ИНТЕРВЮТА
Добромира Лулчева на корицата на бр.19 на седмичното Лайфстайл издание на "Великолепната Жена"!

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Добромира Лулчева

ВИЗИТКА:
Добромира Лулчева е ландшафтен архитект, съосновател и собственик на студио за ландшафтна архитектура LANDSCAPE DESIGN STUDIO. Вярва, че жизнените и зелени пространства са сърцето на оживените градове и здраво общество и се фокусира върху разработването на устойчиви концепции, с положително въздействие върху благосъстоянието на хората и околната среда.

Завършва магистърска степен по ландшафтна архитектура в Лесотехническия университет, гр.София. Работи в сферaта от 15 години и непрестанно се развива и усъвършенства. Заедно с екипа си в LANDSCAPE DESIGN STUDIO се стреми да създава пространства, които носят усещане за природа, привличат хората и са източник на здраве, живот и удоволствие. Работи по различни по мащаб проекти – градски паркове и градини, жилищни комплекси и квартали, бизнес и офис сгради, еднофамилни градини и апартаментни тераси. За всеки един проект намира индивидуални решения, чрез които развива красиви, функционални и качествени открити пространства със собствена идентичност. Естетиката, функционалността и високото качество на услугата са в основата на всеки проект.

Автор е на статии за ландшафтна архитектура в различни професионални медии.
Цялостния и интегриран подход в дизайна носи на Добромира Лулчева и студиото престижни награди от български и международни конкурси, публикации и участия в професионални издания и форуми. В края на април получава награда ‘‘Ландшафтен архитект на годината 2021‘‘

Основател е на Фондация ‘‘Ланд.арх. Иван Мустаков‘‘, създадена в памет на съпруга ѝ с идеалната цел да работи към информираност за стойността на ландшафтната архитектура за здравето и благополучието на хората и градската природа, да подпомага талантливи студенти и млади ландшафтни архитекти, да обучава деца и да работи благотворително за деца със специални потребности чрез методи за използването на растения и контакта с природата като вид терапия, и други.

Щастлива майка на две прекрасни деца - момче и момиче. Спортува усилено и танцува. Обича да чете, да рисува, да пътува, да прави разходки сред природата, да изкачва планини или броди по изгрев из пусти плажове. Почитател на екстремните спортове и преживявания.

Добромира вярва в доброто, в силата на мисълта, позитивната енергия, в способността на човек да променя света, променяйки първо себе си!

Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове, принтове? Какви са Вашите ритуали за красота?

Истинската красота е съвкупност от качества. Жените, които пленяват погледите и сърцата излъчват хармония и любов - към себе си, към хората и към света около нас. Те са автентични, носят усмивки на лицата си, блясък в очите и мир в душата си. Излъчват положителна енергия и увереност, защото се обичат такива каквито са и се наслаждават на живота по свой собствен начин. Движат се леко и ефирно, с грациозни жестове, а когато говорят се открива дълбок интелектуален и емоционален свят.

Външният вид е отражение на вътрешния ни свят! Моят личен стил е спортно – елегантен и малко романтичен. Ежедневието ми е много динамично, за това удобството и комфорта са на първо място, следвани от красота и елегантност. Обичам да нося костюм или рокля в комбинация със сникърси. Гардероба ми е много цветен, може да откриеш всички цветове на дъгата. Сред аксесоарите акцентирам на часовник, чанта, шал и очила. Предпочитам семпли бижута.

Ритуали за красотата нямам. Когато мога се наслаждавам на различни СПА процедури, масаж или разходка в планината, това ме зарежда.

Добромира Лулчева в интервю за ''Великолепната Жена''

Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?

Абсолютно съм съгласна. Човек трябва да се развива и да надгражда себе си непрекъснато. Всяко ново знание ни обогатява като личности и професионалисти, променя отношението ни към света и себе си, помага ни в предизвикателствата на живота.

Моето осъзнаване е свързано с отношението ни към живота и изборът. Щастието е избор! Самосъжалението също е избор. Изборът е изключително отговорен процес. Много се опитват да избегнат тази отговорност с всички налични средства, като обвиняват другите или съдбата за лошите моменти в живота им. Да се самосъжаляваш е много по-лесно, отколкото да работиш върху състояние на вътрешна хармония, да се учиш и развиваш, да не закостеняваш в убежденията си, да приемеш предизвикателствата и се опитваш да излезеш по-силен и осъзнат от всяка ситуация. Всичко е въпрос на отношение и избор. А човек винаги може да избере да бъде щастлив!

