ИНТЕРВЮТА
Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Десислава Авджиева

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Десислава Авджиева

ВИЗИТКА:
Знанията, уменията и образованието на Десислава Авджиева са основно в областта на маркетинга, рекламата, ПР-а, бранд идентичността и продажбите. През последните 14 години управлява рекламна агенцияАлтърнатив Адвъртайзинг. Основните дейностите на агенцията са по отношение на бранд идентичност, онлайн и офлайн кампании по популяризиране на брандове и организиране на събития. За да устои на несигурността в бранша през 2020 година, решават да наблегнат и доразвият по-фокусирано една от услугите, които предлагат – виртуална и добавена реалност. Обединяват се две компании и създават отделен брандWolfXRSolutions.

Едно от по-мащабните събития, които Десислава организира е ''Международен ден на жената предприемач''. Тази година събитието ще се случи на 24-ти ноември в Гранд Хотел Милениум. През деня ще има пет обучителни модула и бизнес изложение, а вечерта ще бъдат представени за първи път - мини театрален спектакъл и ескейп игра по идея на Десислава, за разработването и реализацията на които тя се е доверила на едни от най-добрите професионалисти в България. В допълнение е разработена нетуъркинг платформа, в която една седмица след събитието всеки гост ще може да се свърже с желани контакти.

Още след първото събитие ''Ден на жената предприемач'', Десислава е поканена да стане част от Управителният съвет на Асоциацията на жените предприемачи - ''Селена'' на позиция зам. председател на Асоциацията.

През 2020 година става ръководител и основен лектор в клас Ивент мениджмънт в Първата практическа академия за събития, където по времето на Пандемията провежда успешно обучения на тема организиране на онлайн, офлайн събития и как знаейки българските традиции и обичаи да организираме събития с българската насоченост.

По идея на Десислава и с нейна инвестиция е създаден продукт, който е едновременно интересен, занимателен, обогатяващ, даващ нови знания и дори възпитаващ ценности - книга-игра на историческа тематика - ''Асверг. Из хрониките за кан Крум'', първата книга, която е част от трилогия''Българи ''.

През 2021 година, Десислава Авджиева става официален представител и посланик на Digital4Sofia, част от Digital4 Foundation - международна фондация, стартираща от България, с мисия да популяризира дигиталните технологии и развитието на дигиталния бранш. През 2022 година е събитиен консултант за събития на Digital4Bulgaria и организатор на Digital4Sofia и Digital4Plovdiv.

През 2021 година заедно с Виолета Мачева, собственик на дигитална широкоформатна печатница Magic Outdoor, създават Академия за личен и бизнес бранд Brandsuccess.

Десислава има богат опит, който е натрупала благодарение на участието си в различни проекти и организации и организирането на разнородни събития през годините. Този свой опит тя споделя посредством консултации или провеждане на обучения на тема бранд идентичност, изграждане на личен и бизнес бранд, структуриране на процеси и организиране на събития: desislavaavdzhieva.com.

Десислава Авджиева в интервю за ''Великолепната Жена''

Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове, принтове? Какви са Вашите ритуали за красота?

Истинската красота на жените е отвътре навън. Вярвам, че когато жената е в баланс със самата себе си и се чувства удовлетворена на мястото където, както и с хората, с които е, тогава това се вижда изписано на лицето ѝ. Жената е важно да обича и уважава себе си, желанията и страстите си, защото така може да обича безгранично и безусловно и мъжа до нея и нещата, които прави.

Външният вид според мен е важен дотолкова, доколкото в днешния свят по него посрещат, а понякога и по него изпращат.

В личния ми стил най-важно е удобството на материите, облеклата и обувките, които използвам. Любими цветове, присъстващи в ежедневния ми избор на облекло, са от есенната и зимната цветова гама, както и по-наситени такива като жълто, червено, зелено и синьо, но разбира се бялото, черното и по-меките нюанси също са неизменна част от гардероба на една жена в ежедневното облекло. Характерно за моя стил е използването на елементи и аксесоари, привличащи вниманието по начин, който подчертава определен детайл от дрехата или част от тялото. Обичам да завършвам тоалетите си с аксесоари като шапки според сезона, а на принтовете залагам повече в ежедневното си облекло, докато в официалното предпочитам изчистените цветове, форми и материи.

В забързаното си ежедневие, през последните години изцяло се доверявам на сайта Fashion Days. Да мога веднага да избера цвят, вид дреха, мой размер и да видя наличност ми спестява толкова много време и напрежение в обикаляне по магазините, което мога да отделя за преживявания, а в същото време да имам всичко необходимо.

По време на Ден на жената предприемач 2022 включих да има обучителен модул за гардероб на съвременната делова жена и цветови анализ, защото от личен опит знам колко добре се отразява това на една жена - да губи по-малко време, но в същото време да има практично и красиво облекло. И най-важното - да има винаги какво да облече, а не да си казва: „ Мммм, днес какво да облека?! Имам толкова много неща, а нищо подходящо?!“.

