалната пандемия няма да заеме толкова много от времето и пространството ни и ще можем да се съсредоточим върху нещо друго - живия живот и модата в частност.

Прогнозите на тенденциите и експертите по цветовете в Pantone Color Institute се обединиха, за да покажат цветовите палитри, които ще бъдат актуални през пролетта на 2022 година. Тези цветове в крайна сметка ще оцветят всичко - от дрехите ви, до аксесоарите и обувките във вашият гардероб.

 • ЦВЯТ НА ГОДИНАТА - VERY PERI

Той е наречен сянката Very Peri - син с червено-виолетов подтон. Въплъщавайки безгрижна увереност и смело любопитство, които вдъхновяват творческия ни дух, Very Peri PANTONE 17-3938 ни помага да прегърнем този променящ се свят от възможности, давайки ни нови гледни точки, докато променяме хода на живота си. Това е цветът на благодарността за нашия потенциал и е синоним на нова перспектива, на виждане на бъдещето в изцяло нова светлина.

Сега, когато живеем във време на промяна, Very Peri се превръща в символ на глобалния дух на времето и трансформацията, от която сме част. Докато излизаме от блокирането, нашите стандарти се развиват и създаваме нови перспективи, включително в областта на цветовете.Very Peri илюстрира сливането на съвременния начин на живот и как цветовите тенденции в дигиталния свят се проявяват във физическия свят и обратно.Модна палитра Ню Йорк Пролет - Лято 2022


Една от водещите - модната палитра на Ню Йорк, се състои от десет ярки нюанса и пет основни. Изпълнителният директор на Pantone Color Institute - Леатрис Айсман казва, че нюансите, избрани за тази палитра, отразяват нашето желание за баланс, докато се движим през променящ се свят. Те също така говорят за нашата нужда от комфорт и сигурност. В същото време тази палитра не е и скучна, а креативна, откровена, смислена и жива.
 • PANTONE 12-4401 SPUN SUGAR - ЗАХАРЕН ПАМУК

Водещ в модната палитра е Spun Sugar, пастелно синьо с прозрачни нюанси. Свързва се със захарния памук, продаван в парковете през лятото. Лекотата, въздушността, нежността прави Spun най-добрия избор за пролетта.

Spun Sugar ще изглежда много добре върху шифонени или копринени блузи, поли и рокли,вечерни или коктейлни рокли, подчертавайки тяхната нежност, ефирност, изтънченост. В ежедневните визии този нюанс на синьото изглежда чудесно и на връхни дрехи - кашмирени палта, тренчове, парки, както и в трикотажните изделия. • PANTONE 13-1513 GOSSAMER PINK

Друг много деликатен нюанс на идващата пролет е Gossamer Pink.. В превод – ефирно розово, който е в съответствие с този лек, пастелен нюанс на розово, сякаш изтъкан от тънки копринени нишки.
 • PANTONE 18-2042 INNUENDO (намек)

Намеците за истинските ни чувства по-често се възприемат по-отблизо през пролетните и летните месеци. Но тази пролет скритият флирт няма да бъде единствената форма на намек, която може да използвате. Това горещо, секси розово, което непосредствено следва пастелното Gossamer Pink, ще покаже вашата готовност да бъдете в светлината на прожекторите.Този нюанс на розовото е по-близо до фуксия. Примамлив и атрактивен – сякаш е направен за рокли, топове и поли, които подчертават фигурата в най- добрата й форма.
 • PANTONE 19-4151 Skydiver /ПАРАШУТИСТ

Skydiver е наситен нюанс на синьото, който според Pantone ще ни вдъхнови да достигнем нови висоти. И, ако скачането с парашут е твърде рисковано за вас, съсредоточете се върху нюанса на Skydiver, като го използвате за вашия бизнес или ежедневен гардероб.
Skydiver е идеален за горещите летни дни, като ни поддържа хладно. Копринените блузи, поли и рокли в този наситен нюанс на синьото ще изглеждат много добре, защото се комбинира с повечето други нюанси и цветове от модната палитра.
 • PANTONE 14-0850 Daffodil (Narcissus) / НАРЦИС

Миналогодишният Illuminating е заменен с нов жълт нюанс - Daffodil (Narcissus). Светъл и весел, той ни напомня за лятото, цъфтящи градини и ливади. Експертите на Pantone казват, че нарцисът е символ на спонтанността и ни насърчават да се наслаждаваме на живота, дори ако нещо не върви по план. • PANTONE 16-4118 GLACIER LAKE/глазирано езерно

След края на зимата идва време, изпълнено с различни събития и социални срещи. Ако се чувствате уморени и имате нужда от спокойствие и тишина, не търсете повече от езерното Glacier Lake. Успокоява и придава прохлада, така че е чудесен вариант за горещите летни дни. Glacier Lake - светло синьо с лек сив подтон, напомнящ езерна повърхност. Ето защо този нюанс в превод звучи като Glacial Lake. На модните подиуми дизайнерите го използват за леки, струящи се рокли и кафтани. Също така Glacier Lake ще изглежда добре в бизнес униформа и ежедневен аутфит. • PANTONE 18-4728 HARBOUR BLUE