Нямам любима книга. Обичам да чета различна литература в зависимост от моментното ми настроени, емоционално състояние или етап в живот. В момента чета две книги едновременно - ‘‘Пасиансът на архангелите‘‘ на Мария Лалева и ‘‘Неограничена власт‘‘ на Антъни Робинс.

Балансът е навсякъде във Вселената. Ако човек си подреди правилно графикът и приоритетите, може да балансира (или по-скоро да жонглира) успешно с всички важни сфери в своя живот – семейство, работа, приятели, забавление, обучение, почивка и т.н.

Аз не мисля, че бизнесът е женска или мъжка работа. Всеки сам определя силните си страни и полът няма значение, ако си добър в правенето на бизнес. Значение имат професионализмът, отговорността, коректността и добрите партньорски взаимоотношения.

Добромира Лулчева в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е първото впечатление, което оставяме когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?

Първото впечатление обикновено е най-вярното, поне при мен. Може би е от женската интуиция, но винаги се оказва правилното. Мисля, че е изключително важно да правим добро първо впечатление, после не се налага да се доказваме.

Етикетът и добрите обноски говорят много за възпитанието, за интелекта, за ценностната и моралната система, за отношението ни към света и самите нас. Умението да се чувстваме уверени и комфортно в различни ситуации е в резултат на доброто познаване на различните видове етикет. Една успешна и себеуважаваща себе си жена трябва да познава етикета и да умее да се адаптира към всяка ситуация.

Добромира Лулчева в интервю за ''Великолепната Жена''

Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?

Говоренето пред публика винаги е било изпитание за мен. През последната година обаче, рязко се наложи да вляза в ролята на лектор и презентатор. Излязох далеч от зоната си на комфорт и предизвиках себе си да се преборим с един доста голям страх. За първите изяви трябваше да отделям по 2-3 дни за да се подготвя, докато през последният месец просто поглеждам темата и вече знам за какво да говоря. Разбира се, това са професионални изяви, където аз се чувствам достатъчно подготвена, за да дебатирам по тема без да ми е необходима предварителна подготовка.

Аз съм много социална личност, лесно влизам в обществени отношения и комуникирам с различни групи хора. Това ми доставя удоволствие, научавам много нови неща и ме обогатява като личност. Светските разговори не са ми чужди и особено ако контактуваш в определени среди. Умението да водим светски разговор е задължително.

Според мен основната бариера в комуникацията между хората е неприемането на различията. Обикновено хората налагат своята собствена рамка за поведение, ценности, идеали и начин на живот върху друга личност, като смятат, че това е единственият верен път. Не приемат различията и другата гледна точка, а това раздалечава хората. Научим ли се да приемаме другият ще умеем да комуникираме с всеки с лекота и удоволствие!

Културата на словото е важен елемент от общата култура на човек, който трябва да се насажда от ранна възраст, да се възпитава правилно и непрекъснато да се усъвършенства. Най-важният интелектуален показател за човек и неговата култура е речта. Всеки човек в съзнанието си трябва да формира идеален образ, според който да говори красиво, да изгражда правилно речта и да общува културно. Красивата реч привлича вниманието и помага да предадем идеите, мислите и чувствата си на събеседника с лекота и финес. Човек с висока култура на речта има богат речник, неговата реч се отличава с чистота, изразителност, яснота и коректност.

Добромира Лулчева в интервю за ''Великолепната Жена''

Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?

Естетиката движенията е много важна част от излъчването на една жена. Изправена осанка, плавни и леки движения, грация на походката винаги впечатляват. Първото впечатление, което прави една дама е в елегантността на походката и осанката. След това са излъчването на лицето и културата на словото.

Аз съм бивша балерина и винаги съм се грижила за тялото си с любов. Храня се здравословно и балансирано и се движа изключително много. В топлите месеци се придвижвам с колело или пеша до офиса си, което означава минимум 10-15 км всеки ден. Посещавам на тренировки по Les Mills CORE и Booty, а от скоро се завърнах към голямата си любов – танците, като тренировките ми са ежедневно, а понякога дори по две на ден. В почивните си дни пък правя Hiking (лека, но продължителна разходка сред природата) и Trekking (дълъг пешеходен туристически преход) в планината.

