ПЪТЕШЕСТВИЯ
Дългоочакван уикенд до романтичната и историческа Италия!

Дългоочакван уикенд до романтичната и историческа Италия!


От дълго време не бяхме пътували до Италия. Със съпруга ми много обичаме тази толкова топла, романтична и зареждаща страна. Решихме да си организираме дълъг уикенд. Но различен - този път без да стъпваме в големите туристически градове.

Отседнахме в една от най-престижните и наситени с история вили на Пиемонт /Piemonte/, сгушена в зелените хълмове на Нови Лигуре /Novi Ligure/ - вила Капанина /Villa Capannina/.

Легендата за това приказно място датира от 1400 година, като първо е било ловна хижа, а след това адмирал Андреа Доира благородник и политик от Генуа разширява имота и го превръща в имение. Паркът пази спомени от знаменитата битка при Нови Лигуре от 15 август 1799 година, между австрийци и руснаци, водени от генерал Александър Суворов срещу французите, водени от генерал Жубер, който губи живота си в тази битка.


По-новата история на имението започва около 1880 година, когато става собственост на маркиз Балди, известна фигура в търговските и банкерски среди. Той наема талантливият художник Барабино, който декорира целия имот с уникалните си стенописи. В големия салон могат да се видят образите на обединителите на Италия: Виторио Емануеле, Джузепе Гарибалди, Камило Бенсо ди Кавур и Джузепе Мацини. Колоните, камините от Карарски мрамор, статуите, стълбищата и венецианските мозайки допринасят още повече усещането за стил, елегантност и финес.

Маркиз Доменико, който е последният собственик на имението, има принос за пълния блясък на парка. Като страстен любител на цветята и растенията и благодарение на многобройните си пътувания, той обогатява парка с огромно разнообразие от цветя, включително и прекрасни руски рози, които цъфтят и през зимата.
Именно в това прекрасно, наситено с история и аристократизъм място, бяхме отседнали. Запълвахме времето си с разходки из парка, наслаждавайки се на компанията си, опиянявахме се от уханието на цъфналите рози. Отдъхвахме и край басейна на имението.


Най-впечатляващо от всичко бе, че закуските се поднасяха в големия салон, който описах по-горе и за да е пълно усещането за аристократизъм, се наслаждавахме на храната на фона на деликатна класическа музика. През огромните стъклени врати, обграждащи почти целия салон, скачаха слънчевите лъчи от един на друг артефакт. Храната, която ни поднасяха беше приготвена лично от собствениците - две фини и изтънчени италианки, естествено беше от типичната италианска кухня.Вечеряхме в уникално място на не повече от осем километра в Бèтоле ди Поцоло /Bettole di Pozzolo/, препоръчано от нашите домакини. Ресторантът „Страноприемницата на нарциса“ /La Locanda dei Narcisi/ приятно ни изненада с изисканата си обстановка и много вкусната гурме храна.


Друг интересен факт за вилата, в която бяхме отседнали е, че се намира на десетина километра от известният аутлет от веригата McArthurGlen - Serravalle Designer Outlet, така че може да се съчетае почивка с пазаруване за любителите на модата.Последната вечер спахме в близост до Бергамо, защото полета ни беше от там. Този път отседнахме в къща за селски туризъм, гледаща към хълма на старият град на Бергамо. Там попаднахме в една друга атмосфера на спокойният селски италиански живот. За наше нещастие или късмет се изсипа пороен дъжд, но след него на хоризонта над Бергамо се образува красива пълноцветна дъга.От това наше пътуване се върнахме заредени, изпълнени с нови впечатления и емоции. Бих препоръчала такова пътуване на всеки, а и ние самите бихме го повторили при първа възможност.

Автор: Росица Рангелова
Снимки: Личен архив

Италия