ПЪТЕШЕСТВИЯ
Коледа в Ню Йорк - магия от светлини и празнични украси!

Коледа в Ню Йорк - магия от светлини и празнични украси!


Милиони туристи се стичат ежегодно в Ню Йорк по време на празниците, за да усетят Коледния дух по неповторим начин. Ние сме част от тях. Причината да изберем този град е много прозаична – моят син живее и работи в Ню Йорк и сме тук да отпразнуваме празниците семейно.Никак не е лесно да разказваш за град, който всеки познава… Каквото и да кажеш, все ще е казано вече, или видяно. Ню Йорк е град неподдаващ се на класификации, интригуващ, динамичен, различен. Един от най-големите градове в света, един от най-важните и мощни финансови и комуникационни центрове, град с много измерения и лица. Всяка сграда тук участва в състезание за някакъв рекорд — тази е била най-висока еди-коя си година, след това другата поела щафетата, а после и третата… Пощата е най-голямата, магазинът също… Впечатлението, което се натрапва в Америка са мащабите и това постепенно ти внушава едно чувство за свобода и простор. И това чувство понякога е доста опияняващо.Започвам с елхата пред Рокфелер Плаза, която е най-знаменитото коледно дърво на САЩ. Традицията води началото си от 1931година. От тогава живото дърво е символ не само на празника, но и на силата на града да оцелява и да се възражда. Всяка година се избира ново дърво с впечатляващо изискване: дървото трябва да е най-малко 75 фута високо. Украсява се с повече от 50 000 светлини и със спираща дъха звезда Сваровски. Да видите този шедьовър лично е едно от най-добрите неща за правене в Ню Йорк по Коледа. Моят съвет е да посетите Рокфелер център възможно най-рано. Тълпите са толкова големи, че понякога изисква акробатични умения, за да се види..

Сред атракциите е и знаменитата ледена пързалка, но и за там се подгответе да чакате на дълги опашки дори и само за да поснимате.Преобразяването на витрините в детайлни коледни феерии отдавна е традиция за Манхатън, а всеки магазин се опитва да надмине по изобретателност конкуренцията.

Една от най-известните улици в Манхатън – Пето Авеню, тази година беше пешеходна през декември за няколко дни. Целта - да се осигури ''единствено по рода си ваканционно изживяване за семейства и туристи от всички възрасти'', тъй като Голямата ябълка се стреми да продължи своето възстановяване след пандемията по време на най-натоварения сезон за пазаруване в годината.

Универсалните магазини в Ню Йорк имат едни от най-креативните и модерни витрини на планетата. През празничния сезон те се превръщат в големи зрелища. Всяка година талантливи дизайнери демонстрират своите умения за декориране на витрини, които привличат както купувачи, така и минувачи от цял свят. Macy’s на Herald Square и Sax Fifth Avenue не бива да пропускате - хората се редят на опашка само за да зърнат великолепните анимационни творения. Моят съвет - посетете ги късно през нощта, за да избегнете опашките.Коледа в Ню Йорк е точно толкова вълшебна, колкото може да си представите.
Има нещо специално в това да си облечен с уютен шал и дебело вълнено палто, с топла напитка в ръка, докато хладният град блести от сиянието на коледните светлини и украсените коледни елхи.
Има толкова много неща за разглеждане и правене през празничния сезон, но епичният силует на Голямата ябълка е този, който издига всичко на следващото ниво. Хората изглеждат по-мили, празничното настроение е изобилно. Цялостното настроение е несравнимо. Стига да се подготвите адекватно за големи тълпи и студено време, ще си прекарате добре в Ню Йорк по време на празниците!Първите два дни в Ню Йорк времето беше изключително студено с минусови температури, така че загряването с питие беше задължително. Горещият шоколад е перфектната уютна празнична напитка, независимо от вашата възраст или време на деня (и служи като нагревател за ръце!). Номерът е да намерите най-добрия горещ шоколад в Ню Йорк. Ние опитахме автентичен белгийски топъл шоколад в Bryant Park. Ако харесвате горещ шоколад, наситен и черен, с много сметана – това е мястото.

Едно от нашите лични любими неща за правене в Ню Йорк по време на Коледа е да посетим Bank of America Winter Village в Bryant Park. Паркът е трансформиран в Коледен базар в европейски стил с ледена пързалка. Щандовете продават забавни коледни украси, ръчно изработени бижута и храна. Ледената пързалка от 17 000 квадратни фута е безплатна за използване, но наемите на кънки за лед струват 20-36 $ на човек. Опашките са доста големи.Не пропускаме и The Rockettes Christmas Spectacular Show в Radio City Music Hall, което се представя от 30-те години на миналия век.

Мюзикъл на Бродуей…. .ама разбира се. Мюзикълите са част от културата на Америка, задължително посетете поне един. Ние гледахме този път Moulin Rouge – невероятен спектакъл с чудесна, дива енергия, по-различен от филма и с добре познати песни.

Fun Facts: Лионел Меси и отборът на Аржентина са слушали Moulin Rouge (Оригинален запис на Бродуей), докато са тренирали за Световната купа.На кафе при Ралф - отлично кафе, изключително внимателен персонал, красива обстановка. Предлагат се различни кафета, чай, сокове, сладкиши и сандвичи. Много елегантно и красиво декорирано е това кафе в магазина на Ralph Lauren наMadison Ave. Атмосферата и оформлението на магазина и кафето е просто изложба на елегантност. Ако няма места, винаги може да си вземете кафе за из път.
Не знам дали Ню Йорк е ''най'' във всяко отношение, но съм сигурна, че е най-космополитният град, в който някога съм стъпвала. Интересното в този невероятен град е, че докато ходите по улицата, дори в час пик никой не те бута. Разминаването е спорт с национално значение. Животът кипи, непрекъснато се чува жизнерадостно жужене! Хората са с няколко градуса по-доволни, по-впечатлени, по-енергични.

Да преживееш Коледа в Ню Йорк със семейството е като да имаш бита сметана върху горещия шоколад! Това просто прави изживяването много по-приятно!


Автор: Дани Сандберг
Снимки: Личен архив

Ню Йорк