Добромира Лулчева в интервю за ''Великолепната Жена''

Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?

Да обичаш себе си е най-важният урок, който научих още като дете. Любов към себе си означава да си доставяме удоволствия и радост, да приемаме и отхвърляме болката – без да вредим на другите. Безусловната любов към себе измества страха и ни прави устойчиви на стреса и болката, които неминуемо ни съпътстват в живота – помага ни да ги приемем и отхвърлим. Обичайки се човек успява да се грижи и за себе си и за другите и да има пълноценни отношения с тях.

Имам различни хобита – обичам да рисувам, да чета книги, да пътувам, да танцувам. В момента голямото ми увлечение са латино танците – салса и бачата. Доставят ми огромно удоволствие и ме зареждат с положителна енергия. Когато танцувам изчиствам съзнанието си от работата и ежедневните предизвикателства, а след това съм готова да вляза в ‘‘борбата‘‘ с нови сили.

Обичам много да пътувам! Любима ми е всяка нова дестинация, особено ако е непозната. Най-много ме привлича Средиземноморието, с културата, историята, архитектурата и ландшафтната архитектура, но също така с музиката, храната и светоусещането на местните жители.

Старая се да планирам всичко, особено в работата си където винаги гоня срокове и работя с различни екипи от специалисти и всички зависим един от друг. Планирам деня, седмицата, месеца си, но винаги има непланирани ситуации.

В последно време обаче започнах да допускам случайността в живота си, да очаквам неочакваното и да изживявам момента тук и сега. Харесва ми да си създавам Серендипити (Serendipity) - неочаквано откриване на интересни и стойностни неща съвсем случайно, без да ги търсим активно. Хората са склонни да бягат от непознатото – чувстват се по-сигурни да се въртят в кръга на собствената си рутина. Но ако не излезем от зоната си на комфорт, никога няма да открием онова, което дори не сме предполагали, че не знаем или че обичаме. Създаването на серендипити изисква динамичност, трябва да се движим и да сме активни. Така ще провокираме ситуации, при които броят на неконтролираните и непланирани от нас неща ще е достатъчно голям, за да се случи щастливото „произшествие“.

Добромира Лулчева в интервю за ''Великолепната Жена''

През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?

Личният Имидж и Бранд са важни за развитието на бизнеса. Вече все повече клиенти работят с човека заради него самият, а не заради компанията в която е.

Бих се описала като креативна, адаптивна и устойчива.

Деловият вид на жената зависи от сферата, в която работи. Аз съм активна и творческа личност и за щастие ми е позволено да не бъда в строг делови вид. В един ден мога да имам важна бизнес среща, а след това да се налага да изпълнявам авторски надзор на обект. Това предполага да умея да се адаптирам бързо и да бъда подготвена за двете ситуации. За това винаги подбирам облеклото си така, че да е подходящо за всяка ситуация. Винаги имам под ръка чифт обувки на висок ток, работни обувки и строителна каска. Така бързо влизам в роля и не се чувствам нелепо от вида си.

Добромира Лулчева в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли е да поставяме граници в общуването си с хората?

О, обкръжението е изключително важно. Старата житейска мъдрост „Кажи ми кои са приятелите ти, за да ти кажа какъв си“ не е случайна. Аз имам богата социална среда, движа се в различни социални кръгове и общувам с много хора. Имам много познати. Близкото си обкръжение и приятелите си обаче, подбирам много внимателно.

Само хора, с които вибрираме на едни и същи честоти мога да допусна близо до себе си и семейството си. Това са хора, които ме вдъхновяват и зареждат, на които знам, че мога да разчитам, които в радостни моменти се радват заедно с мен отстрани, а в трудните се появяват неканени на врата ми и не си тръгват докато не са убедени, че всичко е наред. Държа на чистите, смислени и качествени взаимоотношения и хора, с които се обогатяваме взаимно.

Вдъхновяват ме успели и ерудирани личности, които непрекъснато се развиват и борят за идеалите и мечтите си, хора, които променят света към по-добро.

Добре е да можем да поставяме граница в общуването си и да разграничаваме личните от бизнес контактите си. Макар, че е много приятно да осъзнаеш, че партньор с когото работиш от години изведнъж се оказва и много добър приятел.

Добромира Лулчева в интервю за ''Великолепната Жена''

Снимки: Личен архив

ИНТЕРВЮ