ИНТЕРВЮТА
Миглена Манчева на корицата на бр.12 на седмичното Лайфстайл издание на "Великолепната Жена"!

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Миглена Манчева

ВИЗИТКА:
Миглена Манчева е олицетворение на съвременния български учител. Тя съчетава в себе си външна и вътрешна красота, елегантност и морални ценности, с които преподава в 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов“.

Определя себе си като един щастлив човек, вдъхновен от работата и живота си. Тя е добрият пример не само за учениците, които обучава, но и за студентите, които избират учителската професия. В началото на пандемията записва множество уроци излъчени по националната телевизия. Нейни уроци са част и от електронната платформа на издателство „ Просвета“.

Има прекрасно семейство, благословена е със син Калоян.
Обожава природата и здравословния начин на живот. Можете да я срещнете в парка с колелото и на разходка в планината.
Миглена е ценител на модата и красота!

Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове? Какви са Вашите ритуали за красота?

Истинската красота на жената е скрита в самата нея. За мен тя е преди всичко отношението и към живота. Онова, което в Италия наричат„ La Dolce Vita“, вкусът към живота. Красивата жена за мен е усмихната, с позитивно отношение, към себе си, към другите. Умее да се радва на малките неща в живота, защото търси красивото и доброто, а то, без съмнение, се връща отново.

Отношението на жената към външния вид е отношението и към другите, към самата нея. Аз държа на добрия външен вид, за мен той показва до голяма степен и вътрешния свят на човека.

За мен дрехите, аксесоарите са нещо, което избирам с удоволствие всеки ден. Вярвам, че те допринасят за красотата на жената, най- вече заради отношението, което тя внася към деня, към живота. Да съчетаем цветово, дори най- малките детайли от облеклото си, е сякаш умението ни на жени да съчетаваме всичко останало в живота си. Изборът ми на цветове, разбира се, се е променил през годините. Все по- често избирам по- светли тонове, заменяйки тъмните дрехи. Може би, защото ни трябва повече светлина.

Моят любим ден е понеделник. Приемам го като начало не на тежка работна седмица, а като начало на онова, което ни мотивира в живота-работа, срещи, смях, приятели. Винаги на този ден съм на фризьор, така цялата седмица се чувствам красива.
Миглена Манчева в интервю за ''Великолепната Жена''

Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?

Всеки ден човек учи по нещо ново. Това казвам и на своите ученици, че аз като тях също се уча всеки ден.

Последната година, която заради пандемията, ни затвори зад екраните на компютрите, ме накара да вярвам, че няма нищо по-хубаво от една прегръдка.

Любимата ми книга всъщност е смесица между книга за деца и книга за възрастни, защото за нея казват, че трябва да я прочетеш поне веднъж на 10, между 20 и 30 и след 50 години, а тя всеки път ти показва ново парченце от света, всеки път носи непреходна мъдрост в себе си.
„Малкият принц” от Антоан дьо Сент-Екзюпери, и нейното непреходно послание, което ме води през годините - „ Ето моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите .”

За мен най- хубавото на баланса, е не в неговото намиране, а по-скоро в неговото търсене. Това да се опитваш да даваш най-доброто от себе си каквото и да правиш.

Да, определено бизнесът по женски е възможен. Смятам, че образованите жени са силни и креативни жени.

Миглена Манчева в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е първото впечатление, което оставяме когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?

Разбира се , че първото впечатление е важно Тук ми се струва на място поговорката: „По дрехите посрещат, по ума изпращат.“ Тя е вечно актуална, защото хората ни възприемат първо по онова, което виждат, а и ни напомня, че никога нямаме втори шанс, да направим добро първо впечатление.

Всъщност етикетът, протоколът и добрите обноски, са нещо, което показва точно това- човек се учи, докато е жив. Преди срещата ми с великолепната Йордана и нейната менторска програма, това бяха неща, на които не обръщах толкова внимание. Онова, което открих е, че те внасят красота и очарование в света ни.

Увереният човек е знаещият човек. Познаването на етикета ти дава спокойствие и увереност в общуването с другите, прави те успешен. Като учител, нямаше как да не споделя наученото за етикета на маса с ученици. Те задаваха въпроси, записваха си, което ми показа, че може би в българското образование имаме нужда от часове по добри обноски. Добрите обноски, със сигурност изграждат един добър свят.

Миглена Манчева в интервю за ''Великолепната Жена''

Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?

Говоренето пред публика може би минава точно през тези два етапа. Като изпитание на самия себе си, надграждайки се като личност и с времето, с придобиването на опит, като удоволствие от това да си слушан, разбиран, уважаван, да вдъхновяваш.

Общуването, запознаването с нови хора е онова, което развива човека, дава му нови възможности. Радвам се, че именно така се запознах с великолепни жени, които вдъхновяват.

Човек трябва да бъде по- смел и решителен, защото бариерите в общуването ги поставя единствено той. От нас зависи те да могат да бъдат преодолени. Може би трябва да вярваме повече на себе си.

Като учител по български език, вярвам в силата на думите. Те са като подбора на дрехи за външния вид, но издават вътрешния свят на човека- неговият мироглед. И ако се върна отново на първият въпрос, красотата на жената е симбиоза между силата на словото и силата на женствеността.

Миглена Манчева в интервю за ''Великолепната Жена''

Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?

Излъчването на жената е това, което “грабва“ хората. Затова ние жените трябва да не забравяме, че сме дами и да не чакаме специални дни, а всеки ден да се стремим да сме женствени и красиви.

За жените походката и осанката е от огромно значение, защото наред с излъчването, походката и осанката създават усещането за истинска и вълнуваща жена.

За мен спортът е много важен. Всеки ден правя упражнения, а когато е топло обичам да карам колело.

Миглена Манчева в интервю за ''Великолепната Жена''

Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?

Да, смело мога да кажа,че обичам себе си. Това се изразява във времето, което отделям само за себе си. Вярвам, че това ни прави щастливи.

Обичам да чета книги, да се разхождам, ценя срещите с приятели.

Пътешествията са толкова вълнуваща част от нашия живот, че никога не са достатъчни. Нямам любима дестинация, иска ми се да посетя възможно най- много различни страни, които да опозная.

Не винаги планирам всичко. Може би нещо по средата. Обичам в живота да има ред, но и нещо, което да ни изненадва.

Миглена Манчева в интервю за ''Великолепната Жена''

През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?

Развитието на Личен Имидж и Бранд е крачка напред в живота на всяка успешна жена. ДА, на внасянето на индивидуалност!

Бих се описала като усмихната, щастлива, обичаща.

Успешният делови вид на жената е този, в който те се чувстват най-комфортно и най-уверени.

Миглена Манчева в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли е да поставяме граници в общуването си с хората?

Мисля, че това се случва по естествен път. Човек общува с хора, с които споделя общи ценности, интереси.

Имам приятели, а това е едно от най- хубавите неща в живота на човека - приятелството. За мен то е да те разбират повече, отколкото ти се разбираш и познаваш като човек.

Хората, които срещам, които познавам, са моето вдъхновение. Обикновените хора, с техните необикновени постъпки. Те ми помагат да израствам като човек.

Не харесвам думата граници. Човек трябва да бъде достатъчно открит към другите, за да създава приятелства. И може би най- важното, да подхожда с добро - добри думи, добро отношение!

Миглена Манчева в интервю за ''Великолепната Жена''

Снимки: Личен Архив

ИНТЕРВЮ