Ритуалите за красота, които съм открила, че работят за мен, включват любимата ми испанска козметика на Skeyndor, която използвам сутрин и вечер, вече повече от година и половина. Освен време за грижа за външната красота, това е и време, което отделям за вътрешната - допълвам с успокояваща музика и любима свещ.

Десислава Авджиева в интервю за ''Великолепната Жена''

Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?

Човек се учи докато е жив и не трябва да го забравя! Аз често наричам себе си ученичка в Училището на живота. Стремя да се уча от всичко, с което ме срещне животът. Уча се на повече знания, на повече умения, уча се от грешките си, от тяхното повтаряне, но и от грешките на другите. Уча се от личния и професионалния си кръг. Смятам, че най-големите провали на хората са предшествани от твърде голяма увереност в това, че "всичко знаят" и "всичко могат". Затова за себе си се стремя към една заземеност и към разбирането, че може много неща да знам, но дори не подозирам колко още не знам.

През последната година осъзнавам желанието за придобиване на все повече знания и умения от различно естество. С напредването на житейския ми път си дадох сметка, че искам те да са по отношение на творчеството, защото, занимавайки се с различните му форми като писане, пеене и рисуване, макар и да не са ми силни страни, подобрявам способностите си от страна на интелекта и успявам да придобивам по-бързо и леко други нови знания и умения и в професионалната си сфера.

Любима моя книга остава завинаги "Малкият принц"... Въпреки многото книги, които съм чела, в нея успявам да открия накуп толкова много и толкова зрели уроци. Един от най-важните е, че трябва винаги да останем деца вътре в себе си - да гледаме света право в очите - изучаващо, с любопитство и възторг...

Постигането на баланс в живота е въпрос, по който много съм разсъждавала. За мен балансът е въпрос на дисциплина и буквално умело "жонглиране" между личното и работното пространство и доста често казване на НЕ на неща, на които първосигнално искаш да изкрещиш ДА.

Твърдо убедена съм в бизнеса по женски и вярвам в неговите възможности, именно заради лекотата и удоволствието, с които една жена може да прави нещо, което обича и което ѝ носи наслада, удовлетворение. По женски означава с ентусиазъм да твориш/работиш нещо, което обичаш, с упоритост, огромна доза мотивация, с емпатия към хората да случваш идеите си, а същевременно да проявяваш твърдост в решенията си.

Десислава Авджиева в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е първото впечатление, което оставяме когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?

Първото впечатление е това, което не можем да променим или повторим и остава като нещо, по което биваме разпознавани впоследствие и върху което градим всичко останало в едни взаимоотношения.

За мен мястото на етикета, протокола и добрите обноски е в прилагането им в бизнес средите и на официалните събития в България и на международната сцена. Познаването на етикета може да отвори неподозирани врати и затова всеки, който се занимава с бизнес, според мен е добре да има това познание сред уменията си, за да не изпадне в неловка ситуация на ключови преговори. Макар да съм преминала обучения, благодарение на които знам как да се държа в такава среда, за мен няма по-хубаво от свободата на духа и личния начин на себеизразяване, характерни за ежедневните отношения и времето, когато човек е сам със себе си или с най-близките си.

Десислава Авджиева в интервю за ''Великолепната Жена''

Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?

За мен говоренето пред публика е изключително голямо удоволствие. Сцената е място, което ме кара да се чувствам комфортно и удобно, а това чувство се засилва с нарастването на броя на аудиторията, пред която говоря. Този вид изява е начин да се приближа едновременно до повече хора, а аз обичам общуването. Когато бях по-малка в мен имаше немалко притеснение, когато трябваше да изляза на сцена – обърквах думи, пелтечех, чувствах се некомфортно и изпитвах затруднение да се успокоя. Въпреки че с годините съм усъвършенствала публичното си говорене и всеки ден го развивам, според мен притеснението от говоренето изчезва, когато целта му е единствено предаването на стойност на нещата, които знаем, така че да са полезни за другите.

Определям се като невероятно комуникативна личност с интровертна страст, която се проявява в самостоятелно ходене на различни места и оставане с мислите ми. Нямам притеснение да говоря с хора от всякакви социални класи. Категорично не придавам стойност на известността и красотата на хората, а на онова, което виждам и дали то ми харесва, или не.

Умението да водим Светски разговори е важно в определени среди, но не бих казала, че е задължително условие в комуникацията. За мен животът не е само в бизнеса, в работата и в светските среди. Животът отвътре е този, където съм аз с нещата, които обичам да правя и където имам неприкосновено пространство, в което се чувствам удобно.

Основните бариери в комуникацията между хората са породени от страха от отсрещното мнение - кой какво ще си помисли и как би реагирал. Този страх ни кара да подхождаме с предразсъдъци в общуването си и това унищожава истинското ниво на автентичната комуникация. Вътрешните бариери също могат да окажат влияние в комуникацията - има по-затворени хора, които избират да не излизат извън границата си и реално да говорят.
Тези лични граници не винаги са нещо лошо. Аз също преди години избирах по-често да мълча, да слушам и наблюдавам, докато към днешна дата съм считана за комуникативна и проактивна личност.

