ТЕНДЕНЦИИ
Тенденции в жилищния интериорен дизайн за 2022 година!

Тенденции в жилищния интериорен дизайн за 2022 година!


Както във всички аспекти от живота ни, така и в интериора и обзавеждането битуват тенденциите. Много често са вдъхновени от различни географски ширини, философия на живот, разнообразни етноси и култури.

Работата на интериорния дизайнер е да успее да адаптира модните тенденции към вкуса и предпочитанията на клиента.

Има хора, които знаят точно какво искат, такива които нямат никаква идея, други които искат много несъвместими неща в едно, хора подвластни на модните тенденции и такива, залагащи най-вече на удобството. Общото между всички тях е, че искат най-доброто за себе си.

През последните години, в резултат от повсеместното замърсяване и климатичните промени на планетата, все по-често срещаме думата „устойчивост“. Това явление не подминава и интериорния дизайн. Пречупен през призмата на интериора, този термин означава само едно – изчистена, хармонична и ненатрапчива визия, изградена чрез използването на естествени, качествени материали, при чието производство се генерират минимално количество вредни емисии.

„Устойчивият“ интериор не носи белезите на конкретна, мимолетна мода и остава актуален, в дълъг период от време.
Челните места в предпочитанията на потребителите отново заемат естественият камък, дървото и интериорната боя с различни характеристики – самопочистваща се, хипоалергенна, антибактериална и други. При интериорния текстил изключително добър избор са ленът, памукът и вълната, които освен всичко друго могат да бъдат успешно рециклирани.

При формообразуването се използват животински и флорални мотиви – дървета, цветя, листа, крила и пчелна пита. Колкото по-близо до природата се чувстваме, затворени между четирите стени на дома си, толкова по-здравословна е средата на обитаване.В този ред на мисли, не бих пропуснала и все по-набиращите популярност „зелени“ интериорни елементи – суколентна растителност, мъхове, корк, дървесна кора, който са не просто акцент в дома, а покриват цели стени и активно участват в изграждането на цялостната визия.

На пазара се появяват все повече фирми, който предлагат проектиране, изграждане и поддръжка на такъв тип растителност. Озеленяването на терасите става все по-богато и интересно, превръщайки ги в своеобразни градини. Защото ако до преди няколко десетилетия терасата е била място „за простиране“, в наши дни тя вече е естествено продължение на дневната зона, място за отдих и рекреация.
Друга набираща скорост тенденция по нашите ширини, вдъхновена от идеологията на далечния изток, е минимализмът. Резултат от начина ни на живот. Времена на засиленото свръх потребление и пренасищането на сетивата ни кара да търсим по-спокойна алтернатива за домовете си. По-големи квадратури, по-малко мебели, вещи и декорация, изчистени форми, повече затворени шкафове и по-малко витрини. Все повече проекти се изграждат на база няколко материала – 2 до 3 участващи в настилките, стените и мебелировката.

Доброто „ново ретро“. В търсенето на домашен уют, залагайки на изчистена, съвременна визия, на помощ идват ретро елементите. Заоблени форми, нестандартни цветове и детайлиране, могат да превърнат всяка мебел в бужу. Паркети наредени на рибена кост или шеврон са се превърнали в символ на непреходната класика. Иновативни покрития имитиращи мозайка или бетон също са много актуални. Ретро мебели са прекрасен акцент в един съвременен интериор, когато са подбрани внимателно. Много от моделите, които всички ние познаваме всъщност са измислени преди десетилетия от световно известни архитекти и дизайнери – Махаел Тонет, Ле Корбюзье, Мис ван дер Рое и други.
Осветителните тела, под формата на полилеи са „Черешката на тортата“, запазвайки тенденцията да бъдат пищни и забележителни, дори и в най-изчистените интериори.

Предпочитаните базови цветове са натурални и ненатрапчиви, създавайки чувство за уют, топлина и спокойствие. Всеки сезон има няколко водещи цвята, с които се декорира особено лесно, тъй като пазарът изобилства от продукти в тези цветове, във всякакъв ценови клас. Съветвам ви да използвате тези акцентни цветове за части в интериора, които лесно могат да бъдат сменени. Вероятността да ви омръзнат бързо е доста голяма, а в духа на „устойчивия интериор“ само леко предекориране може да освежи визията на дома ви – декоративни възглавнички, дамаски, завеси, дребни декорации и други. И през тази година тюркоазено синият цвят остава актуален, но започва да отстъпва челните позиции на зеленото, във всичките му пастелни и пепеливи вариации.
Каквито и да са тенденциите при създаването на един интериорен проект, най-важно е да бъде функционален. Все по-често съвместяваме различни дейности, в едно общо пространство. Последните две години на пандемия, допълнително затвърдиха тази тенденция. Много хора обърнаха внимание на това, как точно изглеждат домовете им и се погрижиха да оформят пространството така, че да задоволи всички техни потребности, ако се наложи да останат вкъщи за дълъг период от време. Усещайки комфорта на домовете си, много хора не се върнаха в офисите и нямат намерение да го правят изобщо. Вече наред с кухня, трапезна маса и диван, се търси и работен кът или място за четене и почивка, а защо не и спорт.


Много дизайнери водени от желанието си да изразят себе си забравят, че интериорният дизайн е нещо много повече от изкуство. Той е изкуство, в полза на човека. Доброто функционално разпределение на пространството е предпоставка за безупречен интериор. Обратното твърдение не би било вярно, тъй като и най-модерния интериор не би имал стойност, ако не удовлетворява нуждите на обитателите си. Въпреки изброените модни тенденции, при обзавеждането на дома си трябва да останете верни преди всичко на себе си. Защото визията на дома трябва да отразява духа на обитателите си. А това без ваша помощ не може да бъде постигнато , дори и от най-добрия интериорен дизайнер.


Арх. Моника Пенчева, Pro Arch

Дами, казвам се Моника Пенчева и съм дипломиран архитект с афинитет към интериорният дизайн. Запозната съм, както с най-новите тенденции в проектирането, така и с нормативната уредба при изготвянето на инвестиционни проекти.

Мога да ви бъда верен спътник в създаването на дома, за който винаги сте мечтали - от белия лист до финалния щрих!

За повече информация и контакти:
Aрх. Моника Пенчева
Телефон: +359 898 99 60 39
Еmail: m_pencheva@proarch-bg.com
www.proarch-bg.com

Автор: Моника Пенчева
Снимки: Личен архив

ДОМ