СПОДЕЛЕНО

Лазервапоризацията - ефективното лечение за ранички на маточната шийка

Всички сме чували за така наречената „раничка“ на маточната шийка – заболяване, към което са предразположени всички жени в активна полова възраст. Пренебрегнат, проблемът може да доведе до развитието на раково заболяване.

Срещаме се с д-р Тияна Николова, акушер-гинеколог и съосновател на СБАЛ "Свети Лазар'', която ще ни разкаже повече за същността на диагнозата и лазервапоризацията като най-ефективен метод за лечение.
Д-р Николова, какво представляват така наречените „ранички“ на маточната шийка?
Това са изменения на тъканта на маточната шийка, които могат да бъдат доброкачествени, пред-ракови и ракови. Единственият диагностичен метод е колпоскопията. Видът на изменението се определя чрез биопсия от хистопатолог.
Какви са методите за лечение?
Най-често измененията са пред-ракови и тъканта трябва да се унищожи, като това обикновено се случва с лазервапоризацията. Най-съвременни за тази цел са CO2 лазерите. Възстановяването на тъканта след подобна процедура е безпроблемно и тя се регенерира. При контролен преглед шест месеца след процедурата се наблюдава напълно възстановена шийка.
В СБАЛ „Свети Лазар“ имате лазери от най-ново поколение. Какво представлява лазервапоризацията?
Лазервапоризацията е неинвазивен метод за лечение на раничките на маточната шийка. В процедурата се използва светлинна енергия с определена характеристика, с помощта на която се изпарява нежеланата тъкан. Това е предимството на лазерните технологии – те се използват за много различни области на медицината – за хирургия, като лазерен нож или като средство за анихилиране на увредени участъци на тялото.
Каква е превенцията?
Раничките на маточната шийка се формират от HPV (human papillomavirus), който се предава по полов път. Предпазването е много относително, защото 75% от населението носи един или повече от съществуващите щамове. В днешно време има много начини да се предпазим от полово-преносими патогени, включително ваксини за най-опасните HPV щамове. Профилактичните прегледи при гинеколог са задължителни, за да не се стига до по-сериозни процедури.
Какви съвети бихте дали на младите Великолепни жени?
На първо място да използват предпазни средства при полов контакт с непознат партньор. И както всяка година, да посещават редовно гинеколога си, като всички изследвания за пълно женско здраве са задължителни.
Благодарим Ви, д-р Николова!

За повече информация:
Акушеро-гинекологична болница „Свети Лазар“
www.st.lazar-hospital.com
тел.: +359882471069
Здраве