Harbour Blue е сложен нюанс, който попада между синьо и зелено в цветовия спектър. Подобно на тюркоазено, с цвета на морската вълна. Експерти от института Pantone твърдят, че Harbour Blue се свързва с безопасно убежище, със сигурно пристанище, което всеки от нас търси в живота си. Но има и екзотични нотки, които носят надежда за дългоочаквана ваканция в бунгало край океана. Дизайнерите използваха Harbour Blue на модните подиуми предимно във връхни дрехи - пролетни палта, тренчове, якета. Също така в нюанса на Blue Harbor и продуктите от кожа и велур, трикотажни изделия, бижута, обувки, чанти и аксесоари ще изглеждат ефектно. • PANTONE 18-1019 КОКА МОКА

Топъл, вкусен, затоплящ нюанс на Coca Mocha би бил по-подходящ за есенно-зимната палитра. Но в началото на пролетта навън все още е прохладно и ви се иска да седнете с приятели в уютна атмосфера с чаша кафе. А експертите от Pantone Color Institute смятат, че най-добрият избор за вас ще бъде нюансът на кафето с мляко – Coca Mocha.Кока Мока се свързва с искрени приятелски събирания, с топлина и уют, със семейни ценности. Неговата земност говори за желанието да стоите здраво на краката си, да усещате стабилност и увереност в бъдещето. На модните подиуми дизайнерите използват Coca Mocha в матова кожа и велур, в трикотаж, коприна, както и в обувки, чанти и аксесоари. • PANTONE 18-3324 Dahlia /ДАЛИЯ
Забелязали ли сте как колористите с любов даряват нюанси с имена на цветове? И ако лилавата орхидея цареше на модните подиуми миналия сезон, то този сезон ще я видите в луксозния нюанс на Dahlia навсякъде. Ярък, динамичен, привличащ вниманието нюанс на Dahlia може да се конкурира със сочния Innuendo от модерна палитра. Total look /цялостната визия/ в този нюанс ще изглежда ефектно и впечатляващо. Също така Dahlia, въпреки своята двусмисленост и оригиналност, върви добре с други цветове. Определено Dahlia може да бъде включена във вашия вечерен гардероб, като избирате тоалети от коприна, шифон и струящи се материи. В ежедневните опции - обувки, чанти, бижута. • PANTONE 19-1228 18-1564 POINCIANA

А яркочервеният нюанс на Poinciana - огнен, страстен, диктува свои собствени правила и прави драматични изявления. Poinciana съблазнява, пленява и е най-добрият избор, ако искате да бъдете запомнени от другите. И имайте предвид, подобен нюанс на червено присъства в почти всяка сезонна палитра. Това предполага, че ние, дори когато сме в временна изолация, искаме да бъдем ярки и да впечатляваме. Съблазнителните, интригуващи нотки на Poinciana ще ни помогнат в това на 100 процента. На модните подиуми Poinciana беше представена в смели отворени гащеризони,рокли, дантелени ансамбли и комплекти.
ОСНОВНА ПАЛИТРА ПРОЛЕТ-ЛЯТО 2022Г


Що се отнася до основната палитра на сезон пролет-лято 2022, тя се състои от пет нюанса, чиято гъвкавост изразява издръжливостта. Тези нюанси остават „извън времето“ и служат като основа за модни експерименти с останалите прекрасни цветове на 2022г.


 • PANTONE 11-0602 СНЕЖАНКА • PANTONE 13-0003 ПЕРФЕКТНО БЛЕДО • PANTONE 16-6216 БОСИЛЕК • PANTONE 14-4104 СЕВЕРНА КАПЧИЦА • PANTONE 18-4004 МАКОВО СЕМЕИзвода за нас, и какво е приложението на тези прекрасни цветове, което можем да направим за себе си е, че докато навлизаме в нов цикъл на живот след продължително блокиране, където привидно модните норми вече не важат, цветовете на пролет/лято 2022г. ни позволяват да експериментираме с нюанси по начина, по който искаме, насърчавайки изследването на нови цветове и отваряйки вратата към лично отношение в използването им. 

А купуването на дрехи в тези модерни цветове е най-лесният начин да започнете да усъвършенствате пролетния си гардероб с естетика и може да направи стила Ви по-жив и интересен.


Емилия Георгиева, Стилист и Имидж консултант

Дами, казвам се Емилия Георгиева и съм стилист и имидж консултант!

Ако имате нужда от професионална помощ за избора на стил, ако искате да направите отлично впечатление и да привличате изобилието в живота си, свържете с мен. С радост ще Ви помогна!


За повече информация и контакт:
Телефон: +359 889 531 570
Facebook: ОгледалО / Стил и имидж с Емилия Георгиева
Блог: ОгледалО - Style and Design by Emiliya Georgieva

Автор: Емилия Георгиева
Снимки: Личен Архив на Емилия Георгиева

МОДА