Моето определение на израза Култура на словото е да познаваш и да боравиш с родния си език по начин, по който думите да звучат като произведение - българско произведение. Да умееш да пазиш езика си чист от чуждици и да ги ползваш тогава, когато нямат съответствие с българска дума. Тембърът, яснотата, темпото и уважението, с които говорим също са важна част от културата на словото, но първо трябва да мислим за това какво казваме, а после как го казваме.

Десислава Авджиева в интервю за ''Великолепната Жена''

Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?

Една жена, овладяла Естетиката на движенията, има различно излъчване, за което хората не си дават сметка откъде идва. Те виждат, че тя е грациозна, но това е така именно, защото тя познава Естетиката на движенията.

Жената е способна да направи впечатление дори само с това как се движи в пространството – дали е плавно, дали ръкомаха, дали движенията и са женствени, дали тялото и е изнесено по-напред, дали излъчва спокойствие и уравновесеност.

Относно физическа активност в ежедневието си - често ходя пеша на дълги разстояния, а при възможност тренирам и във фитнес.

Десислава Авджиева в интервю за ''Великолепната Жена''

Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?

Любовта към себе си е нещо, което се учи, а според мен всеки човек на първо място е добре да обича себе си. През последната една година си дадох сметка, че жена, която обича себе си привлича любов и от другите към нея. Тя отстоява себе си, своите желания и интересите си, но и тези на човека до нея и на другите хора.

Мое увлечение е да се уча... да пея, да свиря на пиано и да развивам себе си като цяло. Любимо също ми е да пиша притчи.

Едни от любимите ми дестинации са Тайланд - особено по-дивата му част, както и Санторини, Малдиви, Бали и други.

Семейна традиция, за която се сещам веднага, че винаги сме заедно на Бъдни вечер и Коледа.

По отношение на планирането - в работен план освен, че аз го правя консултирам и собственици на компании как да го правят, когато управляват компания от малък и среден бизнес. Бих казала, че имам способност да виждам във времето напред цялостна картина спрямо поставените цели, а виждайки я, след това и да подредя и фиксирам стъпка по стъпка назад, връщайки се до настоящия момент. Това е начинът, по който мисля, когато съм в работен режим.

В свободното си време нещата са 360 градуса по-различни. Обичам импровизациите и липсата на конкретен план, които ми дават възможност да се наслаждавам на времето си без да знам какво предстои. В това време предпочитам друг да се занимава с организацията или ако го правя да оставям нещата да се случват от само себе си. По този начин в личното си време си почивам, нямам контрол над ситуацията и това ме зарежда за отговорността, която имам в работен план, а и така захранвам женствеността си, която е важна за мен.

Десислава Авджиева в интервю за ''Великолепната Жена''

През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?

Като бранд консултант, лектор и обучител освен в личната си практика, през 2021 година в сферата на Личния Имидж и Бранд заедно с Виолета Мачева създадохме Академия за личен и бизнес бранд Brandsuccess. Там създаваме мастър майнд групи, в които участват фрилансъри и предприемачи, които обучаваме как да развиват личният си бранд стъпка по стъпка, в различните социални мрежи и изграждане на идентичност в офлайн среда. През последните години темата за бранда - личен и бизнес, набира популярност и все по-рядко ми се налага да обяснявам детайлно какво представляват. През 2018-та, когато за първи път изнасях презентация на тази тема всъщност нямаше информация в онлайн пространството друг да го е правил, но сега направо се превръща в тренд. Акцентът върху личността се очаква да става все по-нашумял и комуникиран и в бъдеще от гледна точка на това, че индивидуалността на всеки човек е ключова за това той да допринася с определени свои качества за развитие на фирмата, в която работи или компанията, която управлява.

Креативност, структурираност и преживявания са моите три думи. Макар и доста различни те изразяват същността ми на личност, която стои на границата между творческата същност и онази, която е добре структурирана и подредена.

В успешния делови вид на жените според мен е добре най-често да се срещат изчистените форми, естествените и едноцветни материи, доброто им съчетание с аксесоари включително.

Десислава Авджиева в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли е да поставяме граници в общуването си с хората?

Изборът на обкръжението ни е важно, защото именно то ни определя, мотивира или дори демотивира. Неговото значение идва от там, че ни помага да подсилваме своята идентичност и да вървим по-смело напред. По мое мнение е по-добре основата на желанието за развитие да идва от нас самите без да се влияем от околния свят.

Имам приятели, но предпочитам да гледам това колко качествени са, а не колко са много, защото за мен са важни хората в живота ми, на които мога да разчитам денонощно и които са ми доказали с годините, че това е така.

За вдъхновяващи хора мога да посоча Опра Уинфри, Джулия Робъртс и Анджелина Джоли - това са жени, откроили се не само с личността и успехите си, а и с визия и харизма.

Необходимо е да поставяме граници в общуването си, но те зависят от типа взаимоотношения, в които сме с хората, с които комуникираме, и в какъв контекст се случва общуването - в бизнес средите и официалните такива. Поставяне на граници в личните отношения не би следвало да има.

Десислава Авджиева в интервю за ''Великолепната Жена''

Снимки: Личен архив

ИНТЕРВЮ